Rozen: Welke roos staat er in jouw tuin?

Rozen - Welke roos staat in jouw tuin?

 

Op een enkele klimroos na, heb ik eigenlijk nooit rozen in de tuin gehad.

Op de één of andere manier spraken rozen mij minder aan (of wisten ze minder te overtuigen dan veel andere planten die op de wenslijst staan)…

 

Langzaamaan begin ik echter bij te draaien. Regelmatig zie ik prachtige rozen voorbijkomen in de bestellingen voor klanten van de webshop waar ik werk. Daarbij was er een aantal rozen over, van een geannuleerde bestelling, die ik sindsdien een mooi plekje heb kunnen geven in de (voor)tuin.

 

Ik ben zeer benieuwd hoe ze het gaan doen… en ik vraag me alvast af:

Zal ook ik gegrepen worden door de pracht van rozen?

 

  

 

Rozen zijn nog altijd ontzettend populair. Zeker ook in de landen om ons heen, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk.

Er zijn ontelbare aantallen kweekvarianten en in bijna elke tuin vind je wel een of meerdere rozen.

 

Rozen zijn in te delen in een aantal groepen:

 

Engelse rozen

Dit zijn de rozen die direct afstammen van de oorspronkelijke rassen. Bij de kweek van deze rozen is, naast lange bloei (vaak de hele zomer lang), extra gelet op geur. Het gaat om prachtige soorten, met indrukwekkende bloei en meestal grote bloemen. Ze worden ook wel David Austin rozen genoemd: de kweker van deze prachtige soorten rozen.

 

Heesterrozen (Hybrid Tea)

Met de heesterrozen werden rozen bereikbaar voor het grote publiek. Alle denkbare kleuren, bloeivormen  en maten werden gekweekt. Nog altijd is deze groep enorm populair. De geur is vaak minder duidelijk aanwezig, dan bij de grootbloemige en Engelse rozen. Het voordeel van de Hybrid Tea rozen is dat ze erg lang door kunnen bloeien. Wel hebben deze rozen de laatste jaren een slechtere naam gekregen: veel van de kweekvarianten zijn vatbaar voor ziekte.

Een oplossing hiervoor is een van de nieuwere soorten te nemen, die (voorlopig) resistent zijn tegen de meestvoorkomende ziekten.

 

Trosrozen (Floribunda)

De trosrozen zijn speciaal gekweekt om meerdere bloemen op een stengel te dragen. Je krijgt daardoor echt een enorm rijke bloei, met een spectaculair effect. Deze rozen worden ook vaak gebruikt voor vakbeplanting. Ze bloeien lang door en zijn vaak resistent tegen de meeste ziektes.

 

Grootbloemige rozen (Grandiflora)

Een relatief nieuwe groep rozen is de grootbloemige roos, ook wel Grandiflora genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen deze enorme bloemen krijgen. Ook in deze groep zijn steeds meer varianten goed verkrijgbaar. Ook voor grootbloemige rozen geldt dat ze meestal heerlijk geuren.

 

Stadstuin

 

 

Naast de verschillende groepen rozen, zijn er ook veel verschillende soorten rozen. Zo zijn er struikrozen, stamrozen, klimrozen, ramblers en bodembedekkende rozen.

 

 

 

Ben jij ook fan van rozen? Welke roos staat bij jou in de tuin?

 

2 reacties op “Rozen: Welke roos staat er in jouw tuin?

  1. Ik heb twee schitterende rozen Brocéliande. Geweldige doorbloeiend die ook nog fantastisch geuren. Jammer dat ik geen foto kan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder