Een tuin voor de hele familie op 50m2 (of minder)?

Een kleine tuin die geschikt is voor de hele familie? Natuurlijk kan dat!

Ook in een kleine tuin kan je een plek realiseren die voor de hele familie fijn is. Het zal misschien niet heel makkelijk zijn om aan ieders wensen te voldoen, maar het is zeker mogelijk. Tenminste, zolang er wel wat compromissen worden gesloten…

Hoe realiseer je een tuin voor het hele gezin, als de ruimte beperkt is?

Begin bij het begin

Maak samen een lijst met wensen en eisen voor de tuin. Begin met de benodigde voorzieningen als een gezamenlijk terras en een goed (en voldoende breed) pad van en naar het huis en/ of schuur of poort. Geef vervolgens aan wat de eisen zijn voor elk gezinslid. Dit kan natuurlijk nogal verschillen tussen kinderen en volwassenen, maar ook bij kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Bespreek daarna welke wensen er dan nog zijn, die wellicht ook gerealiseerd zouden kunnen worden. Zo’n lijst(je) geeft een mooie basis en maakt het makkelijker om straks keuzes te maken en compromissen te sluiten.

Bekijk ook wat je al hebt. Welke (grote) boom of struik kan je behouden en welke materialen kan je hergebruiken? Alles wat je hiermee bespaart kan je weer gebruiken voor alle wensen. Bedenk ook dat een grote struik of volwassen boom niet snel te vervangen is (ook al is het niet de boom of struik die je zelf gekozen zou hebben).

(Kunst)Gras, zandbak, schommel, trampoline, glijbaan, zwembad of speelhuisje?

In een echte familietuin ontkom je niet aan één of meerdere speelplekken of speelelementen in de tuin. Waar kinderen vroeger genoegen namen met een gazon, willen kinderen tegenwoordig toch graag meer vermaak in de tuin. Van zandbak en schommel tot speelhuis en glijbaan en van trampoline tot zwembad!

Dergelijke speelelementen nemen wel veel ruimte in in een kleine tuin. Durf dan ook te kiezen voor één of twee van deze elementen. Als je kinderen niet veel in leeftijd verschillen, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vaste speelplek met een zandbak als de kinderen nog jong zijn. Later vervang je deze door een trampoline en nog weer later door een klein gazon of stukje tuin met kunstgras (al dan niet compleet met goal er op).

Speelelementen integreren in je tuin

Een andere optie is om speelelementen onderdeel van je tuin te maken. Een goed voorbeeld hiervan is een mooi begroeide pergola met schommel (of ringen). Niet alleen kunnen kinderen lekker schommelen, maar het zorgt ook voor hoogte in de tuin, meer groen en minder inkijk.

Andere voorbeelden zijn een (verzonken) zandbak in de border, zandbak met deksel met Sedum begroeiing, een speelhuisje dat ook deels insectenhotel is, of een speelhuis met groen dak. Naast een speelelement met een dubbele functie, kan het simpelweg omsluiten met beplanting ook al een groot verschil maken.

veilige tuin voor kinderen

Op avontuur in eigen tuin

Voor kinderen is het fantastisch om op ontdekkingstocht of avontuur te kunnen in eigen tuin. Dit is helemaal niet moeilijk om te realiseren!

Denk aan plekken en hoekjes voor dieren en insecten. De meeste kinderen vinden dit erg interessant om te zien en volgen. Ook een vijver (of mini-vijver) is geweldig, want er valt altijd iets te zien of te ontdekken in en rond het water. Pas wel op met hele jonge kinderen natuurlijk (dek de vijver af met een rooster). Hoge planten waar kinderen zich achter kunnen verstoppen of zelfs doorheen kunnen lopen zoals siergrassen en bamboe zijn ook heel avontuurlijk. Maar je kunt ook denken aan een spannend pad van boomstammen of stapstenen dwars door de border.

De eetbare tuin

Wil je kinderen leren waar ons eten vandaan komt? Dan is een kleine moestuin(bak), bessenstruik of zelfs (mini) fruitboom ook ideaal. Zo kunnen ze groenten en fruit zien groeien, mee helpen te verzorgen en uiteindelijk zelf plukken of oogsten. Best veel groenten en fruit kan je ook in een pot of bak kweken, waaronder natuurlijk heerlijke aardbeien.

Vergeet de zitplek niet!

Hoewel je misschien geneigd bent om alles in het belang van het kind te stellen, is het heel belangrijk om ook zelf een fijne zitplek te hebben, of plek om lekker buiten te eten. Bij voorkeur met zicht op de speelplek voor jonge kinderen. Een fijne buiten eetplek kan het beste in (lichte) schaduw worden gerealiseerd of in de avondzon. Een zitplek of loungeplek kan zowel in de volle zon als schaduw, afhankelijk van je eigen voorkeur. Al kan een fijne parasol wel uitkomst bieden als het toch te heet wordt.

En de planten dan?

Grote kans dat juist de planten het onderspit delven in de lijst met prioriteiten, eisen en wensen. Maar vergis je niet: Planten maken de tuin!

Planten geven je tuin karakter, een mooie uitstraling, bieden rust, trekken vlinders, bijen en vogels, krijgen vaak mooie bloemen en/ of geuren heerlijk! Ook zorgen planten voor beweging in je tuin, waardoor deze nooit saai is.

Gelukkig zijn er heel wat planten die weinig ruimte nodig hebben.

Denk aan klimplanten, smalle en lage haagplanten, veel siergrassen, smalle of transparante vaste planten en bloembollen.

Ook grotere struiken of een boom verdienen een plek in de tuin. Een boom zorgt voor schaduw in een zonnige tuin, maar geeft ook veel sierwaarde (denk aan bladvorm, bloei, herfstkleuren, bessen of vruchten). Een oudere boom is zelfs geschikt om in te klimmen, een schommel aan op te hangen, of een hut in (of om) te bouwen.

Grotere struiken zijn ook ideaal. Er zijn namelijk heel veel struiken die erg robuust zijn en weinig last hebben van speelgoed, ballen, fietsjes, etc, die toch met grote regelmaat in de borders terechtkomen.

Door bewust te kiezen voor enkele grotere planten geef je rust en structuur aan de tuin. Dit geldt trouwens ook voor de keuze in tuinmeubels, potten en decoratie. In een kleine tuin kies je gek genoeg beter voor enkele grote objecten dan veel kleine en losse. Ook het beperken van het aantal verschillende planten en materialen geeft een rustiger geheel en meer eenheid.

Een familie tuin op een balkon of dakterras?

Als je balkon of dakterras goed is afgesloten, kan je zelfs hier een fijne plek voor de hele familie van maken. Bijvoorbeeld met een combinatie van houten vloerdelen voor het zitgedeelte en kunstgras op het balkon voor het speelgedeelte. In plaats van een echte zandbak kan je een grote pot of kleine bak vullen met speelzand en eenzelfde of bijpassende pot of bak gebruiken om speelgoed in op te ruimen. Een derde pot of bak is dan voor een mooie (wat grotere) plant of klein boompje.

Natuurlijk kan je de relingen van het balkon voorzien van balkonbakken vol met mooie en geurige bloemen. Eventueel kan je de muur van het huis nog gebruiken om klimplanten tegenaan te laten groeien. Een fijne bistro set of vaste bank met lekkere kussens en ingebouwde opbergruimte maakt je familie balkontuin compleet.

Is er veel inkijk van de buren, dan plaats je een smalle haag in potten of een plantenbak, of klimplanten op een scherm, voor meer privacy.

Ook een kleine tuin kan een echte familie tuin zijn (of worden)!

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

De mooiste tulpen (Tulipa)

10 Schitterende tulpen voor je tuin

Tulpen zijn er in alle kleuren, maten, vormen en soorten en zijn geschikt voor elke tuin! Ook zijn ze perfect voor in een pot. Maar wat zijn nu de mooiste tulpen? Wij zetten onze 10 favorieten voor je op een rij.

Lees verder

Nu 15% korting op bloembollen!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Tulip Store en krijg korting op je bloembollen!

Lees verder
Mooiste Allium soorten (sierui)

7 Onweerstaanbare Alliums voor jouw tuin

Sieruien (Allium) hebben een unieke uitstraling. De opvallende bolvormige bloemschermen van sieruien kleuren paars, lila, roze, rood of wit. Alliums zijn een aanwinst voor elke tuin; of je nu een strakke moderne tuin hebt, of een weelderige bloementuin.

Lees verder