Moet je in de winter ook water geven?

Is water geven in de winter nodig?

Bij veel mensen bestaat er enige onduidelijkheid over het geven van water in de winter.

Vaak is de aanname dat de grond nat genoeg is, of dat dit niet hoeft omdat het te koud is.

Toch kan het nodig zijn om ook in de winter water te geven

Planten die al goed zijn aangeslagen, hoeven in de winter vaak geen extra water. Meestal is er genoeg regen gevallen in het najaar. Daarbij zijn de meeste bladverliezende planten in rust en verbruiken ze veel minder.

Groenblijvende en winterbloeiende planten

Als er weinig regen is gevallen in het najaar, kan het toch zinvol zijn om in de winter extra water te geven. Zeker bij relatief hoge temperaturen. Dit geldt vooral voor wintergroene planten en planten die in de winter of in het vroege voorjaar bloeien. Deze planten verbruiken namelijk ook in de winter (veel) energie en hebben dan ook voldoende voeding en water nodig.

Nieuwe aanplant

Voor nieuwe aanplant is het altijd belangrijk om ruim water te geven. Ook in de winter!

Doe dit bij voorkeur overdag en niet tijdens de vorst.

Is er sprake van (nacht)vorst, dan mag er geen water blijven staan in het plantgat. Mocht het kort na de aanplant wat strenger gaan vriezen, wacht dan met water geven, totdat het overdag niet meer vriest.

In de meeste gevallen is ruim water geven bij aanplant voldoende in de winter. Maar als de temperaturen relatief hoog zijn en/ of er sprake is van een langere droge periode, kan het verstandig zijn om dit na één of twee weken te herhalen. Als je ziet dat de plant nieuwe (blad)knoppen maakt of gaat uitlopen, dan is dit zeker nodig.

Heb jij je nieuwe planten al water gegeven deze winter?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder