Planten voor een mooie Wintertuin

Planten die bloeien in de winter: Hamamelis (toverhazelaar)

Natuurlijk ben je ’s zomers vaker en langer buiten dan in de winter… Maar ook in de winter kan je tuin de moeite waard zijn! In de wintertuin zorgen rijp, sneeuw en ijs voor de mooiste plaatjes.

Wintergroene struiken en hagen, planten met felgekleurde bessen, struiken en bomen met gekleurde takken en stammen, het silhouet van uitgebloeide bloemen, zaadhoofden en siergrassen… Dit alles geeft ook in de winter nog veel sierwaarde in je tuin!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle winterbloeiers!

Planten voor de wintertuin

Groenblijvende struiken (groen geraamte)

Wintergroene struiken geven structuur aan je tuin. Ook als alle andere planten uitgebloeid zijn en bomen en struiken hun blad verliezen, blijven deze planten mooi groen en in vorm. Deze groenblijvende struiken worden dan ook vaak het groene geraamte van je tuin genoemd. Ze zijn ook ideaal om te gebruiken voor een contrast met kale en gekleurde takken, uitgebloeide siergrassen of afgestorven stengels en zaadhoofden van vaste planten.

Lees meer over wintergroene of groenblijvende planten

Groenblijvende struiken of wintergroene heesters: het groene geraamte van je tuin

Winterbloeiende planten, heesters en bomen

Vaak denken we voor bloeiende planten aan het voorjaar, de zomer en misschien nog het najaar… Maar ook in de winter zijn er nog best veel planten die prachtig bloeien! Goede winterbloeiers zijn toverhazelaar (Hamamelis), sneeuwbal (Viburnum), druifstruik (Mahonia), nieskruid (Helleborus), winterviolen (Viola), winterheide (Erica) en als je meer ruimte hebt de winterkers (Prunus subhirtella autumnalis).

Bekijk al onze favoriete winterbloeiers, of ons overzicht met bloeiende planten in februari.

Winterbloeiende planten, heesters en bomen: Viburnum tinus (wintergroene sneeuwbal)

Vroegbloeiende bloembollen

Veel bloembollen bloeien pas vanaf het voorjaar, maar er zijn ook bloembollen die al heel vroeg bloeien. Denk aan sneeuwklokjes, winterakoniet, blauwe druifjes, sterhyacint en vroegbloeiende tulpen.

Bekijk alle vroegbloeiende bloembollen

Vroegbloeiende bloembollen: welke bloembollen bloeien eerst? Crocus (krokus)

Planten met opvallende bessen

Naast bloeiende planten, kan je ook zorgen voor kleur met bessen! Er zijn veel mooie planten met bessen, in allerlei kleuren. Niet alleen geven de bessen veel kleur aan je wintertuin, maar ook vogels weten je tuin met bessen al snel te vinden! Het blijft altijd een prachtig gezicht om vogels te zien smullen van bessen, rozenbottels, sierappels en fruit dat je aan de boom laat hangen.

Dit zijn wat ons betreft de 11 mooiste Bessenplanten voor vogels

Planten met opvallende bessen in alle kleuren: mooi om te zien en goed voor de vogels

Bomen en struiken met gekleurde takken of opvallende stam

Nog meer kleur in je wintertuin krijg je met de gekleurde takken van bijvoorbeeld kornoelje (Cornus), wilg (Salix) en Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Sangokaku’). In grote wintertuinen zie je soms hele plantvakken gevuld met Cornus alba met de felrode takken of Cornus sanguineum ‘Midwinter Fire’ of ‘Winter Beauty’ met de mooie oranje-rode takken. Een prachtig gezicht! Maar ook in een kleine tuin kan je dit effect nastreven met enkele van deze planten. Bijvoorbeeld tegen een achtergrond van een groenblijvende haag.

Ook opvallende stammen van bomen zoals de witte berk (Betula utilis), plataan (Platanus), papier esdoorn (Acer griseum) en tibetaanse sierkers (Prunus serrula) zijn de moeite waard in de winter.

Bekijk deze 7 opvallende stammen voor een mooie wintertuin.

bomen en struiken met gekleurde takken en opvallende stammen voor de wintertuin

Siergrassen die lang mooi blijven

Stevige siergrassen, zoals lampenpoetsergras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus) en pampasgras (Cortaderia), blijven heel lang mooi. Waar andere siergrassen in de loop van de winter instorten, behouden deze siergrassen hun vorm, alsook de pluimen. Dit geeft een prachtig beeld, als ze omhuld zijn door een laagje rijp, sneeuw of ijs. Zeker als de zon ze prachtig uitlicht!

Deze siergrassen groeien rechtopgaand en behouden vaak hun vorm

siergrassen die lang mooi blijven en een prachtig gezicht geven in de wintertuin met rijp, sneeuw of ijs

Uitgebloeide planten met bijzondere vorm

Gek genoeg zijn zelfs uitgebloeide planten waardevol in de winter. Ze zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor dieren, vogels en insecten. Door hun vorm en structuur geven ze echter ook veel sierwaarde. Daarbij benadrukken ze ook de vergankelijkheid van de natuur. Niet snoeien dus! Tenminste niet voor het voorjaar.

Mooie vaste planten die nog lang structuur en vorm geven aan je winter borders zijn kruisdistel (Eryngium planum), kogeldistel (Echinops), vederdistel (Cirsium), rode zonnehoed (Echinacea), zonnehoed (Rudbeckia), klaproos (Papaver), vetkruid (Sedum), venkel (Foeniculum) en brandkruid (Phlomis).

UItgebloeide planten niet snoeien voor de winter, maar laten staan! Zo krijg je een prachtige wintertuin

Geur in de wintertuin

Veel winterbloeiende planten geuren heerlijk. In een echte wintertuin mag geur dan ook niet ontbreken. Niet alleen opvallende bloemen trekken dan de aandacht, maar ook een heerlijke geur. Plant bijvoorbeeld een geurende winterbloeier bij de ingang van je tuin, bij de achterdeur, of langs het pad of de stoep.

Wedden dat mensen die langskomen even stil staan en zich afvragen wat er zo lekker ruikt?

Winterbloeiers in de tuin: Onmisbaar in elke wintertuin is de Hamamelis (toverhazelaar)

Hamamelis (toverhazelaar)

Een van de mooiste geurende planten die in de winter bloeien is de toverhazelaar, met de bijzondere bijna spinvormige bloemen. Niet alle soorten geuren even sterk. Met name Hamamelis mollis, Hamamelis ‘Pallida’ en Hamamelis ‘Arnold Promise’ zijn sterk geurend.

Viburnum bodnantense (sneeuwbal)

Viburnum bodnantense is een bekende sneeuwbal die de hele winter kan bloeien, met buisvormige zachtroze tot witroze bloemen. Deze Viburnum geurt heerlijk. De geur is alleen niet altijd even sterk, waardoor je de geur minder ervaart als er veel wind staat.

Chimonanthus praecox (winterzoet)

Een winterbloeiende plant die je steeds vaker ziet is het meloenboompje, ofwel winterzoet. De bloei doet wat denken aan een toverhazelaar. De bloemen zijn geel met een rood hart. Na de bloei (van december tot februari) loopt het ovale blad weer frisgroen uit.

Daphne (peperboompje)

Minder bekend is Daphne, oftewel het peperboompje. Dit is een wintergroene struik, met mooie zachtroze bloemen. De geur is vrij sterk, maar aangenaam. Afhankelijk van de variant, bloeit Daphne vanaf januari tot in maart.

Daphne is een mooie en sterk geurende winterbloeier (peperboompje)

Camellia sasanqua

Camellia sasanqua (herfstbloeiende camelia) is nog een groenblijvende struik met geurende bloemen in de herfst en winter. In tegenstelling tot de bekende Camellia japonica, geuren de bloemen heerlijk. Wel blijven de bloemen (en het blad) kleiner. Deze camelia’s bloeien al vanaf november en kunnen bloeien tot ver in februari.

Nog meer geurende winterbloeiers

Andere heerlijk geurende planten die in de wintermaande bloeien zijn: Vleesbes (Sarcococca), winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima en purpusii), Skimmia, mahoniestruik (Mahonia) en papierstruik (Edgeworthia).

Kan jij ook zo genieten van de winter in je tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder