11 Makkelijke Groenten voor je eerste Moestuin(bak)

Ook in een kleine tuin kan je je eigen groenten kweken. Bijvoorbeeld met de populaire vierkante meter moestuinbak, maar ook in gewone plantenbakken of potten kan je best groenten kweken!

Start je voor het eerst met een eigen moestuin(bak)?

Dan kan je het beste kiezen voor makkelijke groenten om te kweken. Dit zijn soorten die geen speciale voorbereiding hebben, niet perse binnen voorgetrokken hoeven te worden en gewoon rechtstreeks kunt zaaien en weinig ziektegevoelig zijn. Ook kan je veel van deze groenten al binnen relatief korte tijd oogsten.

Het is natuurlijk ook handig dat je de groenten die je gaat kweken zelf ook lekker vindt. Zeker omdat je waarschijnlijk maar beperkte ruimte hebt, kies je alleen voor soorten waar je zelf blij van wordt. Experimenteren met nieuwe of onbekende groenten kan altijd nog…

11 Makkelijke groenten om zelf te kweken

1. Pluksla

Pluksla is een sla-soort, waarbij er geen krop wordt ontwikkeld, maar losse bladeren. Dit blad pluk je (en blijf je plukken). Het liefst als het nog jong is, voor de beste smaak. Na het plukken, zal de sla nieuw blad aanmaken vanuit het hart.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - pluksla sla

2. Rucola

Rucola heeft een wat notige en pittige smaak en is heel makkelijk te kweken. Ook bij Rucola pluk je telkens de buitenste bladeren, zodat het hart intact blijft. Zo worden er telkens nieuwe blaadjes aangemaakt.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - Ruccola

3. Sperziebonen

Er zijn lagere en hogere soorten sperziebonen. Voor de hogere soorten heb je een steun nodig, zoals bijvoorbeeld een bamboestok. Plant ze pas uit na ijsheiligen, want vorst kunnen ze niet verdragen. Na de (mooie) bloei verschijnen al snel boontjes, die je kunt oogsten als ze wat groter zijn. Ze groeien vrij snel en je kunt dan ook al redelijk snel oogsten.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - bonen

4. Snijbonen

Ook de kweek van snijbonen kent meestal maar weinig problemen. Snijbonen groeien eveneens vrij snel en binnen aanzienlijke tijd kan je oogsten. Daarbij nemen bonen maar weinig ruimte in.

5. Tomaten

Tomaten kweken is nog altijd heel populair. Als je voorziet van een warme standplaats, maar niet laat uitdrogen, dan kan je bij makkelijkere soorten al snel genieten van verse tomaatjes. Voor een grotere opbrengst, of moeilijkere soorten is echter wel meer verzorging nodig.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - tomaten

6. Courgette

Courgette is een makkelijke groente om te kweken. Ook geeft een enkele plant al een leuke oogst. Let wel op dat je niet een te grote soort kiest, want één plant heeft al snel een vierkante meter ruimte nodig. Je hebt trouwens ook klimmende soorten, die minder ruimte innemen.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - Courgette

7. Radijsjes

Radijsjes zijn vaak wat pittig van smaak. Ze zijn erg makkelijk te kweken en je kunt radijsjes al snel oogsten. Meestal duurt dit zo’n 6 weken. Ze nemen ook maar heel weinig ruimte in.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - radijs

8. Rode Bietjes

Rode bietjes kan je vanaf april buiten zaaien. Als je vroeg zaait, kan je vanaf juni/ juli oogsten. Hou er rekening mee dat bietjes wat meer diepte nodig hebben om goed te groeien.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - bieten bietjes

9. Prei

Zomerprei kan vanaf april buiten gezaaid worden. Plant ze bij voorkeur dieper, zodat het witte gedeelte van de prei groter wordt. Prei heeft liever niet al te zware grond.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - prei en lenteui

10. Lente-ui

Lente-ui zaai je rond maart. Je kunt ze dan vanaf juni/ juli oogsten. Lente-ui is niet moeilijk voor wat betreft de grondsoort. Ook kunnen ze goed tegen kou, dus dat zorgt niet voor problemen als het in het voorjaar nog eens koud wordt.

11. Zomerwortels

Hoewel het wat langer duurt, voordat je de wortels kunt oogsten, heb je er meestal maar weinig omkijken naar. Hou er rekening mee dat grotere soorten wat meer diepte nodig hebben. Voor wortels is niet al te zware grond gewenst. Je kunt ze al vroeg buiten zaaien, want ze verdragen kou.

makkelijke groenten voor eerste moestuin(bak) - zomerwortels

Met welke groenten ben jij je moestuin begonnen?

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder