Kan Bamboe in een pot of bak?

Je ziet het vaak in de horeca of op stijlvolle dakterrassen: Bamboe in een pot, bak, of zelfs in een wijnvat, olievat, of oude zinken vuilnisemmer…

Maar bamboe ziet er niet altijd even fris en gezond meer uit in een pot of plantenbak.

Is bamboe geschikt voor in een pot of bak?

Hoewel we het er mee eens zijn dat het prachtig staat en bamboe ook heel mooi is voor een haag op bijvoorbeeld een balkon of dakterras, is het houden van bamboe in een pot of bak niet zonder uitdagingen.

Bamboe is namelijk gevoelig voor uitdroging. In pot droogt bamboe extra snel uit. Daar dien je dus zeker rekening mee te houden. Tijdens het groeiseizoen en vooral bij droogte is dagelijks water geven echt een noodzaak.

Veel niet woekerende bamboe (Fargesia) wordt in de winter kaler, waardoor deze niet altijd meer zichtdicht is. Vaak zijn planten in pot echte Eye-catchers of staan ze op een prominente plek. Ook nog iets om te overwegen in je keuze voor bamboe.

Het voordeel van een (ruime) pot is dat je ook kunt kijken naar de woekerende bamboe soorten, zoals Phyllostachys. Als je een niet te kleine pot of bak hebt, dan kunnen deze planten hier jarenlang goed in groeien. Woekeren kunnen ze niet, want ze staan niet in volle grond. Rhizomen buiten de pot snoei je makkelijk af. Wel worden de meeste soorten flink hoog. Hierdoor vallen deze soorten mogelijk alsnog af voor jouw kleine tuin. In een pot blijven ze echter wel iets lager dan in volle grond.

Hoe verzorg je bamboe in een pot of plantenbak?

Bamboe in een bak of pot is dus niet zonder uitdagingen, maar zeker het proberen waard. Met de volgende verzorgingstips kan je prima bamboe in pot houden.

Is bamboe geschikt voor in een pot of plantenbak?

Hoe vaak geef je bamboe in pot water?

In een pot kan je het beste meermaals per week water geven. Dit is zeker het geval met bamboe. Tijdens het groeiseizoen kan het nodig zijn om dagelijks goed water te geven, of zelfs meermaals per dag. Dit is uiteraard afhankelijk van verschillend omstandigheden, zoals een plek in de volle zon of op de wind. Hoe groter de pot of bak, hoe beter deze water opneemt en vasthoudt. Ook raden we aan om bij bamboe in een pot vochthoudend materiaal door de grond te mengen. Bijvoorbeeld humusrijke grond, hydrokorrels of vermiculiet.

Om te voorkomen dat je juist te veel water kan geven, is goede drainage wel van belang. Zorg voor voldoende gaten in de bak, zodat de wortels op termijn niet gaan rotten.

Hoe groot moet de pot of bak minimaal zijn voor bamboe?

Voor niet woekerende soorten (Fargesia) raden we aan om een bak of pot van minimaal 40cm te nemen (maar liever min. 50cm). Een hoogte van minimaal 40cm is ook aan te raden. Bij woekerende bamboe (o.a. Phyllostachys) is al snel een bak of pot nodig van zeker 60-80cm. Ook hier is minimaal 40cm hoogte nodig.

Voor beide soorten geldt dat het de voorkeur heeft om grotere bakken te nemen waar mogelijk. Hogere bakken kunnen ook gebruikt worden voor bamboe, maar met betrekking tot het meer vocht vasthouden heeft dit meestal niet direct veel zin. Het zal waarschijnlijk enkele jaren duren, voordat de bamboe ook de diepere grond bereikt en hier extra vocht uit kan halen.

Hoe vaak moet je voeding geven? En welke voeding is geschikt voor bamboe?

Bamboe kan je twee keer per jaar bemesten. In het voorjaar bemest je bamboe rond februari – maart. In de zomer kan je nogmaals bemesten. Let wel op dat je niet te laat bemesting geeft of juist speciale najaarsmest gebruikt, omdat je anders kans hebt op veel nieuwe (zwakke) groeischeuten voor de winter. Bamboe houdt van veel organisch materiaal als bemesting. Goed verteerde stalmest is hiervoor te gebruiken, koemest(korrels), of je kunt speciale siergrassen (of gewone gazonmest) toedienen. Bamboe blijft natuurlijk een gras!

Welke grond gebruik je voor bamboe in pot?

Bamboe in een pot plant je het beste in goede potgrond. Vaak zit hierin al wat universele bemesting voor een goede start. Daarbij is door potgrond al meer vochthoudend materiaal aanwezig, waardoor de grond minder snel uitdroogt. Strooi een dikke laag hydrokorrels op de bodem van de pot en voeg eventueel nog vermiculiet toe aan de potgrond. Je kunt ook goede aanplantgrond gebruiken, maar bemeste tuinaarde is niet geschikt.

Heb jij ook zo’n mooie bamboe in een pot in je tuin, of op jouw balkon of dakterras?

4 reacties op “Kan Bamboe in een pot of bak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder

Tuinkalender Juni

Wat zijn de tuintaken en tuinklussen in juni?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder