Ligging en zonlicht

 

Welke planten het goed zullen doen in jouw tuin, hangt voor een groot deel af van de ligging. Denk bijvoorbeeld aan de richting van de zon, de geografische locatie en objecten in de directe omgeving van de tuin. De verschillen kunnen behoorlijk uiteenlopen.

 

Is je tuin gelegen op het zuiden?

Dan ontvangt je tuin erg veel zonlicht. Gevolg hiervan is (erg) hoge temperaturen in de zomer en het is relatief warm in de winter.

Planten die houden van volle zon zijn geschikt. Hou er rekening mee dat de grond sneller kan uitdrogen.

 

Is je tuin gelegen op het westen?

Deze omstandigheden lijken op die van tuinen gelegen op het zuiden, maar wat minder extreem. In de ochtend is er schaduw en in de middag volle zon.

Voor heel veel planten is dit de ideale ligging (m.u.v. schaduwplanten).

 

Is je tuin gelegen op het oosten?

Dit zorgt voor zon in de ochtend en schaduw in de middag. ’s Zomers is het vaak warm en droog, ’s winters is het relatief koud.

Planten die houden van (half)schaduw voelen zich hier thuis.

 

Is je tuin gelegen op het noorden?

Je tuin heeft veel schaduw, wellicht krijgt je tuin zelfs helemaal geen direct zonlicht (in de winter). De temperatuur blijft relatief koel in de zomer en het is erg koud in de winter.

Planten die houden van (diepe) schaduw zijn hiervoor het meest geschikt.

 

Microklimaat

Naast de zon richting, hebben ook bomen, andere huizen en gebouwen, objecten in de directe omgeving van je tuin en zelfs de verkeersdrukte invloed op de omstandigheden. Hierdoor ontstaat namelijk een zogenaamd microklimaat. Dit soort zaken kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder zonlicht in de tuin, maar ook voor meer beschutting tegen vorst en (koude) wind. Een tuin in een drukke stad is vaak warmer en meer beschut dan een tuin in een klein dorpje of op het platteland. Wel is er in de stad vaak eerder sprake van wateroverlast.

 

Geografie

Ook de geografische ligging draagt bij aan het microklimaat in je tuin. Een tuin in het zuiden van het land is al snel een aantal graden warmer. Is je tuin gelegen aan de kust, dan profiteer je vaak van mildere temperaturen, maar heb je wel meer last van hardere wind en de invloed van zoute lucht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder