Pepers kweken is erg populair. Pepers (Capsicum) zijn er in vele verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. De kleurrijke en pittige vruchten zijn mooi om te zien, bijzonder smaakvol, zowel rauw te eten, als in gerechten te verwerken, hebben medicinale werking en zijn geschikt voor de ultieme smaakbeleving: Hoe heet durf jij te gaan?
Ook leuk aan het kweken van pepers: Je hebt helemaal geen tuin nodig… Zelfs geen buiten!
Zolang je op kleine schaal pepers wilt kweken, kan je prima gebruik maken van een warme en lichte plek in huis, zoals een vensterbank boven een radiator.
Pepers kweken: Hoe begin je?
Kies de juiste peper (Welke peper kiezen?)
Heet, heter, heetst! Hoe heet wil jij je pepers? De scherpte of heetheid van pepers wordt aangeduid met de Scoville schaal. Paprika’s bijvoorbeeld hebben een Scoville waarde van 0. Pepers vanaf 500-1000 op de schaal van Scoville (zoals Sweet Japaleno) worden door de meeste mensen al ervaren als (licht) pittig. Toch zijn er ook extremen mogelijk, zoals bijvoorbeeld Carolina Reaper en Ghost Pepper met meer dan 1-2 miljoen op diezelfde schaal.
Over het algemeen geldt dat je beter niet voor te hete varianten kiest, vooral als de keuze slechtst beperkt is. Zonde toch, als je er echt helemaal niets mee kunt, nadat je ze helemaal vanaf zaad hebt laten uitgroeien tot rijkdragende planten… Heb je weinig ruimte, kies dan voor soorten die je zelf lekker vindt om te gebruiken in gerechten, of ga net iets heter dan je gewend bent. Zo voorkom je een eventuele teleurstelling.
Zo kweek je pepers met succes
Wat heb je nodig voor het kweken van pepers?
Warmte!
Wat je precies nodig hebt, hangt vooral af van hoe serieus en hoe ambitieus jij aan de slag wilt met pepers kweken. Maar in elk geval heb je warmte nodig. De zaden ontkiemen namelijk pas vanaf zo’n 20-25⁰C. Een warme en lichte plek is dus vereist.
Wil je vooral enkele lekkere pepers kweken voor eigen gebruik? Dan is een vensterbank met een radiator eronder vaak al voldoende en enkele plastic potjes of beter een zaaitray of zaaisetje. Ben je echt van plan om te gaan voor flink wat opbrengst, of kweek je graag speciale rassen en soorten? Dan kan je beter ook denken aan kweeksetjes, een verwarmingsmat, groeilampen en het liefst ook een mini-kas of zelfs echte kas.
Hoeveel kweekbenodigdheden je dient aan te schaffen, hangt dus vooral af van al jouw plannen en ambities.
Wanneer begin je met pepers?
Pepers kweek je het beste vanuit zaad op. Als je rond maart- april gaat voorzaaien, dan kan je vanaf (eind) zomer al vruchten verwachten. Begin je pas later vanuit zaad, dan is het groeiseizoen waarschijnlijk te kort om de meeste vructhen rijp te laten worden. Je kunt dan dus beter plugs of jonge planten kopen. Eerder zaaien kan wel: zelfs al in februari kan je prima pepers voorzaaien.
Pepers voorzaaien
- Zaai pepers binnen voor in plastic potten of een zaaitray en gebruik hiervoor goed doorlatende potgrond (bijv. met een deel scherp zand), of speciale zaaigrond.
- Plaats ongeveer 1-3 zaden per potje of vakje (zeker niet meer, aangezien deze ook allemaal weer moeten worden verspeend of verwijderd). Geef voorzichtig water (het liefst van onderaf: met een zaaitray is het makkelijk met een laagje water in de zaaibak en vervolgens de zaaitray hierin te plaatsen).
- Plaats de potjes of trays op een lichte en warme plek. Het is belangrijk dat er een minimale temperatuur van 20-25⁰C wordt gehaald, zodat de zaden kunnen ontkiemen. Eventueel kan je hiervoor nog gebruik maken van bodemverwarming of andere kweekbenodigdheden zoals kweeklampen. Het kan ook helpen om de zaailingen af te dekken met een klosje, plastic zak of de plastic deksel van een zaaitray of kweekset. Zo wordt de kiemtemperatuur sneller bereikt en drogen de zaailingen minder snel uit. Als er bijna geen condensdruppels meer zichtbaar zijn, is het nodig om opnieuw water te geven.
Voor pepers kweken op kleine schaal is een vensterbank boven een radiator een prima plek. Voor het kweken op grotere schaal, kan je beter denken aan een polytunnel of kas. Meestal ontkiemen pepers binnen 1-2 weken, soms 3 weken.
Pepers verspenen en verpotten
- Zodra de pepers goed groeien, een echt blad hebben en zo’n 3-5cm groot zijn, is het nodig om te verspenen. Als er duidelijk sprake is van ondermaatse exemplaren, wees dan hard en verwijder ze gelijk.
- Neem heel voorzichtig elk plantje uit de tray (altijd bij het blad) en verpot deze, zodat elke plant een eigen kweekpot krijgt. Neem bijvoorbeeld een pot van minimaal 15-20cm doorsnee. Gebruik hiervoor goede potgrond of moestuingrond. Voeg eventueel een deel compost toe. Geef na het verpotten water.
Pepers: Groei en verzorging
Laat de grond nooit helemaal uitdrogen, ook al heeft peper niet heel veel water nodig. Laat de grond liever wat licht vochtig, zodat ze goed blijven groeien. Nu de plant echt gaat groeien is veel meer voeding nodig. Daarom is de goede potgrond of moestuingrond en/ of compost toegevoegd. Hiermee kan de plant zo’n 6-8 weken vooruit. Daarna is extra voeding nodig. Vloeibare plantenmest is daarvoor ideaal. Uiteraard is ook tijdens deze fase voldoende licht nodig en wederom veel warmte. Dit kan je bijvoorbeeld in huis realiseren met speciale ledlampen of groeilampen, of in de tuin in een polytunnel, mini-kas of echte kas.
Meer leren over het kweken van pepers? Bekijk het interview met de professionele kweker Westlandpeppers.
Binnen of buiten?
Pepers kweek je in ons land het beste binnen, of in een (verwarmde) kas. Wil je toch echt proberen om ze buiten te kweken? Let dan heel goed op dat ze absoluut niet naar buiten gaan voor de laatste kans op vorst. Je zult ze anders zeker verliezen! Bij twijfel vooral lekker binnen houden.
Pepers oogsten
Vanaf de zomer kan je vruchten verwachten, afhankelijk van wanneer je bent gestart met voorzaaien. De oogsttijd is tussen juli en oktober. Als je de planten goed hebt verzorgd, mag je gelijk het eerste jaar al een goede opbrengst verwachten.
Nu is het tijd voor de waarheid: kan jij je eigen pepers aan?