Wanneer snoei je een druif? En hoe?

Heb je een schutting, muur, of pergola op de zon? Dan is een druif (Vitis vinifera) ideaal!

Het zijn snelle groeiers, ze hebben mooi blad en krijgen natuurlijk smaakvolle druiven. Ook de stam wordt elk jaar mooier en grilliger.

Wanneer moet je een druif snoeien?

Een druif kan je het beste tweemaal per jaar snoeien. Er geldt een wintersnoei en zomersnoei.

De wintersnoei kan het beste worden uitgevoerd in december of januari, als al het blad is afgevallen.

Te laat snoeien geeft een risico op (dood)bloeden, omdat de sapstroom alweer op gang is gekomen. Als je te laat bent en het bijvoorbeeld een hele zachte winter is, dan kan de wintersnoei soms beter worden overgeslagen.

De zomersnoei vindt plaats in mei- juni.

Hoe moet je een Druif snoeien in de winter?

De wintersnoei is bepalend voor de vorm van je druif en zorgt tevens voor een goede opbrengst. Omdat het blad al is afgevallen, kan je de structuur van de plant goed zien. De druif bestaat uit een of meerdere gesteltakken (hoofdtakken).

De eerste jaren snoei je alle zijtakken die daaruit voortkomen terug tot op zo’n 10-15cm. Zodra je een mooi gestel hebt gerealiseerd, snoei je alle zijtakken die vrucht hebben gedragen terug tot op zo’n 2-3 ogen (verdikkingen).

Snoei pas als al het blad is afgevallen en snoei niet tijdens vorst.

Hoe moet je een Druif snoeien in de zomer?

De zomersnoei richt zich vooral op het inkorten van lange scheuten en het beperken van het aantal druiven(trossen): het krenten.

Door het inkorten van de snelgroeiende of langste scheuten, steekt de druif minder energie in de groei en meer in de vruchtproductie.

Bij het krenten zorg je ervoor dat er minder druiven per tros overblijven, die vervolgens beter rijpen. Ook kan je een teveel aan trossen verwijderen. Dit zorgt ook voor grotere en smaakvolle druiven. Vaak wordt als uitgangspunt een tros per scheut aangehouden.

Verder kan het nog wenselijk zijn om blad te verwijderen dat veel zonlicht tegenhoudt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

De plukbloementuin is enorm populair! Maar in een kleine tuin is meestal geen plek voor plukbloemen, of toch? Met deze tips tover je zelfs jouw kleine tuin om tot een pluktuin.

Lees verder
tuinontwerptips kleine tuin van Monty Don

Monty’s tips voor een kleine tuin

Alweer enkele jaren geleden presenteerde Monty Don het tuinprogramma Big dreams, small spaces. Een tv-programma waarin mensen met een kleine tuin tips en advies kregen van Monty, om hun droomtuin(tje) te realiseren. We zetten er enkele voor je op een rij.

Lees verder
Op het Bijenbalkon van Nynde - Tips om je balkon te vergroenen

Op het bijenbalkon van Nynde: Een goed begin is het halve werk

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder