Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Hoe moet je een Japanse esdoorn snoeien? (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is perfect voor een kleine tuin, in een pot of op het balkon. Het is een kleine struik of klein boompje met prachtig handvormig blad, dat door het jaar heen verschillende kleuren krijgt. Uiteraard is er de spectaculaire herfstkleur, maar ook de grillige groeivorm van de stam en takken is de moeite waard. De bloei is meestal onopvallend, maar toch brengt een Acer veel kleur in je tuin. Acer palmatum is bladverliezend, maar ook in de winter geniet je nog van de mooie vorm en dichtvertakte kroon, of van fel gekleurde takken bij sommige soorten. Maar moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe snoei je Acer palmatum precies? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien?

Eigenlijk hoef je een Japanse esdoorn niet te snoeien. Natuurlijk kan je af en toe een scheut of dunne tak afknippen en kan je in het voorjaar takken afsnoeien die vorstschade hebben opgelopen, maar verder is weinig tot geen snoei nodig.

Is het toch gewenst om jouw Japanse esdoorn te snoeien? Bijvoorbeeld omdat de gekozen Acer eigenlijk te groot wordt voor de plek in jouw tuin? Of omdat jouw oude Japanse esdoorn nu toch wel erg hoog wordt? Wacht dan nog tot na de herfstverkleuring. Als het blad is gevallen kan je snoeien. De beste tijd voor het snoeien van Japanse esdoorns is november tot januari, als de plant in volledige winterrust is.

In het (late) voorjaar, als de kans op vorst is geweken, kunnen dode punten (door vorstschade) worden gesnoeid.

In de zomer kan je eventueel licht bijsnoeien. Let wel op dat je bij voorkeur geen dikkere takken afsnoeit. Door te snoeien in de zomer, zal er minder snelle nieuwe groei gestimuleerd worden.

Wanneer moet je een Acer juist niet snoeien?

Snoei Acer palmatum niet in het vroege voorjaar. De sapstroom is dan alweer op gang gekomen en jouw esdoorn kan dan flink gaan bloeden na het snoeien. Hoewel een boom of struik meestal niet dood bloedt, kan dit wel voor problemen en infecties zorgen en het verzwakt de plant.

Snoei niet tijdens vorst in de winter en ook niet als het erg warm is in de zomer.

Hoe snoei je Acer palmatum?

Japanse esdoorns hebben een mooie en bijna elegante groeivorm. Veel snoei is doorgaans niet nodig. Wil je toch snoeien, dan doe je dit het beste als de esdoorn volledig in winterrust is.

  • Snoei kruisende, zieke en dode takken af. Bij Acers komt het regelmatig voor dat een hele zijtak plotseling afsterft.
  • Snoei takken die de groeivorm verstoren.
  • Snoei eventueel lange rechtopgaande scheuten zonder veel zijtakken terug tot op een zijtak. Bij Acers kan het ook lonen om deze takken juist niet te snoeien, want meestal zullen ze na meerdere jaren alsnog dikker worden en beter vertakken.
  • Snoei bij voorkeur niet te diep terug. Waar kleine takken prima afgesnoeid kunnen worden, zal dit bij grotere takken zeker ten koste gaan van de vorm van de boom.

Kan je een te grote Acer palmatum verjongen?

Japanse esdoorns kunnen beter niet flink gesnoeid worden. Niet alleen gaat dit ten koste van de mooie natuurlijke vorm, maar Acer palmatum reageert vaak slecht op drastische snoei. Overweeg dan ook om in fases te snoeien als je gaat verjongen. Snoei bijvoorbeeld nooit meer dan één grote takken aan één kant van je boom.

Wil je een te grote of te hoge Japanse esdoorn terugbrengen naar een kleiner formaat, kies dan de langste takken en snoei deze terug tot op een naar buiten groeiende zijtak, binnen de door jou gewenste groeivorm.

Hou er rekening mee dat sterk snoeien van Japanse esdoorn vaak leidt tot sterke hergroei.

Het beste is natuurlijk om vooraf de juiste soort Japanse esdoorn te kiezen voor jouw tuin of balkon, zodat je zeker weet dat deze niet te groot, te breed of te hoog wordt.

Ga jij de Japanse esdoorn snoeien? Of laat je jouw Acer mooi uitgroeien?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groene tuin

Ga voor zoveel mogelijk groen in een kleine tuin


Groen is daarbij belangrijker dan je denkt. Groen geeft rust, ontspanning, eenheid en is ontzettend decoratief. Gelukkig is ook in een kleine tuin heel wat mogelijk!

Lees verder

Boekreview: Ontwerp je eigen voedselbostuin

Het voedselbos is hip! Het idee van een weelderige (bos)tuin vol eetbare planten en vruchten spreekt veel mensen aan. Maar voor een voedselbos is toch al snel aardig wat ruimte nodig. Of toch niet? Dit boek geeft veel tips om juist ook op een beperkt oppervlak je eigen (mini) voedselbos te realiseren.

Lees verder
Plant bloembollen in potten en bakken

Plant bloembollen in potten en bakken

Als je weinig ruimte hebt en toch wilt genieten van voorjaarsbloeiers, is het planten van bloembollen in potten en bakken een fantastische manier om kleur te brengen in je kleine tuin, of op je balkon of terras. We geven je graag onze tips voor bloembollen in pot.

Lees verder