Beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire haagplant. Je ziet ze overal: bij oudere huizen en boerderijen, maar ook veel in de stad en in nieuwbouw wijken. Ook in een kleine tuin misstaat beukenhaag niet. De frisse groene uitstraling van de beukenhaag en de mooie oranje-bruine verkleuring in herfst en winter, maakt dit één van de mooiste haagplanten. Om je beukenhaag in goede conditie en mooi in vorm te houden, moet je je beukenhaag snoeien. Hier lees je wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je beukenhaag moet snoeien. Trouwens: beukenhaag is niet hetzelfde als haagbeuk. Het gaat hier om de echte beukenhaag: Fagus sylvatica.
Hoe vaak moet je beukenhaag snoeien?
Om je beukenhaag goed in vorm te houden, snoei je beukenhaag best tweemaal per jaar: in het voorjaar en in de nazomer.
Wanneer beukenhaag snoeien?
Het eerste snoeimoment voor beukenhaag is in het voorjaar, na de eerste groeiperiode. Snoei de haag eind mei tot half juni. Snoei bij voorkeur voor de langste dag (21 juni), zodat eventuele gaten in de haag weer snel dicht groeien.
De tweede snoei voor beukenhaag is eind augustus of in september. Door in september de haag weer mooi in vorm te snoeien, is er nog genoeg tijd om te herstellen en zijn eventuele jonge scheuten voldoende afgehard voor de eerste vorst. Met deze tweede snoei blijft je haag de hele winter mooi, omdat de haag in deze tijd van het jaar veel minder groeikracht heeft.
Snoei niet als het erg heet is, of als er sprake is van droogte. Wacht dan liever de periode van droogte af. Snoei ook nooit bij vorst.
Hoe snoei je beukenhaag (Fagus sylvatica)?
- Zorg voor een goede voorbereiding en leg/ zet alle benodigdheden binnen bereik. Denk aan een (elektrische) heggenschaar, snoeischaar, zeil of oud laken, trap of ladder en eventueel een touw voor het maken van een rechte lijn.
- Controleer of er geen vogelnesten in de haag zitten. Zo ja, dan kan je niet snoeien, om het nest niet te verstoren. Bij de tweede snoei zijn de vogels reeds uitgevlogen.
- Plaats het zeil onderaan de haag, zodat je al het snoeiafval straks makkelijk kunt opruimen.
- Span eventueel een touw of lijn op de gewenste hoogte. Zo snoei je makkelijker op de juiste hoogte en in een rechte lijn.
- Begin met de zijkanten van de haag. Zorg ervoor dat de haag licht taps toelopend is van vorm (de onderkant van de haag dient breder te zijn dan de bovenkant, om voldoende licht te krijgen).
- Werk van onder naar boven. Zo hou je makkelijk het overzicht, voorkom je dat vallende takken je werk tenietdoen en bovendien is het zo makkelijker om de haag taps toelopend te snoeien.
- Vervolgens snoei je de bovenkant van de haag. Zorg ervoor dat je op de juist hoogte werkt; boven de haag. Zo zie je goed wat je doet en zorg je makkelijk voor een mooie en nette afwerking.
- Hou de heggenschaar recht en snoei de bovenkant gelijkmatig. Zorg ervoor dat je de hele bovenkant van de haag goed kunt bereiken, zodat je mooi vlak kan snoeien.
- Eindig met het snoeien van de bovenste rand: Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een messcherpe rand, of de bovenkant mooi afronden. Nu ziet jouw haag er weer pico bello uit!
- Geef na het snoeien in het voorjaar wat organische bemesting en geef ruim water, opdat de beukenhaag goed kan herstellen.
Beukenhaag verjongen of terugsnoeien
Als je beukenhaag te groot is geworden, dan is het mogelijk om deze te verjongen en weer kleiner te maken. Afhankelijk van de leeftijd van de haag, kan dit een flinke klus zijn. De beste tijd hiervoor is het vroeg voorjaar, ongeveer februari-maart. Snoei echter niet bij strengere vorst, of als dit de komende week voorspeld wordt.
Snoei de haag diep terug, tot op het oude hout. Laat bij voorkeur enkele knoppen of scheuten zitten, zodat de haag weer makkelijker en sneller uit kan lopen. Hoe dieper wordt teruggesnoeid, hoe langer het kan duren voordat de haag weer hersteld en weer goed uitloopt. Overigens is kale beukenhaag gevoelig voor zonnebrand. Dit komt voor op een zonnige plek, als je bijvoorbeeld al het blad hebt verwijderd.
Geef na het snoeien organische bemesting en geef regelmatig ruim water, opdat de beukenhaag zo spoedig mogelijk kan herstellen.
Eventueel kan je de haag stapsgewijs verjongen, door in meerdere delen te snoeien. Je pakt dan verschillende delen van de haag aan over meerdere jaren. Dit voorkomt dat je lang tegen een volledig kale haag aankijkt.
Knippen, scheren of snoeien?
De termen knippen, scheren en snoeien worden vaak door elkaar gebruikt. Knippen is het bijwerken van een plant of haag met een (snoei)schaar, scheren is het gladmaken en vormen van hagen en snoeien is het gericht en selectief verwijderen van takken en scheuten. Toch wordt doorgaans de term snoeien gebruikt voor al deze tuinklussen.