Plant ook een Coniferenhaag!

Een conifeer als haag. Mooie haagconiferen

Prachtige coniferenhagen: Vroeger zag je ze overal…

Tegenwoordig zie je ze helaas een stuk minder vaak.

Wat ons betreft onterecht!

Coniferen zijn mooie wintergroene planten, die een klassieke en strakke haag vormen.

Ze zorgen voor een rustige groene achtergrond, die jouw borderplanten extra mooi laten uitkomen.

Coniferen geven veel privacy en helpen om storende geluiden te dempen. Ook vogels zijn gek op coniferen. Ze schuilen er graag in en met een beetje geluk bouwen ze hun nest in jouw coniferenhaag.

Er zijn veel verschillende soorten coniferen die je als haagplant kunt gebruiken.

Een overzicht van bekende en mooie haagconiferen

Thuja occidentalis (westerse levensboom)

Thuja (levensboom) is één van de mooiste wintergroene coniferen voor een haag. Deze heldergroene haagplant geeft je tuin meteen een klassieke uitstraling.

Thuja zorgt het hele jaar door voor een groene structuur in de tuin en geeft veel privacy. Het is een sterke plant, die niet erg kritisch is voor wat betreft de standplaats. Het zijn goede groeiers, die profiteren van tweemaal per jaar snoeien.

Snoei je liever minder vaak? De Thuja Smaragd is een mooie compacte kweekvariant die minder snel groeit (eenmaal per jaar snoeien is voldoende). Ideaal voor kleine tuinen!

Haagconiferen - Thuja

Taxus baccata (venijnboom)

Een van de meest bekende haagplanten is nog altijd Taxus. De mooie donkergroene naalden staan dicht op elkaar en geven een klassieke uitstraling aan je tuin. Taxushaag is ook ideaal voor lage hagen en zelfs voor vormsnoei.

Taxus hoef je vaak maar eenmaal per jaar te snoeien en kan op veel plekken worden aangeplant. Toch houdt Taxus niet van natte voeten.

Haagconiferen - Taxus

Coniferen voor lage hagen

Wil je graag een laagblijvende haag maken met coniferen?

Taxushaag is ideaal, maar denk ook eens aan jeneverbes (Juniperus). Dit geslacht bevat heel veel dwergsoorten, zoals procumbens, squamata en horizontalis. Jeneverbes heeft grijsgroene of grijsblauwe korte naalden, die best kunnen prikken. De laagblijvende soorten, worden anders dan de zuilvormige (chinensis) varianten, vaak gekenmerkt door een wat grillige en natuurlijk ogende groei.

Conifeer als haagplant - Juniperus

Coniferen voor hoge hagen

Chamaecyparis lawsoniana (Californische cipres)

De Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) wordt in het Nederlands ook wel dwergcipres genoemd. Dit is echter een behoorlijk misleidende naam, want het is juist een snelle groeier, die flink hoog kan worden. Afhankelijk van de kweekvariant heeft deze cipres een heldergroene tot blauwgroene kleur. Bekende kweekvarianten zijn ‘Columnaris’ en ‘Ivonne’.

Cupressocyparis leylandii (Leylandcipres)

De leylandcipres (Cupressocyparis leylandii), wordt in Nederland ook vaak snelgroeiende haagconifeer genoemd. Leylandii doet precies dat: hij groeit erg snel. Jonge exemplaren zijn smal en vaak nog niet erg zichtdicht. Door meerdere keren per jaar te snoeien, stimuleer je zijscheuten voor een mooie volle haag. Als je snel privacy wilt, dan is deze haagplant heel geschikt.

Vergeet echter niet dat je zeker 3-4 keer per jaar moet snoeien, om te voorkomen dat deze conifeer te groot wordt. Je zal niet de eerste zijn die een hoveniersbedrijf moet inhuren, om uit de kluiten gewassen exemplaren te verwijderen.

Conifeer als haagplant - Cupressocyparis Leylandii

Thuja plicata (reuzenlevensboom)

De reuzenlevensboom lijkt erg op de gewone levensboom (Thuja occidentalis), maar groeit veel sneller en wordt ook een stuk hoger. Als je op zoek bent naar een mooie hoge haag, met eenzelfde klassieke uitstraling als z’n kleinere broertje (of zusje), is Thuja plicata ideaal. Zo creëer je al snel een statige en hoge haag.

Heb jij ook een coniferenhaag in de tuin?

Dan geniet jij vast ook van een mooie zichtdichte haag, waar vogels dankbaar gebruik van maken!

* Dit bericht bevat een gesponsorde link.

Bekijk ook:

Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder

Schutting zwart beitsen? Gebruik dit stappenplan!

Wil je je tuin een moderne en luxe uitstraling geven? Overweeg dan eens om je schutting zwart te beitsen. Beitsen is niet alleen belangrijk voor de kleur, maar beschermt ook het hout tegen weersinvloeden en veroudering. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je schutting zwart kunt beitsen voor een duurzaam en stijlvol resultaat.

Lees verder
Kleine postzegeltuin vol potten van Ilona

Gezellige postzegeltuin vol potten van Ilona (20m²)

In het charmante vissersdorpje Oudeschild op Texel, vind je de kleine tuin van Ilona. Met slechts 5 meter breed en 4 meter diep is het echt een postzegeltuintje. Vrijwel alle planten staan in potten.

Lees verder