5 Tips voor een Tuin op Droge zandgrond

Foto van Tuinieren op Zandgrond

Ligt jouw tuin op droge zandgrond?

Dan hoeft dat niet betekenen dat je geen groen paradijsje kunt hebben achter je huis!

Wie tuiniert op zandgrond heeft twee uitdagingen: hoe houd je de grond vruchtbaar en hoe zorg je dat je grond niet te snel uitdroogt. Door de grofkorrelige structuur van zandgrond zakt het water namelijk snel weg naar de ondergrond waar planten er met hun wortels niet meer bij kunnen.

Met deze tips kun je, ook op arme zandgrond, een mooie tuin maken

1 – Voeg magnesium toe aan de grond

Zandgrond is van nature niet rijk aan voedingsstoffen. Jaarlijks, aan het begin van het groeiseizoen je tuin bemesten, is dan ook geen overbodige luxe. Je kunt hiervoor een universele meststof gebruiken. Gebruik bij voorkeur organische mest. Daarmee kun je de planten niet verbranden en schaadt je het bodemleven niet.

Zandgrond bevat van nature geen magnesium en planten hebben deze bouwstof nodig om optimaal te groeien. Gebruik daarom een meststof waaraan magnesium is toegevoegd of strooi naast je universele mest wat lavameel of kieseriet.

2 – Geef planten een goede start 

Spit voordat je gaat planten flink wat plantaardig materiaal door de grond. Bijvoorbeeld: compost, dood blad, grasmaaisel, grasplaggen, groenteresten, onkruid of snoeiafval. Het maakt niet uit wat het is, als het maar plantaardig is. Hoe meer hoe beter! Deze plantenresten worden door het bodemleven omgezet in humus. Humus houdt meststoffen en vocht vast. Als de grond geen humus bevat, spoelt de mest die je erop strooit weg met het regenwater. Zandgrond zonder humus droogt bovendien extra snel uit.

Als je een seizoen de tijd hebt voordat je gaat planten, is het zaaien van een groenbemester een goed idee. Dat zijn planten die je zaait met als doel om in ze in te spitten als bodemverbetering. Hiervoor wordt bijvoorbeeld klaver of lupine gebruikt. 

3 – Mulch je tuin 

Op zandgrond is droogte je ergste vijand. Al na een week droog en zonnig weer begint de bovenlaag fllink uit te drogen. Zeker in het voorjaar wanneer de grond in je borders nog niet afgeschermd wordt door het loof van de planten.

Door vroeg in het voorjaar een mulchlaag aan te brengen, voorkom je uitdroging. Daarvoor kun je allerlei materialen gebruiken zoals compost, dood blad, cacaodoppen, cocopeat, houtsnippers, houtschors, stro en zelfs afgemaaid gras.

Mulchen is goed voor het bodemleven en helpt ook om onkruid te onderdrukken waardoor je minder hoeft te wieden. Win-win dus! 

4 – Kies droogtebestendige planten 

Planten zoals rozen, hortensia’s hebben vochtige grond nodig. Op droge grond is het, zeker gezien de hete en droge zomers van afgelopen jaren, geen succes. Hortensia’s hangen al na een paar dagen droog en zonnig weer slap en rozen zijn op droge grond heel ziektegevoelig.

Gelukkig hoeft dit niet betekenen dat je geen mooie tuin kunt kunt hebben.

Er zijn genoeg planten die aan deze droge omstandigheden aangepast zijn. Je kunt ze vaak herkennen aan hun uiterlijk. Ze hebben dik vlezig blad, hard leerachtig blad, grijs blad, behaard blad, hele kleine blaadjes, dikke vlezige wortels of een penwortel. 

Voorbeelden van (zeer) droogtebestendige vaste planten zijn: Agastache, Artemisia, Eryngium, Gaura, Geranium sanguineum, Lavandula, Lychnis coronaria, Oregano, Papaver, Salvia, Sedum, Stachys byzantina, Verbascum en Verbena. Ook siergrassen zijn een goede keus. De meeste siergrassen zijn ijzersterk en zeer droogteresistent.

Heesters wortelen dieper dan vaste planten en kunnen daardoor veel langer zonder water.

Goede keuzes voor een tuin op droge grond zijn bijvoorbeeld Deutzia, Kerria, Physocarpus, Ribes, Spiraea en Viburnum. 

5 – Pas op met bomen 

Een boom gebruikt al gauw zo’n 150 tot 200 liter water per dag. Dat haalt hij grotendeels uit de diepere grondlagen maar de wortels aan de oppervlakte nemen ook veel vocht uit de bovenlaag weg.

Tenzij je bereid bent om in de zomer veel en vaak water te geven, moet je ervan uitgaan dat er op droge zandgrond onder een volwassen boom niet veel meer kan groeien.

Het is extra oppassen geblazen met sierkersen en berkenbomen omdat die wijd en oppervlakkig wortelen en dus hun water vooral uit de bovenlaag halen. 

Een gastblog van Tuinieren op zandgrond

Dit is een gastblog van Tuinieren op zandgrond. Ook alle foto’s zijn hiervan afkomstig.

Wil je meer ideeën opdoen voor jouw tuin op droge zandgrond?

In mijn blog “Tuinieren op zandgrond” deel ik mijn ervaringen. Je leest er bijvoorbeeld welke planten geschikt zijn voor droge zandgrond en hoe je daarmee een mooie tuin maakt. 

1 reactie op “5 Tips voor een Tuin op Droge zandgrond”

  1. Op de foto net onder de titel staat vooraan links denk ik een siergras: welke soort is dat?
    Zelfde vraag voor de zilvergrijze plant rechts achteraan: welke soort is dat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder
Vergroen je schutting

Vergroen je schutting

Voor de natuur is een heg beter dan een schutting, zelfs als die schutting begroeid is met planten. Maar… in een kleine tuin is daar niet altijd ruimte voor. Plaats planten voor je schutting, of laat er planten tegenaan groeien en vergroen je schutting.

Lees verder
Helleborus soorten

De beste Helleborus soorten voor een magische wintertuin

De bloei van Helleborus is bijzonder om te zien. In een periode dat er maar heel weinig bloeit, zijn de bloemen van Helleborus een opvallende en welkome verschijning. Dit zijn onze favorieten.

Lees verder