21 Tips om je Terras te vergroenen

Tips om je Terras te vergroenen

Een mooie groene tuin… wie wil dat nu niet? Maar ja, veel tijd voor de aanleg en het onderhoud heb je eigenlijk niet, of je hebt een tuin die helemaal bestraat is, of alleen een terras of balkon… Geen probleem: Ook als je alleen maar tegels in de tuin hebt, kan je je tuin of terras vergroenen. Wij geven onze tips. Veel van deze tips zijn heel makkelijk en in weinig tijd te realiseren. Maak jouw terras dus ook groener!

Plaats potten en bakken op je terras met mooie planten

In een kleine tuin kies je het beste voor enkele grotere potten of bakken, dan allemaal losse en verschillende kleine potten. Door te kiezen voor soortgelijke potten in stijl of kleur, creëer je rust en kan je lekker los gaan met de beplanting. Andersom kan natuurlijk ook, waarbij je slechts enkele planten gebruikt en deze terug laat komen, of werkt met een heel beperkt kleurenpalet voor je planten, in verschillende soorten, stijlen en/ of kleuren plantenbakken. Overigens hoeft het helemaal geen echte bloempot of plantenbak te zijn: alles wat de grond vasthoudt en niet te klein is, kan prima dienstdoen als plantcontainer.

Bekijk ook ons blog met tips voor planten in pot

Tegel(s) er uit, plant er in!

Er is bijna altijd wel een mogelijkheid om enkele tegels uit je tuin te halen. Maak een uitsparing in je terras, of verklein je terras of pad met een rij tegels, zodat er meer ruimte is voor groen. Ook tegen de gevel hoef je natuurlijk niet te kiezen voor tegels of bestrating: een border met mooie planten verzacht de aanblik van het huis en geeft een prachtig uitzicht vanuit het huis. Dus haal die tegel(s) er uit en zet er planten in!

Fleur je tuintafel op met bloemen

Zet enkele potten op je tuintafel en plant hierin eenjarigen of andere leuke beplanting. Zo wordt de allesbepalende tuintafel onderdeel van je tuin en borders.

Kies voor klimplanten

De gevel van het huis, een tuinmuur of schutting en de schuur zijn perfect om klimplanten tegenaan te laten groeien. Klimplanten nemen weinig ruimte in en geven toch veel groen in de tuin. De meeste klimplanten hebben wel een klimsteun of rek nodig, maar klimplanten zoals klimop, wilde wingerd en trompetbloem zijn zelfhechtend.

Plant geurende planten langs het pad

Geurende planten zoals lavendel en rozemarijn zijn perfect voor naast een pad. Ze mogen ook best een beetje over het pad groeien. Niet alleen verzacht dit de lijnen van het tuinontwerp, maar elke keer als je er langs loopt, komt de heerlijke geur vrij.

Laat ruimte tussen de tegels

Laat wat ruimte tussen de tegels van je terras en beplant dit met bodembedekkers, kruipende planten of lage planten. Zo lijkt je terras minder massief en heb je toch meer ruimte voor groen in je tuin. Op een zonnige plek zijn geurige kruiden hiervoor perfect!

Maak een mini border in een pot of bak

Vaak plant je één of twee soorten planten in een bak of pot. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen mini border maken in een pot. Er zijn vele prachtige combinaties mogelijk, afhankelijk van de standplaats van je pot (hoeveel zon). Ook vaste planten en siergrassen kunnen prima in een pot of plantenbak. Kies bijvoorbeeld een plant die wat groter wordt, die als het ware de aandacht trekt of vorm bepaald. Plant vervolgens enkele opvulplanten (bijvoorbeeld kleine planten met mooi contrasterend blad of bijpassende bloeikleur en gebruik kruipplanten of bodembedekkers om over de randen van de pot heen te laten hangen.

Een mini kruidenborder in pot

Plant jouw favoriete kruiden in een pot of bak bij je achterdeur of keukendeur. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand. Hou er wel rekening mee dat veel (mediterraanse) kruiden graag veel zon hebben. Denk aan rozemarijn, lavendel, tijm, en salie. Andere kruiden zoals peterselie, munt en bieslook kunnen ook in de schaduw.

Hang potten en bakken aan de schutting of muur

Vaak is de schutting in de tuin erg saai. Zeker als je deze liever niet wil laten begroeien. Maar je kunt natuurlijk ook enkele potten of bakken aan je schutting of muur bevestigen en beplanten met leuke bloeiende planten.

Plant fruit in potten

Wist je dat je ook fruit in potten kunt houden? Bijvoorbeeld een framboos of braam, blauwe bes, aalbes en natuurlijk aardbeien. Maar denk ook aan een mini fruitboompje of patiofruit. Vaak geniet je niet alleen van vers fruit uit je eigen tuin, maar in het voorjaar ook nog eens van de mooie bloesem.

Een pot met hoogte

Ook klimplanten kan je in een pot houden. Maak een wigwam van bamboestokken in een pot of bak en en laat deze begroeien met jouw favoriete klimplanten. Denk aan clematis, klimroos, kamperfoelie, siererwt, etc.

Een boom in een pot of bak

Je kunt zelfs een boom of boompje in een pot of plantenbak planten. Bijvoorbeeld een kleinblijvende boom, meerstammige boom of zuilboom. Ook een plant op stam of klimplant op een stok of stam kan je goed in een pot houden en geeft toch hoogte aan je tuin. Een goed geplaatste boom in een pot geeft ook nog eens privacy in je tuin.

Bekijk ook onze eerdere blogartikelen: Welke bomen kunnen in een pot? en Tips voor bomen in potten en bakken

Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Plant een haag in een plantenbak

Wil je meer privacy op je terras of balkon? Plaats een (hogere) plantenbak en plant hierin een mooie haag. Deze kan je zo hoog maken als je zelf zou willen. Je zou zelfs een verrijdbare plantenbak kunnen maken, zodat je de haag makkelijk kunt verplaatsen.

Plaats een mini-vijver

Een mooie (waterdichte) bak, teil of pot tover je zo om in een leuke mini-vijver. Vul de bak met water en voeg enkele mooie vijverplanten toe. Als je zorgt voor een ondiep gedeelte, kunnen vogels hier ook nog lekker in badderen.

Maak een verhoogde border op de tegels

Een verhoogde border kan je prima aanleggen bovenop je terrastegels of op een ondergrond van beton. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan (laat openingen en voeg een laag kleikorrels, zand of grind toe, als onderlaag voor de potgrond).

Plant een leiboom

Een leiboom geeft privacy op je terras en een mooi groen uitzicht. Leibomen hebben maar weinig ruimte nodig en kunnen zelfs geplant worden in een wat ondiepe border. Geef de eerste jaren wel goed en ruim water, zodat de boom goed kan aanslaan.

Maak je eigen plantenbak van hout

Ben je best handig? Dan is het maken van een plantenbak van hout eigenlijk een hele eenvoudige klus. Hou rekening met de afwatering en plaats plastic aan de binnenkant van de bak, zodat je nieuwe plantenbak lekker lang mee gaat.

Plaats een pergola op het terras

Een pergola op je terras geeft schaduw, privacy en is perfect om klimplanten over te laten groeien. Je kunt de pergola bijvoorbeeld laten begroeien met blauweregen, klimroos, clematis, kamperfoelie, kiwi of druif. Als je erg handig bent, dan kan je zelf een pergola plaatsen, of je kiest ervoor om deze door een professional te laten plaatsen.

Ga jij jouw terras of balkon ook vergroenen? Of heb je jouw balkon of terras vergroend? Wat is jouw tip om je (balkon)tuin te vergroenen? We zijn benieuwd. Reageer op dit bericht, of stuur ons gerust jouw foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder