Hoe maak je het terras makkelijk schoon?

Terras schoonmaken en tegels reinigen

Van een schoon terras en schone tegels wordt iedereen blij. De hele tuin knapt er van op, als het terras er weer stralend bij ligt. Het terras schoonmaken kan echter nog een hele klus zijn: Hoe maak je het terras makkelijk schoon? Wat kan je hiervoor gebruiken (en wat niet)? En wat is de beste tijd om je tegels te reinigen? Hier onze tips voor een mooi schoon terras.

Wanneer moet je het terras reinigen?

Het beste moment om je tegels of terras schoon te maken is in het voorjaar, of in de vroege zomer. Omdat de dagen langer worden zal je weer meer buiten zijn. Heb je grote werkzaamheden gepland in de tuin of borders? Wacht dan nog even met schoonmaken, anders kan je natuurlijk twee keer… Het terras reinigen na grote werkzaamheden aan de tuin is een mooie manier om het helemaal af te maken.

Ook na de zomer is een goed moment om het terras of de tegels te reinigen. Zo gaat je tuin netjes het najaar en de winter in. Je hoeft dan alleen nog maar het blad op te vegen.

Hoe maak je makkelijk het terras schoon?

Er zijn verschillende manieren om je terras blinkend schoon te krijgen. Veeg het terras regelmatig, zodat je bladeren, uitgebloeide bloemen, takjes, grond, zand en vuil snel verwijderd. Het afspuiten van je terras met de tuinslang is ook een makkelijke manier om je terras snel schoon te krijgen. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan, anders blijft er een vieze strook over aan de rand van je terras.

Het terras schrobben

Het is aan te raden om je terras minimaal jaarlijks goed te schrobben. Zo verwijder je ook hardnekkig vuil en groene aanslag op je terras en tegels. Vooral in het voorjaar kan zo’n schrob beurt een groot verschil maken.

Het terras schoon houden

Heb je je terras mooi schoon geschrobd? Veeg dan elke week het terras even aan, zodat het mooi schoon blijft. Door dit kleine klusje hou je jouw terras lang mooi en schoon.

Waarmee krijg je tegels makkelijk schoon?

Het schoonmaken van het terras is niet de meest makkelijke klus in de tuin. Ook niet de leukste. Maar het is wel één van de klussen die je tuin weer laten sprankelen.

Wat heb je nodig om je terrastegels te reinigen?

  • Harde (schrob)borstel of bezem
  • Tuinslang of emmers (heet) water
  • Groene zeep of biologisch afbreekbare terrasreiniger
  • Hogedrukreiniger*

Met een bezem of vegertje maak je eerst het terras makkelijk vrij van vuil.

Een harde borstel of schrobborstel is ideaal om hardnekkig vuil te verwijderen. Als het vuil niet te vast zit, gaat een harde bezem ook.

Gebruik heet water voor het beste resultaat. Met heet water wil het vuil vaak makkelijker loslaten. Gebruik een tuinslang om de tegels af te spoelen.

In de meeste gevallen is (heet) water voldoende in combinatie met schrobben, om al het vuil te verwijderen. Heb je veel groene aanslag of hardnekkig vuil? Dan kan je eventueel een beetje groene zeep, of biologisch afbreekbare zeep of terrasreiniger gebruiken. Let op dat je echt kiest voor een biologisch middel, zodat het niet schadelijk is voor je planten.

* Een hogedrukreiniger kan helpen om je tegels schoon te spuiten. Er is alleen wel kans op beschadiging van het oppervlak (dit kan poreus worden). Ook spoel je al snel het zand uit de voegnaden van het terras en je verbruikt zo een hoop water. Wil je toch graag een hogedrukreiniger gebruiken (want laten we eerlijk zijn, makkelijk is het wel), stel deze dan in op een bredere en minder krachtige waterstraal. Hou voldoende afstand naar de tegels.

Wat moet je NIET GEBRUIKEN voor het schoonmaken van je terras?

Het wordt (gelukkig) steeds belangrijker om rekening te houden met het milieu. Veel schoonmaakmiddelen zijn allesbehalve milieuvriendelijk. Gebruik deze dan ook niet (en al helemaal niet buiten)! Wil je milieuvriendelijk het terras schoonmaken en voorkomen dat er schadelijke stoffen komen bij je planten of dat de grond vervuilt? Gebruik deze middelen zeker niet:

  • Chloor of bleek
  • Allesreiniger, glasreiniger, keukenreiniger of badkamerreiniger
  • Azijn of schoonmaakazijn
  • Zout of baking soda
  • Niet biologische of afbreekbare terrasreiniger

Ga jij ook het terras schoonmaken?

Vergeet niet om nadien even op je stralend schone terras te gaan zitten, om er even lekker van te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder