Eén van de meest gestelde vragen die wij voorbij zien komen over klimplanten, is welke klimplanten geschikt zijn voor schaduw EN welke klimplanten wintergroen zijn. Beide dus! Deze hele specifieke wens maakt het lijstje met klimplanten vrij klein, maar er zijn zeker enkele opties. Hieronder gaan we in op deze verschillende groenblijvende klimplanten voor schaduw:
Klimop (Hedera)
De bekendste klimplant voor schaduw is klimop. Deze wintergroene klimplant kan zowel in de zon als in de schaduw of halfschaduw. Het is een hele makkelijke klimplant en het is een snelle groeier. Dit betekent natuurlijk ook dat klimop regelmatig bijgesnoeid moet worden, om deze in toom te houden. Ook heeft klimop de neiging om uitlopers over de grond te laten lopen, waardoor deze zich kan verspreiden in je border. Toch zijn er maar weinig klimplanten die zo’n mooi dicht scherm maken als klimop. Ook de bloei is waardevol: In het najaar trekt de bloei veel bijen en de bessen worden vinden gretig aftrek bij vogels, als de vorst er meermaals overheen is geweest.
Er zijn verschillende soorten klimop. De inheemse soort is Hedera helix (kleinbladige klimop). Hedera hibernica (grootbladige of Ierse klimop) wint echter aan populariteit en wordt steeds vaker gebruikt. Bijvoorbeeld ook in kant en klaar hagen van klimop (ook vaak ‘Woerner’). Bonte klimop soorten groeien vaak iets minder snel. Dit zijn bijvoorbeeld Hedera helix ‘Goldheart’ en ‘Goldchild’, maar ook Hedera colchica heeft bont blad.
Vind je klimop toch wat saai voor bijvoorbeeld je tuinafscheiding? Denk dan eens aan een combinatie van klimop met bloeiende klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie of klimroos, of kies voor een mooie bladverkleuring, zoals wilde wingerd. Deze klimplanten zijn bladverliezend, maar combineren mooi met de groenblijvende klimop.
Groenblijvende clematis (Clematis armandii)
Een andere groenblijvende klimplant voor schaduw is Clematis armandii. Clematis armandii is een prachtige clematis, die ook in de winter groen blijft. Wel is een wat beschutte standplaats nodig en goed doorlatende grond. In het vroege voorjaar bloeit Clematis armandii met grote stervormige witte bloemen, die ook nog eens lekker geuren. In de schaduw kan de bloei wel minder rijk zijn. Het blad van Clematis armandii is langwerpig en glanzend donkergroen van kleur.
Er zijn verschillende Clematis armandii cultivars, waaronder Clematis armandii ‘Snowdrift’ (grote witte bloemen) en ‘Apple Blossom (witroze bloemen).
Groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi)
Er is ook een kamperfoelie die wintergroen is: Lonicera henryi. Deze groenblijvende clematis heeft wat smaller en kleiner blad en bloeit in het voorjaar met kleine geel-roze bloemen. Na de bloei worden er blauwe besjes gevormd. Ook Lonicera henryi heeft het liefst een wat beschutte standplaats en goed doorlatende grond.
Lonicera henryi ‘Copper Beauty’ heeft blad dat bronskleurig uitloopt en geel-witte bloemen. De bloemen geuren niet zoals bij bladverliezende kamperfoelie soorten.
Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum)
Naast bovengenoemde groenblijvende klimplanten voor schaduw, zou je ook nog kunnen denken aan sterjasmijn. Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een hele mooi groenblijvende klimplant. Deze klimmer heeft echter graag meer zon, zeker om te bloeien. Is het jou niet te doen om de bloei, maar juist om het groenblijvende blad? Dan zou je ook voor sterjasmijn kunnen gaan, mits je zorgt voor een beschutte standplaats en goed doorlatende grond. Als je wat geluk hebt, kan je af en toe alsnog genieten van de prachtige (kleine) stervormige bloemen, die heerlijk geuren.
Naast de bekende witte sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides), is er ook gele sterjasmijn en roze sterjasmijn. Dit zijn cultivars van Trachelospermum asiaticum. In tegenstelling tot de bekende Toscaanse jasmijn, is er bij deze varianten wel kans op hechtwortels en de geur is iets minder sterk.
Vuurdoorn (Pyracantha)
Vuurdoorn is eigenlijk geen echte klimplant, maar een leiplant. Toch is vuurdoorn heel geschikt om tegen een muur of schutting te laten groeien. Het is een mooie dichtvertakte struik met kleine blaadjes en een mooie wintergroene uitstraling. In het voorjaar zit de plant vol met witte bloemen en in het najaar vormen zich de kenmerkende oranje, rode of gele bessen, afhankelijk van de gekozen cultivar. Het enige nadeel van vuurdoorn is het snoeien: draag altijd handschoenen, dat voorkomt veel wondjes!
Meer groenblijvende leibomen voor schaduw
Naast vuurdoorn zijn er nog andere groenblijvende leibomen en leiplanten die geschikt zijn voor schaduw:
- Amerikaanse hulst (Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’)
- Beuk (Fagus sylvatica; bladhoudend i.p.v. groenblijvend)
- Glansmispel (Photinia fraseri)
- Kardinaalshoed (Euonymus japonicus)
- Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Caucasica’)
- Portugese laurier (Prunus lusitanica)
- Taxus of venijnboom (Taxus baccata)