Siererwt (Lathyrus) – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Zoet geurende siererwt voor de Lathyrusbij

De lente in volle bloei en de warmere temperaturen in aantocht doen de groene vingers weer kriebelen om wat moois te zaaien! Lathyrus odoratus, beter bekend als de zoetgeurende Lathyrus, ofwel siererwt of reukerwt, is een uitstekende keuze voor diegenen die wat kleur en geur willen toevoegen aan hun tuin of balkon.

De Lathyrus odoratus is een eenjarige klimplant die bekend staat om zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Voor het zaaien van de Lathyrus begin je met het selecteren van een zonnige plek op je balkon of in je tuin, waar de Lathyrus genoeg zonlicht krijgt om te gedijen. Zorg ervoor dat je potten of containers kiest die groot genoeg zijn voor de wortels om zich te verspreiden en voorzie ze van een steun of klimrek waarlangs de plant kan groeien.

Wanneer je de Lathyrus zaden plant, kun je ze het beste eerst weken in water gedurende ongeveer 24 uur. Dit zal het kiemproces versnellen en de kans op succes vergroten. Plant de zaden vervolgens in goed doorlatende potgrond, op een diepte van ongeveer 1-2 centimeter, en houd de grond vochtig maar niet doorweekt. Binnen enkele weken zul je beloond worden met prachtige, kleurrijke bloemen die niet alleen mooi zijn voor het oog, maar die ook de lucht vullen met een heerlijke, zoete geur.

De Bijenstichting verkoopt dit jaar speciaal de Lathyrus zaden (van biologische teelt), omdat de Lathyrusbij de bij van het jaar 2024 is. Zij dankt natuurlijk haar naam aan haar voorkeur voor deze prachtige bloem. Ze is oligolectisch, dat betekent dat ze maar op een beperkt aantal planten stuifmeel zoekt. Ze houdt vooral van vlinderbloemigen, met een voorkeur voor brede lathyrus, boslathyrus en gewone rolklaver. Ze wordt echter ook veelvuldig gezien op siererwt (Lathyrus odoratus)! Dus wil je deze bij helpen, zaai deze plant in je tuin of op je balkon. Het zaaien hiervan helpt natuurlijk ook veel meer andere soorten.

Lathyrus zaden bestellen kan via de Bijenlint webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder