Wil jij ook een onderhoudsarme tuin?

Onderhoudsarme planten - Planten met weinig onderhoud

 

Tegenwoordig wil bijna iedereen een onderhoudsarme tuin.

We willen vaak wel genieten van al het moois dat onze tuin te bieden heeft, maar we hebben helaas niet veel tijd beschikbaar voor de verzorging.

 

Om een tuin met weinig onderhoud te kunnen realiseren, is het belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt. Niet alleen dienen de juiste planten voor de juiste plek gekozen te worden, maar je kunt ook gebruik maken van verschillende tips en trucs om het onderhoud en de verzorging te beperken.

 

Een onderhoudsvrije tuin is een illusie!

 

Zelfs een tuin die volledig is bestraat brengt nu eenmaal onderhoud met zich mee. Waarschijnlijk heb je zelfs meer onderhoud aan het schoon en onkruidvrij houden van de bestrating, dan bij een goed ontworpen (planten)tuin!

 

De onderhoudsarme tuin

Wat wel mogelijk is, is een onderhoudsarme tuin. Oftewel een tuin waarbij zo weinig mogelijk tijd gespendeerd hoeft te worden aan de verzorging van alle planten. Een voorbeeld van een dergelijke tuin is de grindtuin met plantgaten.

 

De onderhoudsvriendelijke tuin

Naast de onderhoudsarme tuin, kan je ook kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Dat wil zeggen, een tuin zonder tijdrovende elementen als grote hagen, een vijver, eilandborders, fruit(bomen) en gazons. Door wekelijks één of twee uurtjes te spenderen kan een dergelijke tuin prima bijgehouden worden.

 

Boektip – Minder onderhoud in de tuin

 

 

Planten die weinig onderhoud vragen

Wat is een vaste plant?Er is genoeg keus in planten die weinig onderhoud vereisen. Denk maar eens aan siergrassen, al dan niet gecombineerd met makkelijke vaste planten zoals Rudbeckia (zonnehoed),  Echinacea (roze zonnehoed), Aster en Sedum.

Ook Verbena (ijzerhard) en Digitalis (vingerhoedskruid) zijn goed te combineren met siergrassen, zoals Stipa (vedergras), Pennisetum (lampenpoetsergras), Calamagrostis (struisriet) en Miscanthus (prachtriet).

 

Naast siergrassen en vaste planten, behoeven ook varens erg weinig onderhoud.

 

Heesters die weinig verzorging vragen

Er zijn ook heesters die weinig verzorging nodig hebben, waaronder Viburnum (sneeuwbal), Rhododenron en Ceanothus (Amerikaanse sering).

 

Onderhoudsarme bomen

Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring. Bijkomend voordeel is dat de boom niet al te groot wordt en je kijkt er goed doorheen. Ideaal dus voor in de kleine tuin.

 

Bodembedekkers verminderen onkruidWeinig onderhoud - bodembedekkers tegen onkruid

Kies ook voor bodembedekkende planten, zoals Geranium, Stachys (ezelsoor), Bergenia (schoenlappersplant), Liriope (leliegras) en Alchemilla mollis (vrouwenmantel). Door een dichte bodembedekking voorkom je dat onkruid een kans krijgt.

 

 

Tuintips voor weinig onderhoud

 1. Kies de juiste plek voor elke plant
 2. Ga voor een eenvoudig beplantingsplan
 3. Kies planten die goed bij elkaar passen (met betrekking tot omstandigheden)
 4. Houd rekening met de volwassen afmetingen en hoe snel planten kunnen groeien
 5. Kies de juiste tuinstijl, bijvoorbeeld de grindtuin
 6. Plant zo weinig mogelijk in potten en bakken
 7. Vermijd haagplanten die snel groeien
 8. Gebruik geen snoeivormen (Topiary)
 9. Ga voor planten die goed tegen de droogte kunnen, zodat je geen extra water hoeft te geven
 10. Maak gebruik van anti-worteldoek, om onkruid te voorkomen
 11. Kies soorten en variëteiten die minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen

 

4 reacties op “Wil jij ook een onderhoudsarme tuin?

 1. Toch heb ik bij deze optie mijn bedenkingen. Siergras groeit heel erg uit en is zwaar om te splitsen. Schoenlappersplant groeit ook erg uit en de bladeren worden snel bruin en de bloei is maar kort. De Amerikaanse sering moet ook goed in toom gehouden worden. Al met al geloof ik dat je alleen met een ongecultiveerde tuin oftewel een natuurlijke tuin het best af bent in alle opzichten. Ook wat insecten en vogels in je tuin te halenbetreft bijv.

  1. Bedankt voor je reactie Rosina,

   Niet alle siergrassen groeien even snel uit. Er zijn genoeg soorten die een mooie pol blijven vormen. Afhankelijk van de maat kan splitsen inderdaad een grotere klus worden.

   Schoenlappersplant kan zeker aardig groot worden. De bloei is een mooie bonus, maar de meeste mensen kiezen voor deze plant vanwege de sierwaarde van het blad. Hier wordt het blad trouwens helemaal niet snel bruin. Wat voor grond is het bij jou? En hoeveel zonlicht krijgen ze?

   Voor de Amerikaanse sering geldt ook dat er soorten zijn die aardig snel groeien. Maar dat doen ze niet allemaal. De meeste hoef je weinig aan te doen. Eventueel zou je bij exemplaren die te groot worden om de zoveel jaren een verjongingssnoei toepassen.

   Een echt natuurlijke tuin is inderdaad een goede optie voor weinig onderhoud. Maar voor veel mensen gaat dit net een stapje te ver.

 2. Goedemorgen,

  Wat ook kan zorgen voor een onderhoudsarme/vriendelijke tuin zijn het toepassen van zo veel mogelijk streekeigen planten. Door planten te zetten die van nature hier thuis horen zorg je ervoor dat het dierenleven floreert, minder ziektes en plagen, sterkere planten ( geen kunstgrepen ! ), enz.

  m.v.g.
  Hans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder