5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Stoere en robuuste planten: Fatsia (vingerplant)

Stoere planten zijn planten met een robuust uiterlijk, die ook tegen een stootje kunnen. Geen planten dus met tere bloemen, of waarvoor veel extra zorg nodig is: Nee, deze planten hebben heel weinig onderhoud nodig! Stoere planten zijn bijvoorbeeld sterke en mooie bladplanten, planten met een exotisch tintje en planten met een knoestige stam. Denk aan een vijg, olijf, druif, bamboe, distel, rozemarijn en munt. Hieronder onze selectie tuinplanten die wij best willen krijgen voor Vaderdag!

5 Stoere en Makkelijke Struiken of kleine Bomen

Vijgenboom (Ficus carica)

Vijgenboom (Ficus carica)

Een prachtige, maar stoere boom of struik met opvallend groot blad en bijzondere vruchten. Met de jaren krijgt de stam van een vijgenboom een mooie vergrijsde, soms bijna witte uitstraling. Vijgen zijn niet moeilijk en verdragen ook droogte zonder problemen. Een vijgenboom kan wel snel groeien en ook best groot worden. Met tijdige snoei hou je de boom klein.

Olijfboom (Olea europaea)

Wie houdt er nu niet van een olijf? Deze mooie mediterraanse boom heeft mooi klein blad, dat ook in de winter aan de plant blijft en een mooie grillige groeivorm. Op een zonnige standplaats vormen zich vaak ook kleine olijven (al smaken ze helaas wel erg bitter in ons klimaat).

Winterharde palm (Trachycarpus fortunei)

Alweer een plant met een exotisch tintje: de palmboom. Trachycarpus fortunei is goed winterhard in ons land, zodat je hier ook geen omkijken naar hebt. Daarbij is het een groenblijvende plant, met een mooie en kenmerkende stam.

Vingerplant (Fatsia japonica)

De vingerplant wordt vaak in huis gehouden, maar redt zich ook prima buiten in de tuin. Ook vorst is geen probleem. Deze struik kenmerkt zich door het opvallende grote en handvormige blad. In het najaar kan de bloei ontstaan, die erg lijkt op de bloei van klimop. Fatsia kan goed tegen de schaduw.

Tuinhibiscus (Hibiscus syriacus)

Wil je toch graag een bloeiende plant? Dan is Hibiscus ideaal. Het is een makkelijke struik in de verzorging en Hibiscus kent een lange bloeitijd. Hibiscus groeit vrij opgaand, waardoor en niet veel plek nodig is. Ook kan Hibiscus eenmaal aangeslagen vrij goed tegen droogte, als kan dit wel betekenen dat er sprake van bladval is (terwijl de Hibiscus nog wel blijft bloeien).

5 Stoere en Makkelijke Klimplanten

Druif (Vitis vinifera)

Druif (Vitis vinifera)

Een druif is prachtig om te zien. Het mooie grote blad, de vorming van de druiven en een grillige stam (met de jaren). Daarbij geniet je in de zomer natuurlijk ook van alle druiven! Let wel op, want druiven groeien snel en krachtig. Door de langste uitloper(s) af te snoeien, stopt de snelle groei en gaat alle energie in het rijpen van de druiven.

Hop (Humulus lupus)

Hop is een krachtig groeiende klimplant die sierlijke hopbellen maakt. Je hebt hiervoor wel een mannelijke en vrouwelijke plant nodig. Hop wordt gebruikt om bier van te brouwen. Niet schrikken, want in de winter verdwijnt hop (bovengronds) volledig. In het voorjaar loopt hop weer (heel snel) uit.

Groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryii)

Veel kamperfoelie soorten hebben een wat vrouwelijke uitstraling, met tere (en vaak roze) bloemen en een zoete geur. Kamperfoelie is meestal bladverliezend. Maar dit geldt niet voor groenblijvende kamperfoelie. De zoete geur ontbreekt ook bij deze plant en de bloei van bijvoorbeeld Lonicera henryii ‘Copper Beauty’ is geel.

Kiwi(bes) (Actinidia deliciosa of arguta)

Kiwi is een hele snelgroeiende klimplant. Kiw’s vormen groot en wat harig of viltig blad. Heb je een zelfbestuivende soort, of meerdere varianten aangeplant, dan kan je in het najaar kiwi’s oogsten. Helaas is onze zomer niet altijd lang genoeg voor een goede oogst.

Groenblijvende clematis (Clematis armandii)

De meeste clematissen verliezen het blad in de winter. Er zijn echter een paar uitzonderingen, waaronder Clematis armandii. Deze groenblijvende clematis krijgt vrij groot blad en bloeit wit in het voorjaar.

5 Stoere en Makkelijke Siergrassen

Siergrassen in de tuin of border

Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides)

Een mooi, maar beresterk siergras, dat maar weinig onderhoud vraagt, is het lampenpoetsergras. In de zomer ontstaan sierlijke pluimpjes en het siergras blijft goed in vorm. Zelfs tot het einde van de winter.

Chiness riet (Miscanthus sinensis)

Wil je een wat hoger siergras met grotere pluimen? Kies dan voor Chinees riet, ofwel sierriet. Miscanthus wordt een stuk hoger. Veel soorten hebben wel de neiging om door te buigen. Groeit net zo makkelijk als lampenpoetsergras.

Zegge (Carex)

Sommige mensen vinden Carex maar saai: Het beeld van zegge veranderd maar weinig door het jaar heen. Maar omdat Carex groenblijvend is, heb je ook in de winter een mooie groene opvulling van je border, pot of bak. Daarbij blijft Carex vrij laag, wat veel mensen kunnen waarderen.

Vingergras (Panicum virginatum)

Panicum wordt veel minder aangeplant dan de bovengenoemde siergrassen. Toch is dit een heel mooi siergras. Panicum groeit vrij stevig en de meeste cultivars opgaand. De bloei is luchtig en ook schaduw of kleigrond wordt vaak goed verdragen. Met namen als ‘Heavy Metal’ is er natuurlijk ook geen twijfel over hoe stoer vingergras is.

Niet-woekerende bamboe (Fargesia)

Wel of geen siergras? Het is maar net hoe je het bekijkt, maar bamboe hoort wel bij de grassen. Bamboe is een hele makkelijke plant, met een robuust uiterlijk. In een kleine tuin kies je wel beter voor niet-woekerende bamboe (Fargesia), anders gaat de plant vaak aan de wandel. Je kunt de bamboe heel natuurlijk laten, door al het blad te laten zitten, of juist meer gestijld, door het onderste blad te strippen van de stengels. Oudere stengels hebben vaak mooie kleuren.

5 Stoere en Makkelijke Vaste planten

Kruisdistel (Eryngium)

Hemelsleutel (Sedum)

Sedum is een hele makkelijke tuinplant. Vergeet je water te geven? Geen probleem, sedum heeft hier hier weinig last van. Ook blijft sedum lang in vorm en bloeit het heel lang.

Zonnehoed (Rudbeckia)

Nog een makkelijke vaste plant is Rudbeckia, ofwel gele zonnehoed. Prachtig te combineren met siergrassen. Behoeft vrijwel geen onderhoud.

Salie (Salvia)

Een van de eerste bloeiende vaste planten in het jaar is salie. Makkelijke soorten als siersalie, bossalie en kranssalie bloeien rijk en lang en ze hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel kan je uitgebloeide bloemen gewoon afsnoeien, dan heb je zeker kans dat ze opnieuw in bloei komen.

Kruisdistel of kogeldistel (Eryngium of Echinops)

Een ongetwijfeld stoere plant is de kruisdistel (Eryngium). Ze kunnen goed tegen droogte en hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Bijen zijn er gek op. Wil je toch een iets minder grillige bloei- en groeivorm? Kies dan voor de kogeldistel (Echinops), met de bijzondere ronde bloei. Distels geven met hun vorm ook veel sierwaarde in de winter.

Reuzenlavendel of Russische salie (Perovskia)

Reuzenlavendel is een kruidachtige plant met opvallende paarsblauwe bloei. De bloeitijd is lang en deze planten kunnen veel hebben. Ze worden wel een stuk hoger dan hun naamgenoot lavendel of salie, maar dat deed de Nederlandse naam Reuzenlavendel natuurlijk ook al wel vermoeden.

5 Stoere en Makkelijke Kruiden

Rozemarijn (Rosmarinus)

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is zowel een aanwinst voor de sierwaarde in de tuin en als kruid. Deze groenblijvende plant is ideaal voor een zonnige hoek, op goed doorlatende grond.

Tijm (Thymus)

Er zijn ontzettend veel tijm soorten, elk met hun eigen (bloei)kleur, geur en smaak. Tijm is heerlijk voor bij de barbecue. Gebruik ook eens kruiptijm langs een borderrand of tussen staptegels. Als je er langs loopt komt de heerlijke tijmgeur vrij.

Lavendel (Lavandula)

Hoezo zou lavendel niet stoer zijn? Lavendel is groenblijvend (of eigenlijk grijs), kan meermaals per jaar bloeien, als je op tijd terugsnoeit en groeit op hele arme grond, in volle zon. Ook lavendel is heerlijks langs een pad, staptegels, of rand van de border, zodat de heerlijke lavendelgeur vrij komt als je er langs loopt.

Salie (Salvia officinalis)

Naast salie voor de siertuin, is er ook salie als kruid (Salvia officinalis). Salie is een hele makkelijke plant om te groeien en komt ieder jaar terug. Salie gebruik je als smaakmaker in de keuken.

Munt (Mentha)

Natuurlijk kunnen we niet zonder munt. Munt is lekker in koude en warme dranken, bij nagerechten en in cocktails. Er zijn heel veel soorten munt, elk met hun eigen specifieke smaak. De bekendste zijn pepermunt, Marokkaanse munt en watermunt. Plant munt liever niet in de border, want dan is de kans groot dat dit de border overneemt. Ook plant je beter niet verschillende soorten munt naast elkaar, aangezien ze dan elkaars smaak over kunnen nemen.

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?

En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder