Struiken met veel nieuwe groei en lange uitlopers zijn gevoelig voor windschade en stormschade in het najaar. Je kunt dit voorkomen door deze struiken nu te snoeien. Het gaat hier niet om een echt snoeimoment, zoals de wintersnoei of zomersnoei, maar om het bijsnoeien en terugsnoeien van lange scheuten, uitlopers en takken.
Snoei nu vlinderstruik, struikroos en struikmalva om schade te voorkomen in het najaar
Bij vlinderstruiken (Buddleja davidii) is het risico op schade door wind en storm (en sneeuw) relatief groot. Rond oktober terugsnoeien is dan ook aan te raden, vooral als de struik erg op de wind staat.
Andere struiken die je wat kunt terugsnoeien rond oktober, zijn struikrozen (Rosa), botanische of wilde rozen (zoals Rosa pimpinellifolia, Rosa rubignosa en Rosa rugosa), struikmalva (Lavatera) en eventueel hibiscus (Hibiscus syriacus). Wacht met Hibiscus indien mogelijk liever tot half maart, om vorstschade te voorkomen. Ook (groenblijvende) klimplanten met lange scheuten kan je nu terugsnoeien. Klimplanten opnieuw aanbinden kan natuurlijk ook!


Hoe snoeien in het najaar?
Kies een droge dag voor het snoeien. Kort de lange takken en scheuten tot ongeveer de helft in. Dit kan met een scherpe (en schone) snoeischaar of met een takkenschaar.
Door te snoeien net boven een vertakking of blad, ontstaat een wat natuurlijker beeld, waardoor de snoeiwonden minder opvallen. Wissel bij het snoeien wat af in hoogte om dit wat te beperken. Een minder mooie en minder natuurlijke vorm voorkom je helaas niet helemaal. Dit wordt vooral zichtbaar als het blad is gevallen. Desondanks voorkom je zo storm- en windschade, die nog veel erger zou zijn. Struiken met lange takken kunnen door harde wind zelfs loskomen bij de kluit en ontwrichten. Zeker bij nieuwe aanplant en jongere planten is dit risico aanwezig.