Knotwilgen gefaseerd snoeien – Tips van de Bijenstichting

honingbij vliegt op wilgenkatjes

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Knotwilgen gefaseerd snoeien voor bijen

In het vorige artikel van de Bijenstichting is de wilg besproken. De wilg is namelijk een belangrijke voedselbron voor bijen. Hieronder zal ik ingaan op hoe je de wilg kunt onderhouden.

Knotwilgen, met hun kenmerkende geknotte takken, vereisen specifieke snoeitechnieken om hun bloei te optimaliseren. Experts adviseren een gefaseerde snoei, waarbij de takken niet allemaal tegelijk worden afgeknipt. Dit heeft niet alleen voordelen voor de levensduur van de wilg, maar ook voor de bijen die afhankelijk zijn van de nectar en het stuifmeel van bloeiende wilgen.

Gefaseerde snoei houdt in dat slechts een deel van de takken in een bepaald jaar worden verwijderd. Dit proces wordt vervolgens over meerdere jaren herhaald, zodat de wilg de tijd heeft om te herstellen en nieuwe takken te laten groeien. Door deze geleidelijke aanpak wordt voorkomen dat de boom een schok ervaart, wat kan leiden tot verminderde vitaliteit en bloei.

Wanneer meerdere knotwilgen aanwezig zijn, is het van belang om het snoeien goed te plannen en te spreiden over een periode van minstens drie jaar. Het synchroniseren van de snoeicycli voorkomt dat alle wilgen gelijktijdig zonder bloemen zitten, waardoor er altijd een bron van voedsel beschikbaar blijft voor bijen in de omgeving.

Veld met knotwilgen

Bijen zijn sterk afhankelijk van bloeiende bomen en planten voor hun voeding, en wilgen leveren een bron van nectar en stuifmeel. Het bevorderen van een gezonde en gestage bloei van wilgen door gefaseerde snoei is niet alleen gunstig voor de bomen zelf, maar draagt ook bij aan het behoud van bijenpopulaties.

Bewust omgaan met het snoeien van wilgen kan zorgen voor de optimale bloei van de boom en is dus in het belang van de bijen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder