11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Wat is een patiotuin eigenlijk?

Een patio is een open binnenplaats, omsloten door muren of gebouwen. De vloer bestaat meestal uit verharding zoals tegels, stenen of beton. De ruimte is beperkt. Door beplanting toe te voegen, maak je van je patio een patiotuin. Zo ontstaat een ideale plek om buiten te eten of te ontspannen. Omdat er meestal weinig tot geen grond is, worden planten in potten en bakken geplant.

Patiotuin inspiratie

Heb jij een patiotuin, of wil je jouw kleine terras graag opfleuren? We geven je graag wat tuinideeën voor jouw patio. Hieronder foto’s van verschillende patio’s en patiotuinen, waaruit blijkt dat je zelfs met heel weinig ruimte toch een leuke, mooie en groene (patio)tuin kunt realiseren.

Tips voor een patiotuin

Gebruik de verticale ruimte. Maak gebruik van de muren en laat hierop klimplanten en hangplanten groeien. Veel klimplanten hebben wel een klimsteun nodig, zoals bijvoorbeeld een rek, gaashek, metaaldraad, of trellis.

Kies voor multifunctionele en ruimtebesparende meubels. Meubels met meerdere functies zijn ideaal, bijvoorbeeld een bankje met opbergruimte. Denk ook aan inklapbare of opklapbare meubels, zodat je zo weinig mogelijk ruimte kwijt bent als je deze niet gebruikt.

Ga voor planten die passen bij de omstandigheden op je patio. Is er veel schaduw op je patio, kies dan voor schaduwplanten. Goede planten voor schaduw zijn bijvoorbeeld bamboe, vingerplant, Carex en varens, maar er zijn ook bloeiende vaste planten voor schaduw. Voor een zonnige patio kies je juist echte zonliefhebbers, zoals vaste planten voor volle zon, siergrassen, kruiden en exotische planten. Plaats planten met dezelfde eisen bij elkaar in een pot of bak.

Gebruik potten en plantenbakken om planten in te plaatsen. Vrijwel alle planten (en zelfs kleinere bomen) kunnen in een pot of bak gehouden worden. Wel vereist dit extra verzorging. Planten zullen sneller uitdrogen en er zal eerder een voedingstekort ontstaan. Bekijk ook onze tips voor planten in pot.

Maak een groene omlijsting. Plaats potten aan de rand van je patio, zodat een groenere uitstraling ontstaat.

Kies een tuinstijl die bij jou past. Juist in een kleine ruimte is het aan te raden om te kiezen voor ėėn stijl. Dit geeft rust en sfeer. Ga je voor een formele uitstraling, of kies je voor een strakke moderne stijl?

Met verlichting geef je een extra dimensie aan je patio. Niet alleen creëer je zo meer sfeer, maar je kunt je patio ook langer gebruiken. Ook vanuit huis is het fijner om uit te kijken op een verlichte patio, dan een donker gat.

Durf kleur te gebruiken. Ga voor kleur met je meubels, kussens en decoratie, zodat een vrolijk geheel ontstaat. Zeker als je patio anders vrij donker oogt.

Een muur op zichzelf kan ook mooi zijn. Vooral oudere muren hebben prachtige texturen. Laat een deel onbegroeid en in het zicht.

Zorg ervoor dat overtollig regenwater goed afgevoerd kan worden. Denk hiervoor aan een goot of ander afvoerkanaal. Zo voorkom je dat je patio onder water komt te staan bij veel regen.

Is je patio erg zonnig? Dan kan een schaduwdoek of pergola uitkomst bieden en meer schaduw geven.

Hoe ziet jouw patiotuin er uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder