Heesters (struiken) vormen de groene structuur van je tuin. Daarnaast kunnen ze prachtig bloeien. Heesters zijn ook nog eens heel makkelijk te verzorgen en vragen weinig onderhoud. Er zijn zowel bladverliezende struiken, als groenblijvende struiken. In veel gevallen bloeien de heesters die in de winter het blad verliezen het langst. Ook een aantal winterbloeiers, heeft een hele lange bloeiperiode.
Omdat je nu eenmaal beperkt de ruimte hebt in je kleine tuin, wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van bloei in de tuin.
7 Heesters die heel lang bloeien
Buddleja daviddii (vlinderstruik)
De vlinderstruik is een hele mooie heester met trosvormige bloemen, die uitbundig bloeit van juni tot september. Door (bijna) uitgebloeide bloemen te blijven verwijderen, kan je de bloeiperiode zelfs nog verder oprekken.
Verkrijgbaar in de kleuren paars, blauw-paars, roze, oranje-geel en wit. Vlinderstruiken worden zo’n 2-2,5 meter hoog, afhankelijk van de soort. Er zijn ook laagblijvende vlinderstruiken, zoals de Chip en Nanho soorten.
In de vroeg lente wordt een Buddleja het beste teruggesnoeid tot zo’n 30/50cm boven de grond. Zo blijft de struik mooi vol en wordt deze niet te hoog. Vlinderstruiken doen hun naam eer aan en trekken bijzonder veel vlinders en bijen aan.
Hibiscus syriacus (altheastruik)
Hibiscus is een plantgroep met grote tropisch uitziende bloeien. De Hibiscus syriacus is de enige soort die in ons klimaat winterhard is. De bloemen van de syriacus zijn dan wel iets minder groot en uitbundig dan z’n tropische verwanten, maar nog altijd erg bijzonder (en groot) om te zien! Deze hibiscus bloeit van juni tot ver in oktober.
Hibiscus houdt van een redelijk zonnige plek en geeft de voorkeur aan goede doorlatende grond. Sommige varianten houden echter niet van de felle middagzon. Hibiscus syriacus staat ook liever niet op de koude wind. Na de bloei, blijven de gele zaadhoofden nog tot ver in de winter aan de plant zitten.
Hydrangea macrophylla (boerenhortensia)
De hortensia kennen we allemaal. Deze prachtige grote bloemkoppen zijn een indrukwekkende verschijning in je tuin. De boerenhortensia bloeit vanaf juni tot in september!
Hortensia’s zijn er in heel veel kleuren, waaronder roze, blauw, paars en wit. De blauwe kleur ontstaat alleen als de zuurgraad van de grond voldoende is.
Hortensia’s bloeien op oud hout (dus let op bij het snoeien). Staat graag in de (half)schaduw. De uitgebloeide bloemkoppen behouden hun sierwaarde in de winter!
Hydrangea paniculata (pluimhortensia)
Een andere hortensia is de pluimhortensia of schapenkop hortensia. Ook de pluimhortensia bloeit van juni tot ver in september en ze behouden ook hun sierwaarde in de winter, vanwege de mooie uitgebloeide bloempluimen.
De kleuren zijn wit, roze, of groen, of een variant hierop.
Pluimhortensia’s kunnen zowel in de schaduw, halfschaduw als in de zon. Wil je een hortensia op een zonnige plek planten, dan hebben pluimhortensia’s de voorkeur.
Wordt in de lente tot op zo’n 30cm teruggesnoeid. Bloeit op nieuw hout.
Viburnum tinus (sneeuwbal)
Deze sneeuwbal bloeit ontzettend lang, wel van oktober tot april! Viburnum tinus bloeit met heel veel kleine witte bloemetjes. Vervolgens komen er staalblauwe tot zwarte besjes aan de plant. Bijkomend voordeel is dat deze plant wintergroen is.
Afhankelijk van de kweekvariant zijn de knoppen bruin tot roze, wat weer een mooi contrast oplevert met de witte bloei. De plant lijkt hierdoor bijna tweekleurig te bloeien.
Viburnum tinus kan worden aangeplant in veel verschillende situaties. Wel kan er schade ontstaan door extreme vorst. Een iets beschutte standplaats verdiend daarom de voorkeur. Hoewel deze plant flink kan groeien, kan je deze makkelijk kleiner houden door te snoeien. Dit is voor de tinus geen enkel probleem.
Escallonia
Escallonia is een laagblijvende en compactgroeiende heester. De bekendere Escallonia ‘Red Dream’ bloeit met kleine roze-rode bloemen en de Escallonia ‘Pink Elle’ mooi roze. De bloei duurt van juli tot september/ oktober. Ook deze heester heeft als bijkomend voordeel dat deze groenblijvend is.
Escallonia is niet volledig winterhard en verlangt dan ook een wat beschutte standplaats en goede doorlatende grond. Geschikt voor een zonnige plek of anders in halfschaduw.
Rosa ‘The Fairy’
Rosa The Fairy is een bodembedekkende struikroos, die niet hoger wordt dan zo’n 50cm. Fairy rozen worden ook veel gebruikt als goede bodembedekkers. Deze doorbloeiende roos bloeit uitbundig, van juni tot oktober.
Er zijn verschillende kleurvarianten, waaronder roze, wit en roze-rood. Deze rozen hebben de voorkeur voor een plek in de zon (of eventueel in halfschaduw).