Hoe plant je een Clematis (en voorkom je problemen)?

hoe plant je Clematis (bosrank)?

Clematis (bosrank) is een prachtige klimplant die eigenlijk niet mag ontbreken in jouw kleine tuin. Het is een klassieker onder klimplanten, maar zeker niet saai!

Er zijn zo ontzettend veel soorten en variëteiten:

Je hebt vroegbloeiende clematis, zomerbloeiende en laatbloeiende soorten. Er zijn clematissen met kleine fragiele bloemetjes, tot groot en opvallend, met hangende bloemen en staande open bloemen. Ook zijn ze er in bijna alle kleuren. Na de bloei zijn er nog de fraaie zaadpluizen.

Het zijn (op enkele uitzonderingen na) hele goede klimmers. Ideaal voor het opvrolijken van een saaie muur of schutting. Je kunt ze ook goed inzetten om een kant en klaar haag net even wat bijzonderder te maken. In de natuur groeit Clematis vaak door grotere struiken en in bomen. Dit kan je natuurlijk ook in je tuin realiseren, bijvoorbeeld in een rozenstruik of in een kleine boom.

Toch wordt deze klimplant vaak minder vaak gekozen dan je zou denken.

Veel mensen hebben een slechte ervaring met Clematis in de tuin. Uitval komt namelijk regelmatig voor.

Vragen die ons regelmatig worden gesteld zijn:

– Klopt het dat Clematis moeilijk te verzorgen is?

– Waarom gaat mijn Clematis dood?

– Mijn Clematis verdroogt helemaal: Is dit verwelkingsziekte?

Ook bestaan er veel misverstanden over clematissen. Bijvoorbeeld de beruchte dakpan over de voet, of dat je alle clematissen in het voorjaar terug moet snoeien.

Hoogste tijd voor een artikel over het aanplanten van Clematis.

Zo plant je Clematis zonder problemen!

zo plant je Clematis zonder problemen (bosrank)

De juiste plek voor Clematis

De beste standplaats is voor de meeste clematis soorten een zonnige plek. Ze zullen dan het beste bloeien. Toch kan het handig zijn om juist aan de voet te zorgen voor schaduw. Hierdoor zal er minder snel water verdampen in drogere periodes. De beruchte dakpan over de voet is dus geen goed idee: Ondanks dat dit zorgt voor schaduw, voorkomt dit juist dat er voldoende water bij de wortels komt!

Meestal heeft Clematis veel water nodig om goed te groeien. Vooral jonge planten verlangen veel extra water. Tenminste wekelijks ruim water geven bij droogte komt de groei (en bloei) zeker ten goede.

Het grootste deel van soorten die hier verkrijgbaar zijn, zijn goed winterhard. Toch is het voor bepaalde soorten wel aan te raden om ze een beschutte standplaats te geven. Dit geldt vooral voor wintergroene clematis soorten, zoals armandii, Early Sensation en cartmanii.

De grondsoort is voor de meeste clematissen minder van belang. Zolang de planten voldoende vocht kunnen krijgen zullen ze op de meeste grondsoorten gedijen. Minder winterharde soorten (bladhoudende Clematis) kunnen het beste op goed doorlatende grond worden aangeplant.

Het planten van Clematis

de juiste plek voor clematis (bosrank)

Geef Clematis een goede klimsteun

De meegeleverde bamboestokken zijn vaak niet ideaal voor je Clematis om goed verder te groeien. Het beste kan je zorgen voor een trellis, gaashek of rek, zodat de plant voldoende steun kan vinden. Clematis is niet hechtend, maar rankt om de klimsteun heen. Houdt hier rekening mee en hou dus ook voldoende ruimte tussen een muur of schutting en het rek.

Maak beknelde uitlopers los

Clematissen worden net als andere klimplanten geleverd met een klimsteun. Vaak is dit een constructie van 3 of meer bamboestokken. De uitlopers van de plant zijn dan bevestigd met band, nietjes of klemmetjes. Vaak zijn de uitlopers door deze manier van opbinden bekneld. Verwijder dan de klemmende bevestigingen en maak de uitlopers los. Ook zie je vaak dat er meerdere strengen bij elkaar zijn geklemd. Dit is niet bevorderlijk voor de groei. Trek ook deze voorzichtig uit elkaar en geef ze opnieuw steun. In veel gevallen is het niet erg om de bijgeleverde klimsteun helemaal te verwijderen. Dit geeft je gelijk een kans om je nieuwe Clematis mooi op te binden aan je eigen klimsteun.

Plant niet te dicht op de muur

Veel klimplanten worden te dicht op een muur geplant. Toch is het beter om wat verder van een muur af aan te planten. Zeker 20cm, maar liever 30cm. Dit voorkomt uitdroging. Direct voor een muur valt minder regenwater en een muur kan ook nog een deel van het water opnemen, waardoor dit niet bij de wortels van de Clematis terechtkomt. Aangezien Clematis vrij snel uitdroogt (zeker jonge exemplaren), is dit niet aan te raden. Beter plant je op zo’n 30cm afstand van de muur en laat je de plant met klimsteun schuin naar achter hellen, zodat de muur en klimsteun al snel gevonden zullen worden.

Voorkom verwelkingsziekte: Plant je Clematis wat dieper

Verwelkingsziekte komt bij Clematis helaas veel voor. Dit is een aantasting waarbij de plant binnen een dag of enkele dagen helemaal verdroogd (verwelkt). Dit gebeurt van boven naar beneden en de gehele plant wordt aangetast. Als je er tijdig bij bent kan je (een stuk verder dan) het verwelkte deel afsnoeien, opdat het zich niet verder verspreid. Meestal ben je echter te laat. Het enige wat je dan nog kan doen is je Clematis tot de grond terugsnoeien, zodat deze weer opnieuw uit zal lopen.

Om verwelkingsziekte te voorkomen helpt het om de Clematis 10-15cm dieper te planten dan de plant in de pot staat. Er zullen exrta wortels groeien en de plant zal beter bestand zijn tegen verwelkingsziekte.

Koop een grotere maat (of verpot deze eerst)

Clematissen worden vaak verkocht in vrij kleine maten (meestal zo’n 50-70cm). Eigenlijk zijn dit nog hele jonge planten, die ook gevoelig zijn voor aantastingen en vaak moeilijk willen aanslaan. Voor een betere start kies je beter voor al wat grotere planten (vanaf 120-130cm is ideaal). Deze planten hebben al meer wortels en slaan vaak makkelijker aan.

Geef regelmatig en ruim water

Bijna alle Clematis soorten hebben vrij veel water nodig om goed te groeien en bloeien. Ook om goed aan te slaan is veel water nodig. Geef regelmatig ruim water en geef extra water bij droogte. Je planten zullen ze je ruimschoots bedanken voor de moeite.

Wil jij ook Clematis in je tuin? Met deze tips voorkom je veel problemen met Clematis.

Zo kan je volop genieten van al het moois dat deze bijzondere klimplant te bieden heeft!

Nu rest alleen nog de vraag: Welke Clematis kies jij?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met driehoekvorm

Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

Het was voor tuinontwerper Tak een hele uitdaging om voor haar eigen kleine driehoekige tuin op het noorden een passend ontwerp te maken. Toch heeft ze haar saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin om weten te toveren tot een mooie groene stadstuin.

Lees verder
Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder