Zo bescherm je planten tegen vorst

Planten beschermen tegen vorst - Zo bescherm je planten tegen vorst

Brrr… het wordt weer koud!

Over het algemeen kunnen planten in de tuin prima tegen de kou. Toch zijn er natuurlijk ook planten die minder gewend zijn aan lage temperaturen en vorst.

Heb jij deze planten in de tuin? En blijven deze in de winter buiten?

Zorg ervoor dat je op tijd maatregelen neemt:

Bescherm planten tegen vorst!

Als het goed is staan je kuipplanten al binnen, of onder een afdak. Je Dahlia knollen heb je al uit de grond gehaald en bewaar je op een vorstvrije en droge plek…

Hoe bescherm je vorstgevoelige planten in de volle grond?

Deze planten moet je beschermen tegen vorst en kou:

  • Afrikaanse lelie (Agapanthus)
  • Amerikaanse sering (Ceanothus)
  • Banaan (Musa)
  • Boomvaren (Dicksonia)
  • Cordyline
  • Eucalyptus
  • Olijf (Olea Europea)
  • Laurier (Laurus nobilis)
  • Nieuw-Zeelands vlas (Phornium)
  • Palmen (Trachycarpus, Chamaerops)
  • Palmlelie (Yucca)
  • Passiebloem (Passiflora)
  • Rozemarijn (Rosmarinus)
  • Toscaanse jasmijn (Trachelospernum)
  • Vijg (Ficus carica)

Hoe kan je planten beschermen tegen vorst?

Gebruik bijvoorbeeld tuinbouw vliesdoek (fleece) of jute om de planten mee in te pakken. Wikkel deze om de plant en bind het vast met een touwtje.

Je kunt ook een rietmat gebruiken. Zet dan 3 bamboestokken (vrij strak) om de plant en plaats de rietmat er omheen. Vul de binnenkant met stro, of droge bladeren. Op diezelfde manier kan je een soort kooiconstructie maken van bijvoorbeeld kippengaas.

Ook zijn er kant en klare beschermhoezen verkrijgbaar, die je er gewoon omheen kunt ritsen.

Zorg ervoor dat je planten nog wel lucht krijgen. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke of ademende materialen. Dus geen plastic! Anders gaat de plant zeker rotten.

Laat de bescherming ook niet onnodig lang zitten. Dit verkleint ook de kans op rotting van je plant.

Bescherm de groeipunt van palmen en bananen

Bij palmen, de banaan en de boomvaren is het belangrijk om de groeipunt te beschermen. Dit is de punt van waaruit het nieuwe blad zich uit zal vouwen. Deze mag niet bevriezen. Dek de groeipunt af, of pak deze in met bijvoorbeeld stro. Het helpt daarbij om een soort afdakje te maken, zodat de groeipunt droog blijft. Dit verkleint de kans op aantasting.

Lees hier meer over een banaan beschermen in de winter

Winterharde palm in de winter

Heeft Camellia winterbescherming nodig?

Dan is er nog de Camellia. Eigenlijk heeft deze geen bescherming nodig tegen de kou, maar als de standplaats niet ideaal is toch weer wel.

Als de Camellia ochtendzon krijgt, kan het voorkomen dat de knoppen eerder in het seizoen uitkomen. Dus staat je Camellia al in bloei, of staan de knoppen op springen? Dan kan je deze maar beter beschermen tegen de winterkou.

winterbescherming Camellia: wel of niet nodig?

Heb jij je minder winterharde planten al beschermd voor de winter?

2 reacties op “Zo bescherm je planten tegen vorst

  1. Ik ben een eerstejaars planten- en bloemenhouder, en dit enkel in potten. Vele vragen komen op me af, raad is altijd nuttig. Bedankt om kennis te delen

    1. Altijd leuk om mensen te zien die net beginnen aan tuinieren!

      Potten zijn helaas wel wat gevoeliger voor vorst dan de volle grond. Afhankelijk van de soorten die hebt staan is bescherming noodzakelijk. Daarbij kunnen enkelwandige terracotta potten ook nog eens breken door de vorst. Je kunt potten en de planten beschermen met noppenfolie aan de binnenkant, wat een soort isolatielaag vormt. Verder kan je potten makkelijk bijelkaar zetten in een beschut hoekje en dit eventueel nog afdekken met vliesdoek of jute.

      Mocht je nog aanvullende vragen hebben, dan helpen we je graag. Wellicht is onze nieuwe Facebookgroep Tuinvragen wat voor jou?

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder