Lavendel soorten en verzorging

Lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel is één van de populairste tuinplanten en kenmerkt zich natuurlijk door de lange bloei en heerlijke geur. Bijen en vlinders zijn er gek op en het geeft je tuin meteen een mediterraans tintje. Lavendel kan in de tuin gebruikt worden langs een pad of terras, zodat de geur vrij komt, elke keer als je er langs loopt. Lavendel is ook mooi om te gebruiken als omranding van een border, onderbeplanting van bijvoorbeeld mediterraanse planten, of om structuur te creëren in een border. Misschien nog wel de mooiste toepassing in de tuin, is een lavendelhaag.

Lavendel soorten

Als we het hebben over lavendel voor de tuin, dan gaat het meestal om Lavandula angustifolia. De Nederlandse naam is echte lavendel, Engelse lavendel of smalbladige lavendel. Soms wordt Lavandula angustifolia ook aangeduid als gewone lavendel. Dit is de meest winterharde lavendel voor ons klimaat.

Lavendel is er in verschillende soorten. Van de bekende blauwe lavendel en lage lavendel, tot Franse lavendel (Lavandula dentata) en kuiflavendel (Lavandula stoechas). Ook zijn er nog mooie hybriden, die een kruising zijn tussen Lavandula angustifolia en latifolia: Lavandula x intermedia, ook wel lavandin genoemd. Ook deze hybriden zijn redelijk winterhard.

Populaire lavendel cultivars

Er zijn ontzettend veel verschillende lavendel kweekvarianten (cultivars) verkrijgbaar. Lavendel kopen doe je tegenwoordig heel makkelijk online, bijvoorbeeld één van deze populaire lavendel soorten:

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Hidcote wordt het meest verkocht en is nog altijd ontzettend populair. Een mooie, compact groeiende en laagblijvende lavendel met donkerblauwe bloemkleur en sterk geurend.

Lavandula angustifolia ‘Munstead’

Munstead is nog altijd volop verkrijgbaar, maar de kleur van de bloemen is minder uitgesproken en kan variëren in intensiteit.

Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’

Een mooie laagblijvende lavendel met donkerblauwe bloemen en sterk geurend. Zeker net zo mooi als Hidcote Blue.

Lavandula stoechas ‘Anouk’

Iets minder winterhard dan de angustifolia varianten, maar toch een hele mooie en bijzondere lavendel, is lavendel stoechas ‘Anouk’. Deze lavendel bloeit met langwerpige, kuifachtige lilapaarse bloemen op dikkere bloemaren. Wordt ook kuiflavendel, pluimlavendel of vlinderlavendel genoemd.

Bijzondere soorten lavendel

Naast de bekende blauwpaars bloeiende soorten lavendel, zijn er ook lavendels met een andere bloeikleur of bijzondere groeivorm. Veel van de lavendel hybriden geuren extra sterk.

Witte lavendel

 • Lavandula angustifolia ‘Alba’
 • Lavandula angustifolia ‘Artic Snow’
 • Lavandula ‘Edelweiss’
 • Lavandula angustifolia ‘Nana Alba’
witte lavendel

Roze lavendel

 • Lavandula angustifolia ‘Rosea’
 • Lavandula angustifolia ‘Hidcote Pink’
 • Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’
 • Lavandula angustifolia ‘Miss Katherine’
roze lavendel

Lavendel hybriden (Lavandula x intermedia)

 • Lavandula ‘Dutch’ (bleek violet)
 • Lavandula ‘Edelweiss’ (wit)
 • Lavandula ‘Grosso’ (donker violet)
 • Lavandula ‘Phenomenal’ (donker violet)
 • Lavandula ‘Sensational’ (violet-blauw)
 • Lavandula x chaytorae ‘Richard Gray’ (donker violet)
lavendel hybriden ofwel lavandin

De beste plek voor lavendel

Lavendel heeft graag een standplaats in volle zon en op goed doorlatende grond. Te natte grond zorgt al snel voor problemen, vooral in de winter. Bij voorkeur is de grond neutraal tot alkalisch en voedingsarm. Ook in een pot met goede drainage op een zonnige plek, zal lavendel goed groeien.

Lavendel verzorgen

Lavendel is een halfheester die niet erg oud wordt. Vooral als er niet goed gesnoeid wordt, verhout de plant snel en wordt lavendel onderaan kaal. Het beste kan je regelmatig lavendel stekken, zodat je je planten tijdig kunt verjongen. Waar je andere planten vaak veel water moet geven om goed aan te slaan, geef je lavendel geen water. Tenzij het om lavendel in pot gaat. Bemesten is doorgaans ook niet aan te raden. Wat kalk geven kan wel.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Lavendel snoeien kan het beste direct na de bloei, of beter nog, als deze bijna is uitgebloeid. Bij angustifolia soorten is er dan een grote kans dat je lavendel nogmaals bloeit, zo rond september. Vervolgens snoei je in het najaar lavendel in vorm, door de uitgebloeide aren af te snoeien. Zo geniet je ook de hele winter van de mooie vorm. In het voorjaar (zodra er nieuwe groei zichtbaar is), snoei je de lavendel zo diep mogelijk terug, zodat er tenminste 2-3cm groen blijft zitten. Snoei nooit tot op het oude hout. Er is dan een grote kans dat de plant niet meer goed uitloopt.

Lavendel aanplant en verzorging en veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over lavendel

Nog meer weten over lavendel? Deze vragen worden ons vaak gesteld:

Welke lavendel is winterhard?

Lavendel angustifolia, ofwel echte lavendel is het meest winterhard in ons klimaat. Ook de intermedia cultivars zijn redelijk winterhard. Kuiflavendel (Lavandula stoechas) is wat minder winterhard (tot zo’n -5⁰C). Lavandula dentata (Franse lavendel of tandlavendel) is niet winterhard.

Welke lavendel blijft laag?

Mooie compact groeiende en laagblijvende lavendel soorten zijn ‘Hidcote’, ‘Dwarf Blue’ en ‘Nana Alba’.

Wat is de beste blauwe lavendel?

De beste blauw bloeiende lavendel is ‘Hidcote Blue’ of ‘Dwarf Blue’.

Welke lavendel geurt het beste?

De geur van ‘Hidcote’ is heerlijk en sterk. Toch zijn de hybriden vaak nog beter geurend. Lavandula ‘Grosso’ wordt veelal omschreven als de lavendel met de beste geur.

Kan je lavendel in een pot planten?

Lavendel is uitermate geschikt om in een pot te planten. Met goede drainage weet je zeker dat je lavendel niet te nat staat. Vul de pot of bak met voedingsarme potgrond en meng eventueel wat grind of zand door de grond. Kies een zonnige plek voor je pot, zodat je optimaal kunt genieten van jouw lavendel in pot. Hou er wel rekening mee dat water geven soms nodig is in een pot.

Waarmee kan je lavendel combineren?

Lavendel combineert mooi met rozen, Geranium, Cosmos, muurfijnstraal, rode zonnehoed, klaproos, rozemarijn, Toscaanse jasmijn, Italiaanse cipres, vijgenboom, olijfboom en andere mediterraanse planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder