Hagen zijn onmisbaar voor elke tuin!
Ze vormen de (wintergroene) stuctuur van de tuin en geven privacy.
Een haag past in elke tuinstijl
In een landschapstuin, of een romantische tuin passen informele hagen. Voor een formele tuin, of bijvoorbeeld de mediterraanse tuinstijl, is een strakke, formele haag perfect!
Hoge hagen zijn ideaal voor privacy, het maken van zogenaamde tuinkamers (als je tuin groot genoeg is hiervoor), of om een hoge, saaie muur mee te doorbreken. Vogels nemen ook graag hun intrek in hogere hagen.
Lage hagen zijn perfect voor het omsluiten van borders en het benadrukken van zichtlijnen. Ook kan je in een kleinere tuin zo de verschillende gebruiksfuncties toch van elkaar scheiden.
Een tuin zonder mooie haag is niet compleet!
Onze 7 favoriete Haagplanten
1. Prunus lusitanica Angustifolia
Portugese laurier is een prachtige, donkergroene haag. De blaadjes zijn wat kleiner en lang en smal van vorm. Vooral de Angustifolia kweekvariant heeft mooi fijn blad. De roodbruine stengels geven een sierlijk contrast. Portugese laurier groeit van nature enigszins piramidevormig, waardoor de haag al van zichzelf de perfecte haagvorm krijgt. Ook is deze haagplant ideaal voor een smallere haag.
Geeft de voorkeur aan een zonnige, maar toch beschutte standplaats en staat liever niet te nat in de winter.
2. Elaeagnus Ebbingei
Olijfwilg is een haagplant die je nog niet zoveel ziet. Wel wordt olijfwilg steeds vaker gebruikt in het kustgebied, omdat deze haag tegen zeewind kan. Het glanzende, ovale blad, is olijfgroen van kleur. Op het blad ontstaan vaak veel grijs-witte stipjes. De onderkant van het blad is zilvergrijs. De bruine takken zorgen voor een mooi contrast.
Olijfwilg staat graag op een plek in de zon en is niet heel kritisch wat de bodemsoort betreft. Verdraagt zoute zeewind.
3. Fagus sylvatica
Beukenhaag is hoogstwaarschijnlijk de meest aangeplante haagplant van ons land. Hele nieuwbouwwijken worden uitsluitend voorzien van deze ene haagplant. Los van de vraag of dit nu zo’n goed idee is, is beukenhaag toch een hele mooie haagplant. In tegenstelling tot onze andere favorieten, is beukenhaag niet daadwerkelijk wintergroen. De haag verkleurt door het jaar heen van frisgroen, naar (donker)groen, naar oranje-bruin. Het bruine blad blijft echter wel heel lang aan de plant zitten, waardoor toch een wintergroen (of beter gezegd bladhoudend) geheel ontstaat.
Hoewel beukenhaag van nature voorkomt in bosgrond, tolereert deze haagplant de meeste standplaatsen. Wel heeft beukenhaag moeite met te natte grond.
4. Ilex crenata Convexa
Japanse hulst is een van de populairste Buxusvervangers. Hierdoor kan deze haagplant helaas vrij prijzig zijn. Hoewel er inmiddels vele varianten beschikbaar zijn, is er geen enkele zo mooi als de Convexa. De Convexa heeft dezelfde eigenschappen als de andere bekende soorten Japanse hulst en is ideaal voor een mooie compacte haag. Het blad is echter bolvormig en wat sierlijker. In het voorjaar bloeit Ilex Crenata Convexa onopvallend, maar in het najaar volgen de duidelijk zichtbare zwarte besjes.
Japanse hulst is niet erg kritisch met betrekking tot de standplaats, maar heeft wel de voorkeur voor lichtzure grond. Blijft van zichzelf laag en is erg makkelijk smal te houden of in elke gewenste vorm te snoeien.
5. Photinia fraseri Red Robin
Glansmispel als haag zie je nog niet heel veel in onze streken. Reis je echter naar het zuiden, dan kom je deze bijzondere haagplant ineens overal tegen! Het blad is glanzend en donkergroen. Maar nieuwe groei is felrood. Daarbij bloeit Photinia uitbundig, met grote crème-witte pluimen. De plant heeft dan ook een compleet andere aanblik in het voorjaar. Door regelmatig bij te snoeien, kan je het hele jaar blijven genieten van de mooie rode bladeren. Dit is ook een goed idee, omdat Photinia nog wel eens wat transparanter wil worden als er te lang niet gesnoeid wordt.
Photinia fraseri kan het beste worden aangeplant in neutrale bodem en staat het liefst op een zonnige plek in de tuin.
6. Viburnum tinus
De wintergroene sneeuwbal is te vinden in heel veel tuinen. Meestal echter als solitaire struik, boompje, of op stam. Je ziet ze maar weinig als haagplant. Viburnum maakt echter een prachtige haag! Je kunt er zowel een wat lossere haag mee maken, als een hele strakke, formele haag. Je kunt Viburnum tinus namelijk heel goed in vorm snoeien. Jaarrond kan je genieten van het mooie wintergroene uiterlijk. Van oktober tot maart bloeit deze haagplant met heel veel kleine witte bloemetjes. Afhankelijk van de kweekvariant zijn de knoppen bruin tot roze, wat weer een mooi contrast oplevert met de witte bloei. De plant lijkt hierdoor bijna tweekleurig te bloeien. Daarnaast krijgt deze sneeuwbal nog zwarte tot staalblauwe bessen, die ook in trek zijn bij de vogels!
Viburnum tinus kan worden aangeplant in veel verschillende situaties. Wel kan er schade ontstaan door extreme vorst. Een iets beschutte standplaats verdiend daarom de voorkeur. Kan zowel smal gehouden worden, als breed uitgroeien.
7. Prunus laurocerasus
Laurierkers is een mooie lichtgroene tot donkergroene haagplant, die in veel tuinstijlen goed tot z’n recht komt. Prunus heeft groot glanzend blad. De donkerbruine takken stralen bijna zwart uit (zeker als het heeft geregend). In het voorjaar ontstaat de bloei met vele witte pluimpjes. Indien er regelmatig wordt gesnoeid, zal dit echter niet vaak voorkomen.
Prunus laurocerasus geeft de voorkeur aan niet te natte grond (zeker niet in de winter), maar kan verder op veel standplaatsen en in veel situaties worden aangeplant. Een dergelijke haag wordt wel aardig breed. Een breedte van 1 meter heeft deze haagplant zeker nodig.
Goedemiddag,
Op jullie website staat bij haagplanten een foto van een plant, ( helemaal bovenaan…) .Welke plant is dit???
Bedankt voor de reactie.
Het gaat hier om Elaeagnus ebbingei (olijfwilg)