Ligging en zonlicht

 

Welke planten het goed zullen doen in jouw tuin, hangt voor een groot deel af van de ligging. Denk bijvoorbeeld aan de richting van de zon, de geografische locatie en objecten in de directe omgeving van de tuin. De verschillen kunnen behoorlijk uiteenlopen.

 

Is je tuin gelegen op het zuiden?

Dan ontvangt je tuin erg veel zonlicht. Gevolg hiervan is (erg) hoge temperaturen in de zomer en het is relatief warm in de winter.

Planten die houden van volle zon zijn geschikt. Hou er rekening mee dat de grond sneller kan uitdrogen.

 

Is je tuin gelegen op het westen?

Deze omstandigheden lijken op die van tuinen gelegen op het zuiden, maar wat minder extreem. In de ochtend is er schaduw en in de middag volle zon.

Voor heel veel planten is dit de ideale ligging (m.u.v. schaduwplanten).

 

Is je tuin gelegen op het oosten?

Dit zorgt voor zon in de ochtend en schaduw in de middag. ’s Zomers is het vaak warm en droog, ’s winters is het relatief koud.

Planten die houden van (half)schaduw voelen zich hier thuis.

 

Is je tuin gelegen op het noorden?

Je tuin heeft veel schaduw, wellicht krijgt je tuin zelfs helemaal geen direct zonlicht (in de winter). De temperatuur blijft relatief koel in de zomer en het is erg koud in de winter.

Planten die houden van (diepe) schaduw zijn hiervoor het meest geschikt.

 

Microklimaat

Naast de zon richting, hebben ook bomen, andere huizen en gebouwen, objecten in de directe omgeving van je tuin en zelfs de verkeersdrukte invloed op de omstandigheden. Hierdoor ontstaat namelijk een zogenaamd microklimaat. Dit soort zaken kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder zonlicht in de tuin, maar ook voor meer beschutting tegen vorst en (koude) wind. Een tuin in een drukke stad is vaak warmer en meer beschut dan een tuin in een klein dorpje of op het platteland. Wel is er in de stad vaak eerder sprake van wateroverlast.

 

Geografie

Ook de geografische ligging draagt bij aan het microklimaat in je tuin. Een tuin in het zuiden van het land is al snel een aantal graden warmer. Is je tuin gelegen aan de kust, dan profiteer je vaak van mildere temperaturen, maar heb je wel meer last van hardere wind en de invloed van zoute lucht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder