De allermooiste Bloesembomen

Het voorjaar staat weer voor de deur!

Hoewel je in de winter al kunt genieten van de winterkers (Prunus autumnalis), begint de bloesempracht pas echt in de vroege lente.

Nog even en dan kunnen we weer genieten van de mooiste bloesems!

Sierkersen zijn hierin ongeëvenaard! Sierpeer en sierappels zijn ook prachtig om te zien. Maar ook echte fruitbomen hebben vaak hele mooie bloesems.

Al die mooie bloesems zorgen in (februari) maart en april in ieder geval voor veel tuinplezier!

Dit zijn onze 11 favoriete Bloesembomen

Sierkersen bloesem

Misschien wel de bekendste bloesembomen zijn de sierkersen. In landen als Japan worden er complete volksfeesten aan gewijd. Weinig bloesembomen bloeien zo vol en rijk gevuld als de sierkers. Sierkersen bloeien in het wit, wit-roze en roze. Er worden meestal geen vruchten gevormd.

Prunus ‘Accolade’

De Accolade is een sierkers die bloeit rond begin april, met trossen gevulde lichtroze bloemen. De bloemknoppen zijn donkerder roze, wat een mooie combinatie geeft. De vorm van de boom wordt vaak omschreven als trechter- of vaasvormig.

Prunus cerasifera ‘Nigra’ (kerspruim)

De cerasifera komt meestal al in maart in bloei. Deze variant bloeit zeer rijk met enkele lichtroze bloemen. Tijdens de bloei komt de boom ook in blad, waardoor een mooi contrast ontstaat. Het blad is namelijk donkerrood. De kerspruim heeft een ovale tot ronde kroon en is meestal vrij dichtvertakt.

Prunus sargentii

De sargentii bloeit rond april, met lichtroze enkelvoudige bloemen. Aan het einde van de bloei loopt het blad bronskleurig uit. Dit zorgt samen met de glanzende donkerbruine bast voor een mooi geheel. Deze kers groeit vaasvormig en wordt ook wel gebruikt als meerstammige boom.

Prunus serrulata ‘Kanzan’

De Kanzan is misschien wel de mooiste, maar in ieder geval de bekendste sierkers. Gelijktijdig met het uitlopen van het bronskleurige blad komt deze sierkers vol in bloei. Rond april- mei bloeit de Kanzan bijzonder rijk, met gevulde roze bloemen. Vergeleken met veel andere sierkersen, zijn deze bloemen vrij groot (zo’n 4cm). Doordat de bloemen in dichte trossen bijeen staan, wordt de hele kroon volledig bedekt met de spectaculaire bloesem.

Prunus yedoensis (yoshinokers)

De yoshinokers bloeit in april met witte bloemen. Omdat de knoppen lichtroze zijn, geven de reeds geopende bloemen en nog dichte knoppen samen een mooi contrast. Deze sierkers heeft een vaasvormige groei, maar de kroon van oudere exemplaren wordt vaak wel breed.

Sierappel bloesem

Veel sierappels kennen ook een prachtige bloesem. De laatste jaren wordt de sierappel gelukkig weer populairder. Niet alleen kan je in het voorjaar genieten van een mooie witte of wit-roze bloesem, maar in het het najaar is er nog een mooie herfstverkleuring en de sierappels blijven vaak nog lang hangen in de winter.

Malus ‘Evereste’

De sierappel Evereste krijgt grotere helderwitte bloemen en bloeit rijk in april- mei. In de knop zijn de bloemen donker roze. Terecht een van onze favoriete bloesembomen. Daarnaast krijgt de boom veel oranje-rode appeltjes en is er nog een mooie herfstverkleuring. Deze sierappel wordt niet heel groot en groeit de eerste jaren ook vrij smal opgaand.

Malus ‘Red Sentinel’

De sierappel Red Sentinel krijgt rond april- mei veel witte bloemen. Ook deze sierappel heeft roze knoppen, waardoor een mooi contrast ontstaat. Na de bloei vormen zich de helderrode appeltjes, die erg lang aan de boom blijven hangen. Deze sierappel heeft een ovale tot ronde kroon, maar is vooral de eerste jaren opgaand.

Sierpeer bloesem

Ook onder de peren is een kweekvariant beschikbaar met indrukwekkende bloesem. Hoewel peren van zichzelf vaak al een mooie witte bloesem hebben, zijn er maar weinig die zo rijk bloeien als de Chanticleer sierpeer.

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

De Chanticleer is een bijzonder rijk bloeiende sierpeer, met kleine witte bloemen. De hele kroon wordt bedekt met de prachtige witte bloesem. De bast is grijs-grijsbruin en deze boom groeit kegelvormig. Toch kan deze boom met zo’n 12 meter wel vrij hoog worden.

Bloesem perzik, abrikoos en amandel

De vroegste bloesem komt van abrikozen, amandels en perzikken. Vaak bloeien ze als het in ons land nog vrij koud is, waardoor (het gebrek aan) bestuiving nog wel eens voor problemen kan zorgen, evenals de vorst natuurlijk. Ook is de bloesem veel minder intens dan die van bijvoorbeeld sierkersen. Toch is de bloesem heel bijzonder om te zien.

Prunus armeniaca (abrikoos)

De abrikoos bloeit al vroeg in het voorjaar (of eigenlijk laat in de winter). Abrikozen krijgen opvallende witte bloemen. Omdat deze uit een rood-roze knop komen, geeft dit een heel mooi effect. Ook zijn de bloemen vrij groot. Bijkomend voordeel zijn natuurlijk de heerlijke abrikozen later in het jaar.

Prunus dulcis (amandel)

De amandel krijgt rond februari- maart een sierlijke bloesem, met hele mooie witte bloemen. Deze witte bloemen hebben een roze hart. Omdat het vaak een van de eerste bloesems is, is het een opvallende verschijning. Er is ook een lichtroze bloeiende kweekvariant: Prunus dulcis ‘Robijn’.

Prunus persica ‘Revita’ (perzik)

Deze perzik krijgt rond maart een mooie zachtroze bloesem. Niet alle perzikken hebben een bijzondere bloesem. Deze is klein, maar toch zeker de moeite waard.

Krenten bloesem

Vergeet ook niet de mooie witte bloesem van krentenboompjes. Onze favoriete boom voor de kleine tuin: de Amelanchier.

Amelanchier lamarckii (krentenboompje)

Het krentenboompje bloeit rond april en geeft een zee van helderwitte bloemetjes. Tijdens het einde van) de bloei vormt het nieuwe blad zich ook. Het bronskleurige blad steekt heel mooi af tegen de witte bloemen. Het zijn vrij kleine bomen en ze ogen bijzonder transparant. De zwarte bessen die later in het jaar gevormd worden, evenals de mooie herfstverkleuring, maken dit nog altijd een van de mooiste bomen voor de kleine tuin.

Wat is jouw favoriete bloesem boom?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder