Meer vlinders in je tuin? Plant een vlinderstruik!

Meer vlinders in je tuin? Plant een vlinderstruik (Buddleja)!

 

Een Vlinderstruik is één van de beste planten om vlinders aan te trekken

 

En zeg eens eerlijk: wie wil er nu geen vlinders in de tuin?

 

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn gevuld met prachtige pluimen, vol met kleine bloemetjes, die rijk zijn aan nectar. Het worden prachtige en kleurige heesters, die lang bloeien en ook nog eens heerlijk zoet geuren.

 

Was er vroeger alleen de keuze tussen paars tinten, tegenwoordig is er volop keus in kleur. Denk bijvoorbeeld aan wit, roze, blauw, rood en zelfs geel en oranje.

Een Buddleja wordt meestal tussen de 1,5 – 2,5m hoog, afhankelijk van de soort. Maar er zijn inmiddels ook speciale soorten die gekweekt zijn om lager dan 1m te blijven. Dit zijn bijvoorbeeld de Nanho en Chip varianten.

 

Boektip: Meer vlinders in je tuin

 

Veeleisend is de vlinderstruik zeker niet. Op de meeste bodemsoorten heeft deze heester het naar de zin. Wel staat de Buddleja graag in de zon. Het zijn sterke planten, die makkelijk uitgroeien en ook makkelijk te vermeerderen zijn (door zaad of stek). Plaats maar eens afgesnoeide takken in de grond en je hebt zeer grote kans op gratis nieuwe vlinderstruiken.

 

Om een vlinderstruik niet te groot te laten worden en een mooie bloei te realiseren over de gehele plant, is het verstandig om de Buddleja elk jaar rond april sterk terug te snoeien. Doe dit op zo’n 30cm vanaf de grond. Wees niet bang: de struik groeit nog dit jaar terug tot de voormalige hoogte!

De meeste vlinderstruiken bloeien van juli tot september. Maar door actief de uitgebloeide pluimen weg te snoeien, blijft de plant nog veel langer bloeien.

 

 

De Buddleja is een prachtig bloeiende en heerlijk geurende heester die zorgt voor veel vlinders in je tuin.

Wat ons betreft is de vlinderstruik een aanwinst voor elke tuin!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *