Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels: Deel 1

In de wereld van bestuivers spelen hommels een cruciale rol. Deze pluizige, geel-zwart gestreepte insecten zijn niet alleen boeiend om naar te kijken, maar ze zijn ook van onschatbare waarde voor onze ecosystemen en voedselvoorziening. Laten we eens wat dieper ingaan op de fascinerende wereld van hommels.

Biodiversiteit en bestuiving

Hommels behoren tot de bijenfamilie en zijn essentiële bestuivers van bloemen, groenten en fruit. Ze zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, wat resulteert in de bevruchting van planten. Dit proces draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor een overvloedige oogst van voedselgewassen.

Sociale levensstijl

Hommels leven in een kolonie doch in tegenstelling tot honingbijen, niet het gehele jaar. Alleen de hommelkoningin overwintert. Elke hommelkoningin sticht in het voorjaar een nest en legt haar eitjes in afzonderlijke nestcellen en verzorgt haar nakomelingen tot ze volwassen zijn. Deze werksters nemen vervolgens een aantal taken over: nest verzorging en voedsel verzamelen. De koningin blijft op het nest om eieren te leggen. Dit maakt hommels uniek en verschillend van solitaire bijensoorten waarbij elke vrouwtje haar eigen nest maakt en verzorgd.

Diverse soorten en maten

Er zijn wereldwijd meer dan 250 verschillende hommelsoorten, variërend in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters. Elk van deze soorten heeft zijn eigen voorkeuren voor voedsel en nestlocaties, wat bijdraagt aan de diversiteit van ecosystemen. In Nederland komen van oorsprong 29 soorten voor maar ruim 50% staat op de rode lijst en dat houd in dat deze soorten of sterk achteruitgaan in aantal, zeldzaam zijn of al zijn uitgestorven.

Klimaatgevoeligheid

Hommels zijn gevoelig voor klimaatverandering. Door hun bontjasje kunnen ze niet tegen hoge temperaturen. Veranderingen in temperatuur en beschikbaarheid van voedsel kunnen hun populaties beïnvloeden.

Bestrijdingsmiddelen

Hommels zijn gevoelig voor bestrijdingsmiddelen (net als alle bijen) Het behouden van gezonde habitats en het verminderen van pesticidengebruik zijn cruciaal om hommels te beschermen.

Overwintering

In de herfst sterven alle hommels, behalve de jonge koninginnen. Deze jonge koninginnen zoeken een beschutte plek, zoals een muizennest, onder bladeren of in een composthoop, om te overwinteren. In het voorjaar beginnen ze opnieuw de cyclus door het zoeken naar voedsel en het stichten van nieuwe nesten. Laat daarom bladeren liggen en spit geen composthoop om tussen augustus en maart.

Het behouden van hommelhabitat en het verminderen van bedreigingen zoals pesticiden zijn cruciaal om deze belangrijke bestuivers te beschermen. Door de aanplant van gifvrije enkelbloemige planten in je tuin te planten help je de hommels. Door meer te weten te komen over hommels en hun levensstijl, kunnen we beter begrijpen hoe we ze te hulp kunnen schieten. In volgende artikelen zullen we dieper ingaan op de levenscyclus van de hommels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder