Bijen herkennen: Honingbijen, wilde bijen en hommels – Tips van de bijenstichting

Bijen herkennen: honingbij, wilde bij en hommel

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Bijen soorten herkennen

In Nederland komen ongeveer 350 soorten bijen voor. De bekendste hiervan is de honingbij. Veel mensen herkennen ook hommels, die opvallen omdat ze wat dikker en hariger zijn; zij behoren ook tot de bijenfamilie. Net als honingbijen zijn hommels sociale bijen en vormen ze in het zomerseizoen volken. Naast deze sociale bijen zijn er ook veel wilde bijensoorten die solitair leven. Hieronder lees je er meer over.

Honingbijen

Honingbijen (Apis) zijn sociaal en leven in grote kolonies die kunnen bestaan uit duizenden bijen. Ze zijn bekend om hun productie van honing en hun organisatie rond een koningin, werkbijen en darren (mannetjesbijen). Honingbijen hebben een kenmerkend uiterlijk: een bruin lichaam met zwart gestreepte buik en een lichte beharing. Hun kolonies huizen meestal in bijenkasten, maar kunnen ook in holle bomen of rotsen worden gevonden.

Honingbijen zijn vooral bekend om hun honingproductie. Ze verzamelen nectar uit bloemen, die ze omzetten in honing. Deze honing dient als voedselvoorraad voor de kolonie, vooral in de wintermaanden.

Wilde Bijen

Wilde bijen, daarentegen, zijn solitair. Dit betekent dat elk vrouwtje haar eigen nest bouwt en voor haar eigen nakomelingen zorgt zonder hulp van anderen. Er zijn duizenden soorten wilde bijen, variërend in grootte, kleur en gedrag. Enkele bekende voorbeelden zijn de metselbij en de behangersbij.

Hommels

Binnen de bijenfamilie vallen ook de hommels (Bombus), die een eigen categorie vormen. Hommels zijn vaak dik en harig met heldere kleuren zoals geel, zwart en wit. Ze leven in kleine kolonies en zijn vooral actief bij lagere temperaturen, wat hen nuttig maakt voor de bestuiving in koelere klimaten.

Herkenning

Het herkennen van honingbijen, wilde bijen en hommels begint met het observeren van hun uiterlijk en gedrag. Honingbijen zijn middelgroot, hebben een glanzend uiterlijk en bewegen vaak in grote groepen. Wilde bijen vertonen een grotere variatie in kleur en grootte. Metselbijen, bijvoorbeeld, hebben vaak een roodbruin achterlijf, terwijl sommige behangersbijen zwart met witte haren zijn. Hommels zijn meestal dikker, hariger en hebben opvallende kleuren.

Belang van bestuiving

Honingbijen, wilde bijen en hommels werken gezamenlijk aan de bestuiving van ongeveer driekwart van alle planten. Dit omvat een groot deel van onze voedselgewassen en veel wilde planten. Hun bijdrage aan de natuur en landbouw is dus onmisbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder