Tips voor Bomen in potten

Tips voor bomen in potten en plantenbakken

Zoals we in ons Tuinblog “Welke bomen kunnen in een pot?” al aangaven, kunnen best veel kleine bomen, exoten, opgekroonde struiken en heesters op stam in een pot of plantenbak gehouden worden.

Ideaal natuurlijk als je maar weinig ruimte in je tuin hebt, of je tuin voornamelijk uit terras bestaat.

Maar hoe kan je een boom in pot het beste verzorgen? Hoe blijft deze mooi en gezond? En hoe voorkom je dat een boom in pot omvalt?

9 Tips voor het houden van bomen in een pot of plantenbak

  • Hoe groter de pot of plantenbak, hoe beter. Door een pot of bak met grotere afmetingen te gebruiken, neemt de boom makkelijker water en voeding op. Ook is er meer ruimte voor de boom om te wortelen en groeien. Daarbij is een grotere pot vaak zwaarder en stabieler, waardoor deze minder snel omvalt bij harde wind.
  • Om te voorkomen dat een pot te zwaar wordt om te kunnen verplaatsen, kan je hydro- of kleikorrels toevoegen op de bodem. In theorie is dit ook nog eens bevorderlijk voor de wateropname. Het zorgt in ieder geval voor een betere afwatering.
  • Leg een platte steen, of gebroken stuk terracotta over het grootste drainage gat, zodat de grond niet uit de pot valt.
  • Planten in pot (en dus zeker ook bomen) hebben extra veel watergiften nodig, zodat deze niet uitdrogen. De wortels van de boom kunnen nu eenmaal niet bij de watervoorraad in de volle grond.
  • Naast extra water, hebben planten in pot ook extra voeding nodig. Afhankelijk van de plant kan dit zeker twee tot drie keer per jaar nodig zijn. Als er opbrengst gewenst is, zoals bij fruitbomen is extra voeding helemaal belangrijk.
  • Door potten op voetstukken of een verhoging te zetten, creĆ«er je extra drainage. Dit kan zeker wenselijk zijn voor mediterraanse planten en exoten. Vooral als deze potten in de winter buiten blijven staan.
  • In de zomer kan het juist wenselijk zijn voor bomen die niet mogen uitdrogen om een tray of schaal onder de pot te plaatsen, zodat er langer voldoende water beschikbaar is voor de boom, om goed te kunnen blijven groeien.
  • Zorg ervoor dat je de potgrond niet helemaal tot aan de rand vult. Door twee tot vijf centimeter onder de rand te planten, voorkom je dat de watergift snel over de rand loopt. Zo kan je makkelijker voldoende water geven.
  • Een boom in pot groeit meestal wat minder snel en blijft vaak wat kleiner dan soortgenoten in de volle grond.

Welke bomen kunnen in een pot?

Bekijk het (vrij) complete overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder