25x Minivijver inspiratie

Minivijver inspiratie, ideeën en tips

Een minivijver is een geweldige toevoeging voor je kleine tuin. Zo kan je genieten van water in de tuin, zonder dat dit te veel ruimte in neemt. Een minivijver geeft rust aan de tuin en het tuinontwerp, is mooi om naar te kijken en het trekt dieren aan zoals kikkers, salamanders, libellen en vogels. Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Hier 25x minivijver inspiratie.

25 Minivijver ideeën voor een kleine tuin

Via onze eigen facebookgroep voor de kleine tuin, ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers.

Verreweg de meeste minivijvers zijn gemaakt van een ronde speciekuip, die vervolgens is ingegraven in de tuin. Ook zinken teilen zijn populair. Er zijn minivijvers met fonteintje op zonne-energie, kleine vijvers vol planten, mini-vijvers met tuinbeelden rondom…

Hier een greep uit de inzendingen, voor heel wat minivijver inspiratie!

Minivijver inspiratie: Bijzondere vijvers en materialen

Van meerdere speciekuipen bij elkaar, verrijdbare vijver, allerkleinste vijver tot badkuip… Deze minivijvers zijn wel heel bijzonder! Ook kan je verschillende materialen gebruiken voor je minivijver. Denk aan houten bakken en (wijn)vaten, keramieken potten en schalen, zink en cortenstaal.

Vijverrand: verbergen of benadrukken?

De vijverrand is niet altijd even mooi om in het zicht te laten, vooral bij de populaire plastic bakken en speciekuipen. Je kunt de vijverrand verbergen door middel van keien, stenen of tegels, of je kunt kiezen voor natuurlijke begroeiing. Je kunt de vorm van de vijver juist ook extra benadrukken, door de vijver te omlijsten met bijvoorbeeld een rij tegels, klinkers, betonstenen, grind of split.

Met goed geplaatste beplanting wordt je minivijver onderdeel van je tuin. Als je het goed doet zie je de vijverrand helemaal niet meer. Bijkomend voordeel is dat de begroeiing veel schuilplaatsen en vluchtroutes biedt voor dieren. Perfect voor een diervriendelijke en natuurlijke tuin.

Minivijver inspiratie: Vijvers van zink

Zink, zink en nog eens zink… van zinken teil tot oude badkuip! Zinken teilen en bakken passen zowel in een moderne tuin, als in een klassieke tuin. Het materiaal gaat jarenlang mee en een minivijver in een zinken teil is makkelijk te verplaatsen.

Tips voor jouw mini-vijver

Met een minivijver breng je water in een kleine tuin: perfect voor het aantrekken van dieren en insecten en mooi en rustgevend om naar te kijken. Hieronder enkele van de meest gestelde vragen over mini-vijvers:

Waarmee kan je een minivijver maken?

Eigenlijk is elke waterdichte bak, teil, pot, emmer, kuip, ton of vat geschikt voor het maken van je eigen minivijver. Een speciekuip als minivijver is erg populair en een budgetvriendelijke oplossing. Is je bak niet erg mooi? Geen probleem, dan graaf je die gewoon in.

Hoe groot moet de minivijver zijn?

Hoewel je zo klein kan gaan als je zelf wil (denk bijvoorbeeld aan een waterschaal of vogelbad), is het handig om toch te kiezen voor een wat grotere minivijver. Zo voorkom je dat deze te snel opdroogt en dat je telkens het water moet verversen. Bijkomend voordeel van een wat grotere minivijver, is dat je er ook makkelijker planten in kunt plaatsen.

Wat is de beste plek voor een minivijver?

Waar een echte vijver het beste voor een deel in de zon kan liggen, is dit niet het geval voor een minivijver. Plaats je een vrij kleine minivijver op de volle zon, dan zal je snel veel algengroei krijgen. Halfschaduw is de ideale plek voor je kleine vijver. Schaduw kan ook, maar kan ook van invloed zijn op de waterkwaliteit: de (zuurstof)planten groeien dan minder snel.

Hoeveel onderhoud heeft een minivijver?

Als je je minivijver eenmaal hebt geplaatst, gevuld, beplant en aangekleed, dan hoef je eigenlijk weinig onderhoud te doen, zeker als het allemaal wat natuurlijker mag worden. Het onderhoud beperkt zich dan tot het tijdig verwijderen van algen, of het verversen van het water (bij kleinere minivijvers en waterschalen). In het najaar is het een goed idee om het blad uit de vijver te houden of er telkens uit te halen. Dit voorkomt dat de waterkwaliteit slecht wordt als alle bladresten gaan rotten.

Welke planten zijn geschikt voor een minivijver?

Kies kleinblijvende waterplanten en moerasplanten. Van veel soorten zijn dwergvarianten beschikbaar.

Bekijk ons blog de beste planten voor een minivijver

Heb (of wil) jij ook een minivijver in je kleine tuin?

Foto credits: Hoofdfoto van Tessa de Mol – Tiller

1 reactie op “25x Minivijver inspiratie”

  1. Superleuke minivijvers allemaal. Ikzelf heb net een voorgevormde minivijver ingegraven. Nu nog afwerken met planten en meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Op het Bijenbalkon van Nynde - droogte en hitte

Eerste hulp bij droogte en hitte – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder
Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Hoe vaak geef je planten in pot water?

Lees verder
Voorjaar in kleine tuin

De mooiste voorjaarsfoto’s uit onze kleine Tuinen groep

Voorjaarsinspiratie: Graag delen wij deze mooie tuinfoto’s met je uit verschillende kleine tuinen in onze eigen FB groep voor de kleine tuin.

Lees verder