Hoe krijg je structuur in de moestuin of pluktuin en voorkom je een kale tuin in de winter?

Hoe krijg je structuur en vorm in een moestuin of pluktuin en voorkom je een kale of lege tuin in de winter?

Groenten en fruit telen in je eigen tuin is heerlijk! Niet alleen smaakt je eten verser en lekkerder, maar het geeft ook enorme voldoening EN je bespaart op je boodschappen. Ook met snijbloemen uit eigen tuin kan je een hoop besparen en je hebt altijd mooie, verse bloemen en planten in huis. Een pluktuin of moestuin is echter heel wat anders dan een siertuin. Het is ook vooral een tuin waarin gewerkt wordt. Hierdoor kan de tuin soms best rommelig ogen. Na de oogst van het fruit, de groenten of de bloemen, ziet je tuin er vaak ineens een stuk minder fraai uit. In de winter kan een pluktuin, moestuin, fruittuin of kruidentuin er behoorlijk kaal en leeg uitzien. Zorg dus voor structuur in de moestuin. Vooral in een kleine tuin is dat belangrijk: Het is toch je uitzicht vanuit huis en het verbergen van minder mooie delen is lastig.

Hoe voorkom je dat een pluktuin of moestuin kaal en leeg is in de winter?

Om het hele jaar toch een mooie tuin te hebben, is het belangrijk om structuur aan te brengen in het ontwerp van je moestuin of pluktuin. Zo voorkom je dat je tuin er in de winter leeg en kaal uitziet en houdt je tuin jaarrond vorm.

Wie zegt overigens dat je geen tuindecoratie mag of kan toevoegen aan een moestuin of pluktuin? Met een paar mooie potten, bakken, grote lantaarns of een fraai tuinbeeld, kan je leuke dingen doen en deze elementen blijven ook mooi in de winter.

Hoe creëer je structuur in de moestuin of pluktuin?

Structuur kan je het beste aanbrengen met rechte lijnen. Denk aan rechte paden, nette en uniforme verhoogde borders, borderranden, symmetrisch opgestelde bakken, manden en potten, maar ook groenblijvende planten zijn perfect voor structuur in je moestuin.

Haagplanten zijn ideaal om te gebruiken voor structuur in de moestuin of pluktuin. Groenblijvende hagen zorgen voor een groene uitstraling door het jaar heen. Maar ook bladverliezende hagen geven in de winter nog structuur en vorm aan de tuin, met hun stammen en takken.

Met een goed geplaatste haag creëer je verschillende tuinkamers. Zo heb je een (voor het zicht) afgesloten plek, speciaal voor je moestuin, kruidentuin of plukbloemen tuin. Dit kan ook een lage haag zijn, die alleen de suggestie van een afgesloten ruimte wekt.

Ook siergrassen kan je goed gebruiken voor structuur. Je moet ze dan natuurlijk niet in het najaar snoeien, maar pas in het voorjaar!

Maak gebruik van groenblijvende planten

Naast haagplanten, kan je wintergroene struiken ook gebruiken voor vormsnoei. Denk aan blokken, bollen, bogen, piramides, kegels en allerlei andere vormen. Perfect om een groenblijvende structuur aan te brengen in je borders.

Plant gerust enkele groenblijvende vaste planten, of planten die hun structuur en vorm lang behouden in de borders (zoals Helleborus, Phlomis, Eryngium, etc.). Deze planten kan je gewoon tussen je groenten, kruiden of bloemen aanplanten. Zo blijft je moestuinborder of plukbloemenborder langer mooi.

Je kunt je eetbare tuin in de winter ook verfraaien met winterbloeiers. Vergeet ook de vroege voorjaarsbloeiers niet (zoals bloembollen) en planten die alweer vroeg in het seizoen uitlopen. Zo is er ook in het (vroege) voorjaar wat te zien in je tuin.

Heb jij ook een mooie moestuin, mooie kruidentuin, of mooie pluktuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder