27 Tips voor Minder Onderhoud aan je tuin

Minder onderhoud aan je tuin

 

Een tuin is heerlijk om in te ontspannen en even lekker bij te komen van je drukke leven.

Toch kost een tuin ook tijd. Tijd aan onderhoud om precies te zijn…

 

Voor veel tuinliefhebbers is dit helemaal niet erg.

Maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die tijd te kort komen om alles goed bij te houden. Ook al zouden ze het nog zo graag willen…

 

Een onderhoudsvrije tuin is een illusie

Toch zijn er zeker manieren om het onderhoud in de tuin te beperken.

Zo zijn er tips om onderhoud te vermijden, of tips om minder tijd aan onderhoud kwijt te zijn.

 

27 Tips voor minder onderhoud aan je tuin

 

  1. Ga voor een eenvoudig beplantingsplan.

  2. Kies planten die passen bij de omstandigheden in je tuin. Houd rekening met de eisen betreffende ligging, zonlicht, bodem en drainage.

  3. Kies planten die goed bij elkaar passen (met soortgelijke voorkeuren).

  4. Houd rekening met de volwassen afmetingen en hoe snel planten kunnen groeien.

  5. Aan langzaam groeiende wintergroene struiken hoef je heel weinig onderhoud te plegen.

  6. Kies planten die goed winterhard zijn. Zo voorkom je dat je extra maatregelen moet nemen tijdens de winter.

  7. Kies plantsoorten en kweekvarianten die niet of minder ziektegevoeilig zijn (resistent).

  8. Vermijd elementen die erg tijdrovend zijn, of probeer dergelijke zaken in ieder geval te beperken.

  9. Een gazon kost veel tijd aan onderhoud, zeker in het voorjaar en in de zomer. Denk aan maaien, bemesten, bekalken, verticuteren, graskanten afsteken, etc.

  10. Een vijver kost veel tijd aan onderhoud, zeker tijdens de zomer. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten, water helder houden, waterniveau bijvullen en blad verwijderen.

  11. Wil je toch graag water in de tuin? Plaats een waterschaal of mini vijver. Dit is veel makkelijker te onderhouden dan een vijver. Eventueel is het water makkelijk te vervangen.

  12. Eilandborders kosten veel tijd aan onderhoud. Ze zijn bewerkelijk, dienen van meerdere kanten netjes te worden gehouden en de omranding netjes houden kost veel tijd.

  13. Snoeivormen kosten veel tijd aan onderhoud. Om de gewenste vorm te krijgen dient er regelmatig (bij) te worden gesnoeid. Maar ook is er extra goede verzorging nodig.

  14. Strakke hagen kosten veel tijd aan onderhoud. Zeker bij haagplanten die relatief snel groeien is nodig om tenminste 2-3 keer per jaar te snoeien. Daarnaast is er nog bemesting nodig en extra water tijdens droge periodes.

  15. Vermijd haagplanten die snel groeien, zoals haagconifeer, liguster, klimop of laurierkers. Wil je toch graag een haag in je tuin? Kies dan voor langzaam groeiende haagplanten. Dat scheelt een hoop snoeiwerk.

  16. Fruit en fruitbomen kosten veel tijd aan onderhoud. Fruit vraagt om regelmatig bemesten, extra water tijdens droge periodes, snoeien, eventueel beschermen en oogsten.

  17. Plant zo weinig mogelijk in potten en bakken. Omdat bakken en potten slechts een beperkte inhoud hebben, vergt het relatief veel tijd om grond, voeding en water op peil te houden.

  18. Kies een tuinstijl die minder onderhoud vergt, bijvoorbeeld een grindtuin.

  19. Ga voor planten die goed tegen de droogte kunnen, zodat je geen extra water hoeft te geven.

  20. Plaats anti-worteldoek. Dit laat water door, maar stopt de groei van veel onkruiden.

  21. Bedek de bodem met een organische mulchlaag. Een dikke laag voorkomt veel onkruid. Gebruik bijvoorbeeld (blad)compost, houtsnippers of cacaodoppen. Bijkomend voordeel is dat de structuur van de bodem hierdoor ook verbetert.

  22. Dek borders af met een laag (fijn) siergrind of split. Dit heeft dezelfde onkruid remmende werking als een organische mulchlaag, maar verteert niet.

  23. Maak gebruik van bodembedekkende planten. Zorg ervoor dat er geen open plekken grond overblijven, zodat onkruid geen kans maakt.

  24. Kies beter grote tegels dan kleine tegels, stenen of klinkers. Doordat er veel minder kieren en naden zijn, is de kans op onkruid dat doorkomt kleiner.

  25. Met een hogedrukreiniger kan je in no-time je terras mooi schoon spuiten. Houd er wel rekening mee dat dit niet op alle materialen kan, zoals hout of tegels die enigszins poreus zijn. Ook is het oppassen dat je de voegnaden niet leeg spuit.

  26. Wil je graag hout in de tuin? Kies dan voor hout dat ook onbewerkt heel duurzaam is. Kies bijvoorbeeld voor Douglas hout. Deze houtsoort gaat heel lang mee en vereist geen bewerking.

  27. Dek je tuinmeubelen af in de winter, bijvoorbeeld met een speciale beschermhoes. Of plaats ze in de schuur. Zo voorkom je veel onderhoud.

 

 

Wat is jouw tip voor minder onderhoud aan de tuin?

 

 

2 thoughts on “27 Tips voor Minder Onderhoud aan je tuin

  1. Mijn vriendin en ik genieten van onze tuin, maar hebben helaas weinig tijd om te besteden aan tuin onderhoud. We overwegen om vanaf de volgende zomer een professional in te schakelen. Het is een slimme tip om de bodem te bedekken met grind of mulch om onkruid tegen te gaan. Dat zullen we dit jaar eens proberen!

  2. Wat een geweldige tips voor minder onderhoud aan je tuin. Ik ben bezig met het ontwerpen van mijn nieuwe tuin. Ik wil een mooie tuin, maar heb niet veel tijd voor het onderhoud. Daarom ga ik samenpassende planten uitzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder