
In deze periode groeit het onkruid net zo hard als je gewaardeerde tuinplanten… misschien zelfs nog wel sneller! Het is dan ook steevast een van de meest gestelde vragen: Wat kan je doen tegen onkruid in je tuin? Of beter nog, hoe kan je onkruid voorkomen?
Wat is onkruid eigenlijk en hoe herken je het?
Onkruid bestaat uit planten die ongewenst zijn in de tuin en zich meestal (te) snel verspreiden.
Het is dus niet een vastomlijnd begrip. Wat voor de een onkruid is, kan een ander toch waarderen in zijn of haar tuin. Toch zijn de meeste tuinliefhebbers het wel eens welke soorten onkruid niet welkom zijn in hun tuin. Vooral hardnekkig en meerjarig onkruid is niet gewenst. Denk aan heermoes (ook wel paardenstaart), akkerwinde en haagwinde, zevenblad, Japanse duizendknoop en kweekgras.
Maar onkruid kan ook heel mooi zijn… Zo kan een laagje mos op een borderrand, of langs de zijkant van een pad een mooi natuurlijk effect geven. Wat klavers of bloemetjes in het gazon is ook niet meteen een ramp en zorgt zelfs voor een groene uitstraling van je gazon tijdens droogte. Ook kan onkruid nuttig zijn: paardenbloemen bijvoorbeeld, bieden vroeg in het seizoen voedsel voor bijen.
Hieronder foto’s van veelvoorkomende en hardnekkige soorten onkruid (de foto bovenaan dit artikel is haagwinde).






Hoe kan je onkruid voorkomen in je tuin? 13 Tips voor minder onkruid!
- Voeg een dikke mulchlaag toe aan je border.
- Maak gebruik van bodembedekkende planten.
- Plaats anti-worteldoek onder je border, of onverharde en halfverharde paden.
- Verticuteer, (bekalk) en bemest het gazon tijdig en hou het gazon redelijk kort tijdens het groeiseizoen.
- Ga voor grote tegels, met kleine naden en kieren.
- Of ga juist voor het tegenovergestelde: maak de ruimte tussen de tegels wat groter en beplant deze met kruipende plantsoorten.
- Verwijder onkruid, voordat het de kans krijgt zichzelf uit te zaaien of te vermeerderen.
- Door goed te weten wat je waar hebt geplant, kan je ongewenste uitzaaiers en onkruid al vroeg herkennen en verwijderen.
- Begin je een nieuwe border? Verwijder dan al het onkruid en eventuele restanten hiervan uit de grond.
- Let er bij het planten van nieuw plantmateriaal op, dat er geen onkruid in de de potgrond zit. Verwijder dit zoveel mogelijk, voordat je de plant in de grond plaatst.
- Gooi geen onkruid of sterk woekerende planten op de composthoop. Zo voorkom je verspreiding, mochten deze restanten onverhoopt overleven in je composthoop.
- Veeg met enige regelmaat je terras of stenen paden met een harde borstel, eventueel met wat scherp zand. Dit voorkomt de hechting van mossen en onkruid.
- Misschien wel de meest onderschatte tip: Reeds aangeslagen, goed groeiende, gezonde planten, kunnen in veel gevallen de concurrentie van onkruid prima aan.
Wat doe je tegen onkruid?
Als het niet is gelukt om bepaald onkruid te voorkomen in je tuin, dan is het belangrijk om het onkruid probleem zo snel mogelijk aan te pakken, zodat het onkruid zich niet steeds verder kan verspreiden. De volgende methoden werken tegen onkruid:
- Regelmatig onkruid wieden: verwijder onkruid met de hand, of met een schoffel, voordat het zaad zich kan verspreiden.
- Dek het onkruid af met organisch materiaal, zoals een dikke laag houtsnippers, stro of anders met karton, zodat het geen licht meer krijgt en uiteindelijk afsterft.
- Giet kokend water over het onkruid tussen de tegels (maar doe dit niet in je border tussen andere planten).
Gebruik geen gif!
Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen! Gebruik ook geen azijn in de tuin. Het gebruik van gif en azijn in de tuin heeft ook gevolgen voor insecten, vogels en andere dieren.
Zo voorkom je onkruid in je tuin
Met deze tips kan je aan de slag om onkruid in je tuin te voorkomen (of in elk geval te verminderen) en te verwijderen. Want verreweg de meeste mensen houden nu eenmaal niet van onkruid in de tuin, hoe mooi sommig onkruid ook kan zijn… 😀