7 Makkelijke planten: Struiken

Hortensia hangt slag - te droog - Tuinvragen

Iedereen wil graag mooie planten in de tuin. Maar veel mensen zijn toch bang dat mooie planten ook veel onderhoud vragen. Zeker: Sommige planten vragen best wat onderhoud en de verzorging komt soms heel precies. Maar gelukkig zijn er ook heel veel planten die juist heel makkelijk te verzorgen zijn en helemaal niet moeilijk zijn! Wij zetten daarom telkens 7 makkelijke planten voor je op een rij: planten met weinig onderhoud, die makkelijk aanslaan en goed groeien, makkelijk te verzorgen en te snoeien zijn en niet kieskeurig zijn in de standplaats. In dit blog kijken we naar misschien nog wel de makkelijkste groep planten: struiken (heesters).

7 Makkelijke struiken voor in je tuin

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn niet alleen heel makkelijk, maar ook erg mooi. Het is een snelle groeier, met een hele lange bloeitijd. Vlinderstruiken zijn niet erg kieskeurig in de standplaats, al willen ze wel graag in de zon staan, voor de mooiste bloei. Toch is een vlinderstruik in halfschaduw ook mogelijk. Ze kunnen goed tegen droogte en droge grond. Het snoeien kan eigenlijk niet fout gaan. Elk jaar in maart-april snoei je de vlinderstruik tot op zo’n 30-50cm boven de grond af. Wees gerust, jouw vlinderstruik zal nog dit jaar weer op hoogte komen en prachtig bloeien! Snoei je telkens de uitgebloeide bloemen af, dan zal je vlinderstruik nog langer bloeien (maar dit hoeft niet). Vlinderstruiken zijn er in het paars, roze, wit en zelfs geel. De bloeitijd is van juli tot september/ oktober.

Hortensia (Hydrangea)

Een van de bekendste (en nog steeds een van de populairste) struiken is de boerenhortensia of bolhortensia. Niet voor niets natuurlijk, want de bloei en bloeitijd is ongeëvenaard. Hortensia (Hydrangea macrophylla en Hydrangea arborescens) bloeit vanaf eind voorjaar, begin zomer tot aan oktober. Ze bloeien met opvallende grote bloemen (die eigenlijk bestaan uit heel veel kleine bloemetjes). Hoewel je hortensia’s beter niet in de volle zon kunt planten, zijn ze niet moeilijk met de standplaats en grondsoort. Als je de keus hebt, dan is halfschaduw perfect. Onthou wel dat roze hortensia’s blauw kleuren in zure grond en blauwe hortensia’ roze kleuren in kalkrijke grond. Dit doet echter niets af aan hun schoonheid. Hortensia’s hebben wel graag voldoende water. Op die manier kan je heel lang genieten van de mooie bloei. Ook als je hortensia is uitgebloeid, heeft deze nog lang sierwaarde doordat ze goed in vorm blijven. Snoeien is niet per se nodig, als kan je in het voorjaar de uitgebloeide bloemen afknippen.

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

Nog makkelijker dan de “gewone” of boerenhortensia is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze hortensia kan nog wat beter tegen de zon en is minder gevoelig voor uitdroging. Toch kan je wel het langst genieten van de mooie grote pluimvormige bloemen, als je ze regelmatig water geeft. In het vroege voorjaar kan je pluimhortensia’s terugsnoeien tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Jouw pluimhortensia groeit nog datzelfde jaar weer prachtig uit en zal je belonen met prachtige grote bloemen! Nog een voordeel van de pluimhortensia, ten opzichte van bijvoorbeeld de bekende Annabelle hortensia, is dat ze niet doorbuigen na veel regen.

Groenblijvende sneeuwbal (Viburnum tinus)

Viburnum tinus, ofwel groenblijvende sneeuwbal (of lauriersneeuwbal) is een mooie groenblijvende struik, die uit kan groeien tot een klein boompje. Viburnum tinus kent een opvallend lange bloeitijd, van september-oktober tot maart-april. Deze Viburnum bloeit dus in het najaar en in de winter, met mooie kleine witte bloemetjes. Na de bloei worden blauw-zwarte bessen gevormd en voor de bloei vallen de bruine tot roze knoppen al op. Viburnum tinus groeit op de meeste gronden en standplaatsen, al is wat beschutting tegen koude oostenwind wel het meest ideaal. Groenblijvende sneeuwbal behoeft eigenlijk geen snoei (als is vormsnoei wel mogelijk) en is ook te gebruiken als mooie groenblijvende haag.

Roos (Rosa)

Veel mensen denken dat een roos een moeilijke plant is. Misschien wel vanwege de mooie en soms delicate bloei. Toch zijn rozen (Rosa) juist hele sterke en makkelijke planten. Zowel klimrozen als struikrozen zijn verrassend makkelijk in het onderhoud en verdragen zelfs wat verwaarlozing. Wil je struikrozen in goede conditie houden, dan is jaarlijks terugsnoeien in maart voldoende om de roos mooi in vorm te houden. De beste plek voor de meeste rozen is in de zon, al verdragen ze (half)schaduw vaak goed. Rozen bloeien tussen mei en oktober. Het afknippen van uitgebloeide bloemen hoeft niet, maar verlengt de bloeitijd aanzienlijk. Als je de mogelijkheid hebt dan is het geven van wat voeding in het voorjaar aan te raden, voor nog betere groei. Maar wees gerust: wij zijn dit vaak genoeg vergeten en hebben toch altijd mogen genieten van prachtig bloeiende rozen!

Haagplanten als laurierkers, Portugese laurier, olijfwilg, en Taxushaag

Haagplanten zijn vaak ook hele makkelijke planten en ook mooi als vrijstaande (solitaire) struik te gebruiken in de tuin. Veel haagplanten zijn groenblijvend, dus geven ze het hele jaar vorm en structuur aan de tuin. Enkele makkelijke haagplanten om als struik aan te planten zijn Laurierkers (Prunus laurocerasus), Portugese laurier (Prunus lusitanica), Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), kardinaalsmuts (Euonymus) en Taxushaag. Deze struiken behoeven weinig tot geen snoei (al kan je ze door snoei natuurlijk wel kleiner houden).

olijfwilg - Elaeagnus ebbingei

Gelderse roos (Viburnum opulus)

Gelderse roos (Viburnum opulus) is een mooie (inheemse) plant, met witte bloei in het voorjaar, bessen in de nazomer en een mooie herfstverkleuring. De opvallende rode bessen blijven tot in de winter zitten. Als de vorst er overheen is geweest, weten vogels de bessen te vinden. De Gelderse roos stelt weinig eisen aan de grond en standplaats en groeit heel makkelijk. Viburnum opulus staat echter liever niet te droog. Wordt uiteindelijk zo’n 2-4m hoog. Mocht de struik toch te groot worden, dan kan je makkelijk bijsnoeien, maar dit hoeft niet.

Ben jij op zoek naar mooie planten met weinig onderhoud? Bekijk dan bovenstaande suggesties voor makkelijke planten in je tuin.

Wat is eigenlijk jouw favoriete makkelijke tuinplant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groen in een kleine tuin: zo doe je het makkelijk!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat er geen ruimte is voor groen in de tuin!

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Tuintaken april - Appel bloesem

Tuintaken April

Wat zijn de tuintaken in april?

Lees verder