Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Een prairietuin is een tuin geïnspireerd op de prairies (grasvlakten) van Noord-Amerika, bestaande uit veel siergrassen en bloeiende vaste planten. Deze tuinen hebben een mooie natuurlijke uitstraling, vereisen relatief weinig onderhoud en zijn prachtig om te zien! Vooral vanaf de zomer tot ver in het najaar: In het voorjaar moeten alle vaste planten en siergrassen nog groeien. De tuin of border kan er nog wat kaal uitzien in deze periode.

Hoe zorg je dat er al in het voorjaar kleur te zien is in een prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin?

In het voorjaar lopen de vaste planten en siergrassen weer opnieuw uit met fris nieuw blad, nadat ze in het vroege voorjaar tot net boven de grond zijn afgesnoeid. Om te voorkomen dat de border in deze periode erg kaal lijkt, is het aan te raden om de beplanting hierop af te stellen.

Welke planten bloeien in het voorjaar en zijn geschikt voor de prairietuin?

Voor een prairietuin zijn planten nodig die gedijen in droge en veelal zonnige omstandigheden. De grond is meestal (ver)arm(d) en dient goed doorlatend te zijn.

Bloembollen

Bloembollen zijn ideaal om toe te voegen een aan een vaste planten tuin of prairie tuin voor bloei in het voorjaar. Denk aan (botanische) tulpen, sieruien (Allium) en indianenbloem of prairielelie (Camassia). Toch heeft de prairielelie graag wat licht vochtige grond. Oudere exemplaren kunnen beter tegen droogte.

Vroegbloeiende vaste planten

Er zijn ook vroegbloeiende vaste planten. Deze planten bloeien al vanaf april, sommige zelfs al in maart. Met deze vaste planten breng je dus al vroeg in het seizoen kleur. Bijvoorbeeld met blauwe ster of stermaagdenpalm (Amsomnia), dovenetel (Lamium), elfenbloem (Epimedium), geitenbaard (Aruncus), vroegbloeiende Geranium zoals Prelude, Mayflower en soms Rozanne, kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera), klaproos (Papaver), salomonszegel (Polygonatum), Siberische lis (Iris sibirica), sleutelbloem (Primula) en wolfsmelk (Euphorbia).

Planten die al vroeg blad krijgen

Planten die al vanaf het begin van de lente vol in blad staan, zijn ook ideaal om te gebruiken in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin. Ze geven vorm en groen aan het begin van het tuinseizoen. Enkele van deze planten zijn bijvoorbeeld beemdkroon (Knautia), brandkruid of etagebloem (Phlomis), duizendknoop (Persicaria), hartlelie (Hosta), hemelsleutel (Sedum), Japans berggras (Hakonechloa), Japanse wasbloem (Kirengeshoma), klokjesbloem (Campanula), ooievaarsbek (Geranium), purperklokje (Heuchera) en schout bij nacht (Rodgersia).

Groenblijvende planten en grassen voor structuur

Vergeet ook de bladhoudende/ groenblijvende planten, siergrassen en struiken niet, om meer structuur te geven in de winter en het (vroege) voorjaar. Maar ook een bladverliezende struik of een (meerstammig) boompje kan structuur en vorm geven aan de border.

Echte groenblijvende vaste planten zijn leliegras (Liriope), nieskruid (Helleborus), schildpadbloem (Penstemon), slangenbaard (Ophiopogon) en veel bodembedekkers.

Ook verschillende siergrassen behouden het blad in de winter, zoals blauwgras (Sesleria), vedergras (Stipa) en zwenkgras (Festuca).

Prairietuin de Vlinderhof in het voorjaar

Een goed voorbeeld van een (grote) prairietuin of vaste planten tuin, is de Vlinderhof in het Máximapark in Utrecht (ontworpen door de internationaal bekende tuinontwerper Piet Oudolf). Ondanks dat deze openbare tuin natuurlijk veel groter is dan onze kleine tuinen, kan je hier wel veel inspiratie opdoen. Je kunt goed zien welke planten zijn toegevoegd om ook in het voorjaar een aantrekkelijke tuin met vaste planten en siergrassen te krijgen. Ook in het voorjaar is er bloei in deze prairietuin! Hier wat sfeerbeelden die eerder deze maand zijn gemaakt in de Vlinderhof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder