Hoe bescherm je een banaan in de winter?

Als je van een exotische uitstraling houdt, of een jungle tuin wilt, dan is een banaan (Musa) onmisbaar voor je tuin. Met het grote blad zijn bananen een opvallende verschijning en ze kunnen flink groeien gedurende het seizoen.

Bananen zijn echter niet winterhard en hebben dus bescherming nodig, wil je deze in je tuin houden en groter laten groeien.

Er zijn twee soorten bananen die geschikt zijn om in je tuin te planten. Dit zijn de bekende Musa basjoo en de minder bekende Musa sikkimensis. Voor beide bananen geldt dat ze niet van vorst houden en dat het blad dan ook al snel zal beschadigen.

Kan banaan zonder winterbescherming?

Zonder enige bescherming voor je bananen, zullen deze bovengronds afsterven, om vervolgens in het voorjaar opnieuw uit te lopen vanaf de wortels. Net zoals bij vaste planten dus. Als de winters niet te streng zijn, zullen ze het overleven, maar zo worden ze dus niet groter dan de groei van een seizoen.

Hoe bescherm je een banaan in de winter?

Wil je Musa basjoo in je tuin houden en vooral ook groter laten groeien, dan is het toch nodig om de planten te beschermen in de winter.

Beschermen met Jute of Tuinvliesdoek

Als je een beetje een beschutte tuin hebt, dan is het meestal wel voldoende om de banaan in te pakken met jute of tuinvliesdoek. Pak de bladeren bij elkaar en bind deze op, of snoei het blad af. Omwikkel de banaan helemaal met de jute of vliesdoek en knoop dit vast, zodat de winterbescherming goed blijft zitten. Gebruik geen (bubbeltjes)plastic, of ander materiaal dat niet ademt, anders is de kans op rot erg groot. Goede winterbescherming kan je het hele seizoen laten zitten, of als de temperaturen oplopen weer even verwijderen.

Isoleren met stro

Als er meer bescherming nodig is, bijvoorbeeld als de tuin minder beschut is, of er strengere winters worden verwacht, dan kan je ook een omhulsel maken van stro. Je kunt dan bijvoorbeeld een rol kippengaas rondom de banaan plaatsen en deze opvullen met stro. Je zou dit ook kunnen realiseren met rietmatten die je om de banaan heen plaatst en deze vervolgens ook opvullen met stro.

Onder een afdakje

Voor veel exoten is de kou vaak nog niet het ergste. Met name de combinatie van vocht en kou zorgt voor schade. Als je de banaan onder een afdakje kunt plaatsen, dan voorkom je ook veel problemen. Zo blijft ook de kwetsbare nieuwe groeipunt beschermd.

Sommige exotenliefhebbers bouwen zelfs een soort terugplaatsbaar hokje, compleet met dakje. Perfect voor het groter laten groeien van je banaan, maar dat kost wel een hoop werk en je moet er wel de ruimte voor hebben!

Banaan in pot

Een banaan in een pot kan je meestal vrij makkelijk verplaatsen. Deze kan je dan ook het beste overdekt wegzetten, of naar binnen halen (als je er ruimte voor hebt). Dit is zeker aan te raden, want in pot zijn ze namelijk extra gevoelig voor vorst, vocht en kou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder