Hoe bescherm je een banaan in de winter?

Als je van een exotische uitstraling houdt, of een jungle tuin wilt, dan is een banaan (Musa) onmisbaar voor je tuin. Met het grote blad zijn bananen een opvallende verschijning en ze kunnen flink groeien gedurende het seizoen.

Bananen zijn echter niet winterhard en hebben dus bescherming nodig, wil je deze in je tuin houden en groter laten groeien.

Er zijn twee soorten bananen die geschikt zijn om in je tuin te planten. Dit zijn de bekende Musa basjoo en de minder bekende Musa sikkimensis. Voor beide bananen geldt dat ze niet van vorst houden en dat het blad dan ook al snel zal beschadigen.

Kan banaan zonder winterbescherming?

Zonder enige bescherming voor je bananen, zullen deze bovengronds afsterven, om vervolgens in het voorjaar opnieuw uit te lopen vanaf de wortels. Net zoals bij vaste planten dus. Als de winters niet te streng zijn, zullen ze het overleven, maar zo worden ze dus niet groter dan de groei van een seizoen.

Hoe bescherm je een banaan in de winter?

Wil je Musa basjoo in je tuin houden en vooral ook groter laten groeien, dan is het toch nodig om de planten te beschermen in de winter.

Beschermen met Jute of Tuinvliesdoek

Als je een beetje een beschutte tuin hebt, dan is het meestal wel voldoende om de banaan in te pakken met jute of tuinvliesdoek. Pak de bladeren bij elkaar en bind deze op, of snoei het blad af. Omwikkel de banaan helemaal met de jute of vliesdoek en knoop dit vast, zodat de winterbescherming goed blijft zitten. Gebruik geen (bubbeltjes)plastic, of ander materiaal dat niet ademt, anders is de kans op rot erg groot. Goede winterbescherming kan je het hele seizoen laten zitten, of als de temperaturen oplopen weer even verwijderen.

Isoleren met stro

Als er meer bescherming nodig is, bijvoorbeeld als de tuin minder beschut is, of er strengere winters worden verwacht, dan kan je ook een omhulsel maken van stro. Je kunt dan bijvoorbeeld een rol kippengaas rondom de banaan plaatsen en deze opvullen met stro. Je zou dit ook kunnen realiseren met rietmatten die je om de banaan heen plaatst en deze vervolgens ook opvullen met stro.

Onder een afdakje

Voor veel exoten is de kou vaak nog niet het ergste. Met name de combinatie van vocht en kou zorgt voor schade. Als je de banaan onder een afdakje kunt plaatsen, dan voorkom je ook veel problemen. Zo blijft ook de kwetsbare nieuwe groeipunt beschermd.

Sommige exotenliefhebbers bouwen zelfs een soort terugplaatsbaar hokje, compleet met dakje. Perfect voor het groter laten groeien van je banaan, maar dat kost wel een hoop werk en je moet er wel de ruimte voor hebben!

Banaan in pot

Een banaan in een pot kan je meestal vrij makkelijk verplaatsen. Deze kan je dan ook het beste overdekt wegzetten, of naar binnen halen (als je er ruimte voor hebt). Dit is zeker aan te raden, want in pot zijn ze namelijk extra gevoelig voor vorst, vocht en kou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder