Online planten kopen (en waar moet je op letten?)

Online planten bestellen en planten kopen via internet: hier moet je op letten

Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen kopen het via internet!

Toch bestelt niet iedereen even makkelijk planten via een webshop…

Tuinliefhebbers twijfelen soms of de bestelde plant wel in goede staat aankomt, of ze willen de planten vooraf toch graag zien of zelf uitzoeken.

Eigenlijk is dit een van de weinige nadelen van online planten bestellen. Bij een webshop is het meestal niet mogelijk om planten zelf uit te zoeken, omdat er geen planten fysiek op voorraad staan. Toch mag een plant ook bij levering altijd nog geweigerd worden. Het is dus nooit zo dat je vast zit aan een plant die je niet wil. Daarbij is het voordeel van geen eigen voorraad, dat alle planten juist vers van de kweker komen.

Andere voordelen van online planten kopen zijn het enorme assortiment (inclusief hele specifieke soorten) en het gemak waarmee je grote aantallen of grote planten en bomen bestelt en thuis laat bezorgen.

Wij bestellen zelf erg graag planten online!

Hier moet je op letten bij planten bestellen via internet

Omdat het bestellen van planten via internet vaak net even anders gaat dan bij andere producten online, geven we hieronder nog even aan hoe het werkt, wat de de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten.

Hoe (snel) worden planten geleverd?

Veel kleine aanbieders leveren planten via de post. Meestal worden ze dan geleverd in dozen. De betere webshops in tuinplanten zijn niet afhankelijk van de post, maar leveren de planten zelf. Bijvoorbeeld met eigen bestelbussen en meestal door een bezorger met groenkennis. Een aantal webshops werkt met een extern transportbedrijf.

De levertijd is bij de meeste aanbieders wat langer dan we van grote en bekende webwinkels in Nederland gewend zijn. In veel gevallen komen de planten vers van de kweker en zal de levertijd ongeveer een week zijn. De levering van specifieke soorten die weinig verkocht worden, of afwijkende maten en grote bomen kan wat langer duren. De levertijd wordt op vrijwel alle websites duidelijk aangegeven.

Gratis bezorging

In tegenstelling tot veel bekende grote webshops voor boeken, kleding, elektronica, etc, worden planten meestal niet gratis bezorgd. Afhankelijk van de bezorgmethode worden hiervoor bezorgkosten in rekening gebracht. Vaak geldt er wel een bepaald drempelbedrag voor een gratis levering. Omdat het om levende planten gaat (die niet altijd even makkelijk te vervoeren zijn), ligt dat bedrag vaak wat hoger dan we gewend zijn. Het loont dan ook om per keer wat meer te bestellen.

De bekende tuinplanten webshop Directplant.nl biedt naast thuisbezorging ook gratis levering via een afhaalpunt. Op die manier kan je zonder bezorgkosten je planten afhalen op een locatie in jouw buurt.

Hoe zien planten er uit bij levering?

Op internet planten kopen is natuurlijk anders dan in een winkel. Je kiest niet zelf de plant uit en je kunt de planten meestal niet eerst zien. Daarom is het goed om bij aankoop te bedenken hoe de planten er op dat moment uit zullen zien.

Foto vs werkelijkheid

In webshops vind je vaak de mooiste productfoto’s. Dit is voor tuinplanten niet anders. Bedenk je bij aankoop dat het gaat om foto’s van de plant zoals die gaat bloeien en groeien bij jou in de tuin, als de omstandigheden en verzorging juist zijn.

De meeste tuinplanten zijn bij levering nog jonge planten. Meestal gaat het bij vaste planten om kleine p9 potjes. Afhankelijk van het seizoen kunnen dit nog jonge en kleine stekjes zijn, of al iets meer uitgegroeide planten. Zeker de eerste helft van het groeiseizoen zijn ze nog niet erg goed vertakt. Het kan dan ook helpen om ze rond mei/ juni terug te snoeien, voor een meer bossige groei. Ook kan je jonge planten eerst verpotten en op een veilige plaats verder opkweken, als je bijvoorbeeld veel last van slakken hebt.

Verschillen per seizoen

In tegenstelling tot in het tuincentrum, zien de planten er bij levering niet altijd even mooi uit. In het (vroege) voorjaar zijn planten vaak nog heel klein en in het najaar sterven vaste planten al deels bovengronds af, of verliezen bomen en struiken al (flink) blad.

Dit betekent niet dat de planten van mindere kwaliteit zijn. Ze worden echter verkocht zoals deze op dat moment bij de kweker (buiten) staan. Een tuincentrum verkoopt dezelfde planten doorgaans alleen in het seizoen waarin ze er mooi uitzien (visueel zijn). Toch zullen ook deze planten komend jaar weer mooi groeien en bloeien.

Potmaten en afmetingen

Tuinplanten webshops verkopen zowel in hoogtematen als in potmaten. C-maten staan gelijk aan de inhoud in liters.

Potmaten vaste planten en siergrassen

 • P9 – 9x9cm (0,5 liter)
 • C1,5 – 15cm
 • C2 – 17cm
 • C5 – 23cm
 • C10 – 27cm

Heesters en planten op stam

Struiken worden voornamelijk in hoogtematen verkocht. Ook bij planten op stam wordt de stamhoogte vermeld. Bij heesters gaat het om de hoogte bij levering, exclusief de potmaat.

Bomen

Bomen worden verkocht op basis van stamomtrek maten. Eventueel is de stamhoogte nog te selecteren, of wordt er gebruik gemaakt van een standaard stamhoogte van 180-220cm. In het geval van afwijkingen, zal dit vrijwel altijd duidelijk in de beschrijving worden vermeld.

Hoe herken je een betrouwbare webshop?

Je kunt prima online planten bestellen bij een betrouwbare en veilige webshop. Hier enkele punten waarop je kunt letten, als je de webshop nog niet kent:

 • Kijk altijd naar de reviews om een goed beeld te krijgen van de webshop en de planten die ze leveren. Zijn er maar een paar reviews, dan is dit lastiger. Een totaalcijfer van 8 (uit 10) is een prima score.
 • Controleer of de bedrijfsgegevens duidelijk en compleet worden vermeld (incl. adres en telefoonnummer).
 • Heeft de webshop een keurmerk (zoals Thuiswinkel Waarborg, WebwinkelKeur, Stichting Webshop Keurmerk, etc.)?
 • Hanteert de webshop ook een garantieregeling en verwijst de webshop naar het wettelijke herroepingsrecht van 14 dagen?
 • Heeft de webshop de moeite genomen om plantinformatie zo compleet en correct mogelijk te beschrijven?
 • Zijn er verschillende manieren om je bestelling te betalen en kan dit ook achteraf?

De meest gangbare betaalmethode voor webshops in Nederland is via Ideal. Dit is een veilige en betrouwbare manier van betalen. Ook in vrijwel alle tuinplanten webwinkels kan je betalen met Ideal. Daarnaast zijn er vaak nog opties beschikbaar als betalen via creditcard, betalen bij levering, of achteraf betalen. Als een webshop alleen de mogelijkheid biedt om te betalen middels een overschrijving, dan is dit vaak niet een heel goed teken.

Wat zijn de voordelen van planten kopen bij een tuinplanten webshop?

 • Vanwege het enorm grote assortiment
 • Lagere prijzen dan in de bekende tuincentrums
 • Grote aantallen zijn geen probleem
 • Ideaal om grote aantallen planten of grote maten te laten bezorgen tot in je tuin en geen gedoe om planten zelf te vervoeren
 • Makkelijk prijzen vergelijken bij verschillende aanbieders
 • De betere webshops geven garantie op de tuinplanten
 • In het najaar en winter koop je makkelijk en voordelig planten uit volle grond (bijv. haagplanten bomen en heesters)
 • Ook hele specifieke of weinig verkochte soorten zijn vaak leverbaar
Eenmaal bij je auto aangekomen blijken planten toch altijd iets groter dan gedacht… Daar heb je via internet geen last van!

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Soms wil je toch echt graag eerst een plant zien, of zelf uitzoeken. Dat is bij de meeste webshops niet mogelijk. Toch heb je altijd het recht om een plant te retourneren of te weigeren, als de levering niet aan je verwachtingen voldoet.

Een tweede nadeel is dat er meestal bezorgkosten worden gerekend. Toch vergeet je dan al snel dat een bezoekje aan het tuincentrum ook reiskosten met zich meebrengt en dat specifieke planten nu eenmaal niet altijd binnen je regio beschikbaar zijn. Combineer meerdere bestellingen of maak gebruik van een levering via een afhaalpunt om de bezorgkosten te verlagen of te laten vervallen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het online kopen van tuinplanten? 21 Tips

 • De levertijd is meestal iets langer dan je gewend bent van grote en bekende webshops in ons land. Vaak duurt een levering ongeveer 1-1,5 weken.
 • Geef planten na aankomst zo snel mogelijk ruim water. De planten zijn al een tijdje onderweg en kunnen wat tekenen van droogte vertonen. Plant de planten diezelfde dag of binnen enkele dagen aan en geef ook bij het aanplanten nog flink ruim water. Geef tenminste het eerste groeiseizoen wekelijks extra water bij droogte.
 • Potgekweekte planten kan je het hele jaar aanplanten, tenzij het vriest. Uiteraard is wekelijks ruim water geven tijdens het groeiseizoen erg belangrijk en zeker bij droogte!

Lees alle 21 Tips voor online planten kopen

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder