Wanneer snoei je een druif? En hoe?

Heb je een schutting, muur, of pergola op de zon? Dan is een druif (Vitis vinifera) ideaal!

Het zijn snelle groeiers, ze hebben mooi blad en krijgen natuurlijk smaakvolle druiven. Ook de stam wordt elk jaar mooier en grilliger.

Wanneer moet je een druif snoeien?

Een druif kan je het beste tweemaal per jaar snoeien. Er geldt een wintersnoei en zomersnoei.

De wintersnoei kan het beste worden uitgevoerd in december of januari, als al het blad is afgevallen.

Te laat snoeien geeft een risico op (dood)bloeden, omdat de sapstroom alweer op gang is gekomen. Als je te laat bent en het bijvoorbeeld een hele zachte winter is, dan kan de wintersnoei soms beter worden overgeslagen.

De zomersnoei vindt plaats in mei- juni.

Hoe moet je een Druif snoeien in de winter?

De wintersnoei is bepalend voor de vorm van je druif en zorgt tevens voor een goede opbrengst. Omdat het blad al is afgevallen, kan je de structuur van de plant goed zien. De druif bestaat uit een of meerdere gesteltakken (hoofdtakken).

De eerste jaren snoei je alle zijtakken die daaruit voortkomen terug tot op zo’n 10-15cm. Zodra je een mooi gestel hebt gerealiseerd, snoei je alle zijtakken die vrucht hebben gedragen terug tot op zo’n 2-3 ogen (verdikkingen).

Snoei pas als al het blad is afgevallen en snoei niet tijdens vorst.

Hoe moet je een Druif snoeien in de zomer?

De zomersnoei richt zich vooral op het inkorten van lange scheuten en het beperken van het aantal druiven(trossen): het krenten.

Door het inkorten van de snelgroeiende of langste scheuten, steekt de druif minder energie in de groei en meer in de vruchtproductie.

Bij het krenten zorg je ervoor dat er minder druiven per tros overblijven, die vervolgens beter rijpen. Ook kan je een teveel aan trossen verwijderen. Dit zorgt ook voor grotere en smaakvolle druiven. Vaak wordt als uitgangspunt een tros per scheut aangehouden.

Verder kan het nog wenselijk zijn om blad te verwijderen dat veel zonlicht tegenhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *