In maart is er weer veel te doen in de tuin. Vooral op het gebied van snoeien. Heel veel planten en struiken snoei je in maart. Bladverliezende bomen en fruitbomen heb je als het goed is al in de winter gesnoeid. Nu is het de beurt aan heel veel struiken, siergrassen en vaste planten. Aan het begin van de maand snoei je planten die goed winterhard zijn en planten die sterk teruggesnoeid dienen te worden. Later in maart snoei je ook planten die je in vorm snoeit en planten die wel eens wat vorstschade op kunnen lopen als je ze te vroeg snoeit.
Welke planten moet je snoeien in maart?
Hieronder een overzicht van de planten die je deze maand kan snoeien. Klik op de links voor meer informatie over het snoeien van deze planten, of zelfs een complete snoei instructie! Zo wordt het snoeien makkelijk en is jouw tuin straks weer klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Snoei in maart geen fruitbomen (de kans op het wegsnoeien van de bloesem is dan groot). Haagplanten snoei je meestal ook het beste pas wat later.
Snoeien: Begin maart (of eind februari)
- Pluimhortensia snoeien en Annabelle hortensia (Hydrangea paniculata en arborescens)
- Siergrassen snoeien zoals lampenpoetsergras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), pijpestrootje (Molinia), prachtriet (Miscanthus) en struisriet (Calamagrostis)
- Kornoelje (Cornus)
- Vaste planten snoeien: oude stengels en afgestorven delen
- Wilg (Salix)
- Eventueel nog de snoei van blauweregen, ofwel Wisteria (als je daar eerder nog niet aan toe kwam)
Snoeien: Half maart
- Rozen snoeien (struikrozen)
- Vlier (Sambucus nigra)
- Pruikenboom (Cotinus)
- Vlinderstruik snoeien (Buddleja davidii)
Snoeien: Eind maart (of begin april)
- Lavendel snoeien (Lanvandula)
- Olijfboom snoeien (Olea europaea)
- Groenblijvende struiken snoeien zoals camelia, glansmispel (Photinia), groenblijvende sneeuwbal (Viburnum Tinus), hulst (Ilex aquifolium) en mahoniestruik (Mahonia)
- Bolbomen snoeien zoals bolcatalpa en bolacacia