Aan het eind van de lente en het begin van de zomer ligt het gazon er vaak prachtig bij. Eindelijk is het gras groener bij jou, dan bij de buren… Maar dit duurt nooit lang. Al snel beginnen kale plekken te ontstaan en wordt het gras geel of bruin.
In de zomermaanden krijgt je gazon veel te verduren. Van intens gebruik (misschien wel door spelende kinderen) tot extreme hitte. Ook het plaatsen van objecten zoals een picknickkleed of zwembadje komt je grasmat niet ten goede. Wat kan je doen om je gazon ook in de zomermaanden mooi en gezond te houden? Hier onze tips.
Bekijk ook het complete jaaroverzicht voor gazon verzorging
Tips voor gazon verzorging in de zomer
Laat het gras wat hoger groeien
Hoger gras houdt beter vocht vast en en blijft wat koeler. Hierdoor is de kans op uitdroging en vervolgens kale plekken minder groot. Een maaihoogte van zo’n 5-7cm is prima.
Wekelijks maaien
Meer dan wekelijks maaien is niet nodig. Bij wat langzamere groei kan je zelfs volstaan met nog wat minder vaak maaien.
Laat het maaisel liggen
Laat het afgemaaide gras gerust liggen. Het maaisel dient dan als mulch en voedt de grond en je gazon. Het mooist is het als het afgemaaide gras niet te groot is. Zo verteert het sneller.
Geef ’s ochtends water
Geef bij droogte water door te sproeien. Kies er echter voor om te sproeien in de ochtend. Hierdoor verdampt er minder water en profiteert jouw grasmat zo lang mogelijk van het extra water. In de avond sproeien kan ook.
Bemest het gras tijdig
Geef nog voordat de zomer start meststoffen. Dit zorgt voor optimale groei en voorkomt problemen tijdens de zomer. Extra bemesten betekent overigens ook extra verzorging.
Verwijder onkruid
In de zomer lijkt onkruid steeds sneller te groeien. Vooral op moeilijke plekken in je gazon, zal onkruid groeien. Verwijder tijdig het onkruid, als je een egale grasmat wilt houden.
Laat geen spullen staan op je gazon
Typische objecten voor de zomer zijn stoelen, een ligbedje, zwembadje, etc. Laat deze liever niet lang op het gras liggen. Je zult zien dat er al snel kale plekken ontstaan, die je vervolgens weer moet bijzaaien.
Maai niet bij droogte
Meestal groeit gras veel minder snel bij droogte, maar mocht je toch graag het gazon willen maaien, bedenk dan dat je dit beter niet kunt doen bij droogte. De kans op beschadiging en kale plekken is dan namelijk vrij groot. Wacht liever de droge periode even af, om daarna alsnog te maaien.
Zie ook ons eerdere Tuinvragen blog: Kan je het gras maaien bij droogte?
Gooi het over een andere boeg!
Wordt jouw gazon elk jaar weer snel geel en bruin? Blijf je maar water geven? Heb je veel last van onkruid? Misschien is het tijd om je aanpak helemaal om te gooien: Wat is er eigenlijk mis met bloeiende grassen en bloemen in je gazon? Ook een gele of bruine grasmat herstelt gewoon weer in het najaar. Je hoeft je er dus eigenlijk helemaal niet druk om te maken… Een wilde(re) tuin is tenslotte enorm populair!