Meer vlinders in je tuin? Plant een vlinderstruik!

Meer vlinders in je tuin? Plant een vlinderstruik (Buddleja)!

 

Een Vlinderstruik is één van de beste planten om vlinders aan te trekken

 

En zeg eens eerlijk: wie wil er nu geen vlinders in de tuin?

 

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn gevuld met prachtige pluimen, vol met kleine bloemetjes, die rijk zijn aan nectar. Het worden prachtige en kleurige heesters, die lang bloeien en ook nog eens heerlijk zoet geuren.

 

Was er vroeger alleen de keuze tussen paars tinten, tegenwoordig is er volop keus in kleur. Denk bijvoorbeeld aan wit, roze, blauw, rood en zelfs geel en oranje.

Een Buddleja wordt meestal tussen de 1,5 – 2,5m hoog, afhankelijk van de soort. Maar er zijn inmiddels ook speciale soorten die gekweekt zijn om lager dan 1m te blijven. Dit zijn bijvoorbeeld de Nanho en Chip varianten.

 

Boektip: Meer vlinders in je tuin

 

Veeleisend is de vlinderstruik zeker niet. Op de meeste bodemsoorten heeft deze heester het naar de zin. Wel staat de Buddleja graag in de zon. Het zijn sterke planten, die makkelijk uitgroeien en ook makkelijk te vermeerderen zijn (door zaad of stek). Plaats maar eens afgesnoeide takken in de grond en je hebt zeer grote kans op gratis nieuwe vlinderstruiken.

 

Om een vlinderstruik niet te groot te laten worden en een mooie bloei te realiseren over de gehele plant, is het verstandig om de Buddleja elk jaar rond april sterk terug te snoeien. Doe dit op zo’n 30cm vanaf de grond. Wees niet bang: de struik groeit nog dit jaar terug tot de voormalige hoogte!

De meeste vlinderstruiken bloeien van juli tot september. Maar door actief de uitgebloeide pluimen weg te snoeien, blijft de plant nog veel langer bloeien.

 

 

De Buddleja is een prachtig bloeiende en heerlijk geurende heester die zorgt voor veel vlinders in je tuin.

Wat ons betreft is de vlinderstruik een aanwinst voor elke tuin!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder