Wat is de beste tijd om groenblijvende heesters en bomen te verplanten?

groenblijvende heester of boom verplanten in 7 stappen

Wordt een boom of struik te groot voor die plek in je tuin?

Wil een plant ergens juist helemaal niet goed groeien? Of past die groenblijvende plant simpelweg niet meer binnen je (nieuwe) tuinplan en heb je er een andere plek voor?

Dan kan je de wintergroene boom of struik voorzichtig verplanten. Toch is dit altijd een risico. Er is kans dat de plant uitvalt. Ook kan de bloei een jaar uitblijven, of komt de boom voor een langere tijd veel minder in blad.

Om de kans op uitval zoveel mogelijk te beperken, kan je beter niet op ieder moment een wintergroene plant verhuizen. Ook doe je er goed aan om een aantal maatregelen te nemen bij het verplanten.

Wanneer kan je een bladhoudende boom of heester het beste verplanten? En hoe doe je dat?

Groenblijvende bomen en heesters kan je het beste verplanten rond september en oktober

Eind september en in oktober is de grond nog warm, maar meestal wordt het niet meer erg heet. Ook valt er vaak meer regen (waardoor er veel minder kans is op uitdroging). Voor veel groenblijvende planten is er dan voldoende tijd om nog aan te slaan voor de winter.

Ook rond maart en april kan je wintergroene bomen en heesters goed verplanten

Ook eind maart of begin april is geschikt om groenblijvende planten te verplaatsen. De grond warmt dan alweer op en ook de temperaturen lopen langzaam op. Meestal valt er nog voldoende regen, waardoor de planten minder snel uitdrogen. Toch komt een warm en droog voorjaar de laatste jaren steeds vaker voor.

Planten die niet volledig winterhard zijn, kan je het beste laat in het voorjaar verplanten. Op die manier zijn ze minder gevoelig zijn voor vorstschade en heeft de plant een zo lang mogelijk groeiseizoen. Mocht er dan toch nog sprake zijn van een late (nacht)vorst, bescherm deze planten dan wel.

Tips voor het verplanten van wintergroene struiken en bomen

  • Voordat je een plant wilt verhuizen, is het natuurlijk belangrijk dat je controleert of de beoogde standplaats wel geschikt is voor die specifieke boom of heester.
  • Kies bij voorkeur een niet al te zonnige dag voor het verplaatsen en liever niet een erg warme week.
  • Geef de dagen voor het uitgraven extra water, zodat de plant minder gevoelig is voor uitdroging.
  • Probeer een zo groot mogelijke wortelkluit uit te graven.
  • Jonge bomen en planten zijn makkelijker te verplaatsen dan oudere en grotere bomen en planten.
  • Geef ook in de weken na het verplanten ruim water (zeker 1-2 keer per week). Blijf dit herhalen voor de rest van dit groeiseizoen en begin hier vervolgens ook in het voorjaar weer mee.
  • Snoei de plant na het verplaatsen flink terug. Een richtlijn hierbij is dat de kroon eigenlijk niet veel groter zou moeten zijn dan de wortelkluit. Hierdoor voorkom je veel energie en vochtverlies na het verplanten.
  • Je kunt bij het verplanten nog een speciaal wortel poeder toevoegen (mycorrhiza), waardoor de plant mogelijk sneller aanslaat. Als je dit gebruikt, kan je het poeder het beste zowel in het plantgat strooien, maar vooral ook inwrijven op de wortelkluit.

Hoe verplant je een groenblijvende boom of heester?

Lees ons 7 stappenplan: Zo verplant je een wintergroene boom of heester