Snoei nu struiken met lange takken en voorkom windschade

Struiken met veel nieuwe groei en lange uitlopers zijn gevoelig voor windschade en stormschade in het najaar. Je kunt dit voorkomen door deze struiken nu te snoeien. Het gaat hier niet om een echt snoeimoment, zoals de wintersnoei of zomersnoei, maar om het bijsnoeien en terugsnoeien van lange scheuten, uitlopers en takken.

Snoei nu vlinderstruik, struikroos en struikmalva om schade te voorkomen in het najaar

Bij vlinderstruiken (Buddleja davidii) is het risico op schade door wind en storm (en sneeuw) relatief groot. Rond oktober terugsnoeien is dan ook aan te raden, vooral als de struik erg op de wind staat.

Andere struiken die je wat kunt terugsnoeien rond oktober, zijn struikrozen (Rosa), botanische of wilde rozen (zoals Rosa pimpinellifolia, Rosa rubignosa en Rosa rugosa), struikmalva (Lavatera) en eventueel hibiscus (Hibiscus syriacus). Wacht met Hibiscus indien mogelijk liever tot half maart, om vorstschade te voorkomen. Ook (groenblijvende) klimplanten met lange scheuten kan je nu terugsnoeien. Klimplanten opnieuw aanbinden kan natuurlijk ook!

Hoe snoeien in het najaar?

Kies een droge dag voor het snoeien. Kort de lange takken en scheuten tot ongeveer de helft in. Dit kan met een scherpe (en schone) snoeischaar of met een takkenschaar.

Door te snoeien net boven een vertakking of blad, ontstaat een wat natuurlijker beeld, waardoor de snoeiwonden minder opvallen. Wissel bij het snoeien wat af in hoogte om dit wat te beperken. Een minder mooie en minder natuurlijke vorm voorkom je helaas niet helemaal. Dit wordt vooral zichtbaar als het blad is gevallen. Desondanks voorkom je zo storm- en windschade, die nog veel erger zou zijn. Struiken met lange takken kunnen door harde wind zelfs loskomen bij de kluit en ontwrichten. Zeker bij nieuwe aanplant en jongere planten is dit risico aanwezig.

Heb jij je roos of vlinderstruik al gesnoeid om schade door wind en storm te voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder