Tips voor een natuurlijke tuin

Natuurlijke tuin - groene tuin

De natuurlijke tuin is de laatste jaren bezig met een opmars. Steeds meer mensen tonen interesse voor een groene tuin, waarbij niet alles helemaal strak en netjes moet zijn. Een natuurlijke tuin is rijk in soorten, maar wel met voornamelijk (of uitsluitend) inheemse planten. Een groene tuin trekt veel dieren, vogels en insecten. Maar ook dieren die doorgaans als plaag worden gezien, zoals luizen, rupsen en slakken, worden getolereerd. Met een goed biologisch evenwicht worden deze immers vanzelf bestreden en gegeten door lieveheersbeestjes, vogels, kikkers en egels. Planten krijgen de kans om zichzelf uit te zaaien en lekker ruig te groeien. Het blijft natuurlijk een tuin, dus waar dit minder gewenst is kan je alsnog ingrijpen. Zo ontstaat een prachtige combinatie tussen een natuurlijke tuin en een functionele en fijne tuin.

Tuinontwerp met ronde vormen

Maak gebruik van ronde vormen voor het ontwerp van een natuurlijke tuin. Dit komt minder gemaakt over. Kies je toch liever voor een tuinontwerp met rechte lijnen? Beplant dan de randen van borders met planten die over de rand mogen groeien. Dit geeft al snel een natuurlijk effect en zorgt ervoor dat je paden en het terras in de loop van het tuinseizoen al veel minder rechte lijnen tonen.

Niet symmetrisch

Kies voor een asymmetrisch tuinontwerp. Een symmetrisch ontwerp past veel minder bij een natuurlijke tuin. Is de basis van je tuin toch erg symmetrisch? Overweeg dan om de borders heel verschillend in te richten, zodat er toch een spannend geheel kan ontstaan.

Kies de juiste planten

Weet wat voor grond en omstandigheden je hebt in je tuin. Zo kies je de juiste planten, die je zullen belonen met goede en gezonde groei. Doorgaans wordt toch te snel gekozen voor planten die je mooi vindt of graag wilt hebben, zonder hier rekening mee te houden. Dit is eigenlijk vragen om problemen. Ook past dit niet bij het karakter van de natuurlijke tuin.

Inheems vs. uitheems

Ga voor inheemse planten en probeer daarbij een natuurlijke biotoop na te bootsen. Denk aan een bos, bosrand of bloemenweide in het klein. Inheemse planten hebben het voordeel dat dieren en insecten hier makkelijker van profiteren. Overigens zijn veel uitheemse planten in ons land inmiddels zo ingeburgerd, dat insecten hier ook optimaal gebruik van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderstruik en veel vaste planten soorten die pas later in het seizoen bloeien.

Natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke materialen zoals boomstammen en boomstronken, grote takken, houtstapels, wilgentenen, hout en steen. Deze materialen zijn ook perfect voor het realiseren van schuilplaatsen voor dieren en insectenhotels.

Hergebruik materialen

Materialen als bewerkt hout, bakstenen, tegels, klinkers en opsluitbanden zijn uiteraard niet direct natuurlijke materialen. Toch past het perfect bij de gedachte van een natuurlijke tuin om al aanwezige materialen opnieuw te gebruiken. Hergebruik bijvoorbeeld houten planken, oude klinkers, betontegels en grindtegels en maak hiervan verhoogde borders, tuinbankjes en insectenhotels.

Water

In een natuurlijke tuin mag water niet ontbreken. Graaf een kleine vijver, of plaats een waterschaal, vat, kuip of mini-vijver. Ook de overgang tussen land en water (een soort moerasgebiedje) is voor veel planten en dieren heel waardevol.

Dieren en insecten

Trek dieren, bijen, vlinders, amfibieën en insecten aan. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, water, voedsel en nestgelegenheid. Het blijft altijd genieten van al het gefladder, getjilp, gezoem, geritsel, gespartel, geplons, gesnuif en gekwaak in je tuin!

Plant een boom

Een boom is onmisbaar voor elke tuin, zeker een natuurlijke tuin! Met een boom zorg je niet alleen voor schaduw in de zomer, maar hou je ook langer water vast in de tuin, wordt harde wind gebroken en geef je dieren en vogels schuilplekken, voedsel en/ of nestgelegenheid. Bomen zijn natuurlijk ook perfect om hoogte te creëren in je tuin en ze zorgen voor privacy.

Plant een haag

Gebruik als afscheiding naar de buren natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld een wilgentenen schutting, bamboe of rietmatten. Nog beter is een mooie (en liefst wat bredere en dichte) haag. Dit is de ideale schuilplaats voor veel dieren. Heb je toch liever een schutting? Verzacht deze dan met veel groen. Denk aan grotere heesters en veel klimplanten om je schutting te bekleden.

Niet te veel snoeien

Snoei planten liever niet te veel (kies wel de juiste soorten). Snoei ook zeker niet te vroeg, maar laat bijvoorbeeld vaste planten en siergrassen afsterven in de winter. Je kunt ze dan in het vroege voorjaar alsnog snoeien.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Uiteraard is er geen plek voor chemische bestrijdingsmiddelen in een natuurlijke tuin. Daarmee schaad je planten en dieren en verstoor je het ecosysteem. Je kunt eventueel nog kiezen voor natuurlijke middelen, zoals aaltjes en larven van lieveheersbeestjes. Toch is dit in een natuurlijk tuin meestal niet nodig: Deze zullen als vanzelf in jouw tuin terechtkomen en voor jou aan de slag gaan! En onthou dat een natuurlijk tuin niet bedoeld is voor productie… Berust je er in dat je af en toe wat planten of oogst zult verliezen.

Laat planten zichzelf uitzaaien

Veel mensen hebben moeite met planten die zichzelf makkelijk uitzaaien. Ze komen namelijk altijd op waar je dat niet zou willen… Toch is het een heel goed teken als planten zich uitzaaien. Deze planten hebben het (meestal) naar de zin in je tuin en verspreiden zich over jouw tuin. De willekeur versterkt het natuurlijk effect in je tuin. Natuurlijk kan je een plant op de verkeerde plek altijd nog verplaatsen.

Maak jouw tuin ook groener: Ga voor een natuurlijke tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder