Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Blauwe metselbij

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Blauwe metselbij

De blauwe metselbij (Osmia caerulescens) is een fascinerende bijensoort die extra aandacht verdient. Deze solitaire bij leeft niet in kolonies zoals honingbijen, maar maakt haar nest in holle stengels of in kleine gaten in hout. De blauwe metselbij is gemakkelijk te herkennen aan haar unieke blauwachtige glans.

Het vrouwtje van de blauwe metselbij heeft een zwarte buikschuier (de lange dichte beharing waartussen stuifmeel wordt gestransporteerd), vaak bedekt met wit stuifmeel. Haar lichaam is zwart met een blauwe metaalglans, met korte witte haren op de kop, het borststuk en de poten, en lichte bandjes op het achterlijf. De kop is opvallend groot in verhouding tot haar lichaam. Het mannetje heeft een groengouden metaalglans en lichtbruine beharing. Ze zijn ongeveer 9 millimeter lang.

De blauwe metselbij komt nog wijd verspreid in Nederland voor, ook in stedelijke omgevingen, maar het aantal vindplaatsen is aanzienlijk afgenomen sinds 1950. De verspreiding is met 35% gedaald. Dit is opmerkelijk omdat deze bij niet erg kieskeurig is in voedselkeuze en ook in bijenhotels kan nestelen. Daarom is het belangrijk om meer kennis te vergaren over deze bijensoort, haar leefgebied en de voedselplanten die ze het liefst bezoekt.

Hoe kun jij helpen?

Er zijn verschillende manieren waarop je de blauwe metselbij kunt ondersteunen en de bijenstichting voert hier actie voor:

Verbeter de leefomgeving

Door de juiste voedselplanten aan te planten, zoals slangenkruid, kun je deze bijensoort helpen als ze in jouw tuin aanwezig is.

Bijenhotels aanleggen

Het plaatsen van bijenhotels kan ook helpen, aangezien de blauwe metselbij graag nestelt in kleine gaatjes en holtes.

Maak een foto van de blauwe metselbij en win!

Hoe beter we weten waar deze bijensoort voorkomt, des te beter we haar kunnen beschermen. Denk je dat de blauwe metselbij in jouw tuin voorkomt? Maak dan een foto en deel deze met ons. Hierdoor help je niet alleen bij het in kaart brengen van haar verspreiding, maar maak je ook kans op gratis bloemenzaden.

Lees meer over deze actie op de website van de bijenstichting

Meer kennis over de blauwe metselbij, haar leefgebied en de voedselplanten die ze het liefst bezoekt, is essentieel voor haar behoud. Met de juiste maatregelen kunnen we helpen deze bijzondere bijensoort te beschermen en haar populatie in Nederland te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder