Snoei nu struiken met lange takken en voorkom windschade

Struiken met veel nieuwe groei en lange uitlopers zijn gevoelig voor windschade en stormschade in het najaar. Je kunt dit voorkomen door deze struiken nu te snoeien. Het gaat hier niet om een echt snoeimoment, zoals de wintersnoei of zomersnoei, maar om het bijsnoeien en terugsnoeien van lange scheuten, uitlopers en takken.

Snoei nu vlinderstruik, struikroos en struikmalva om schade te voorkomen in het najaar

Bij vlinderstruiken (Buddleja davidii) is het risico op schade door wind en storm (en sneeuw) relatief groot. Rond oktober terugsnoeien is dan ook aan te raden, vooral als de struik erg op de wind staat.

Andere struiken die je wat kunt terugsnoeien rond oktober, zijn struikrozen (Rosa), botanische of wilde rozen (zoals Rosa pimpinellifolia, Rosa rubignosa en Rosa rugosa), struikmalva (Lavatera) en eventueel hibiscus (Hibiscus syriacus). Wacht met Hibiscus indien mogelijk liever tot half maart, om vorstschade te voorkomen. Ook (groenblijvende) klimplanten met lange scheuten kan je nu terugsnoeien. Klimplanten opnieuw aanbinden kan natuurlijk ook!

Hoe snoeien in het najaar?

Kies een droge dag voor het snoeien. Kort de lange takken en scheuten tot ongeveer de helft in. Dit kan met een scherpe (en schone) snoeischaar of met een takkenschaar.

Door te snoeien net boven een vertakking of blad, ontstaat een wat natuurlijker beeld, waardoor de snoeiwonden minder opvallen. Wissel bij het snoeien wat af in hoogte om dit wat te beperken. Een minder mooie en minder natuurlijke vorm voorkom je helaas niet helemaal. Dit wordt vooral zichtbaar als het blad is gevallen. Desondanks voorkom je zo storm- en windschade, die nog veel erger zou zijn. Struiken met lange takken kunnen door harde wind zelfs loskomen bij de kluit en ontwrichten. Zeker bij nieuwe aanplant en jongere planten is dit risico aanwezig.

Heb jij je roos of vlinderstruik al gesnoeid om schade door wind en storm te voorkomen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder

Schutting zwart beitsen? Gebruik dit stappenplan!

Wil je je tuin een moderne en luxe uitstraling geven? Overweeg dan eens om je schutting zwart te beitsen. Beitsen is niet alleen belangrijk voor de kleur, maar beschermt ook het hout tegen weersinvloeden en veroudering. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je schutting zwart kunt beitsen voor een duurzaam en stijlvol resultaat.

Lees verder
Kleine postzegeltuin vol potten van Ilona

Gezellige postzegeltuin vol potten van Ilona (20m²)

In het charmante vissersdorpje Oudeschild op Texel, vind je de kleine tuin van Ilona. Met slechts 5 meter breed en 4 meter diep is het echt een postzegeltuintje. Vrijwel alle planten staan in potten.

Lees verder