Hoe verzorg je het gazon in de zomer?

gazon verzorging zomer

Aan het eind van de lente en het begin van de zomer ligt het gazon er vaak prachtig bij. Eindelijk is het gras groener bij jou, dan bij de buren… Maar dit duurt nooit lang. Al snel beginnen kale plekken te ontstaan en wordt het gras geel of bruin.

In de zomermaanden krijgt je gazon veel te verduren. Van intens gebruik (misschien wel door spelende kinderen) tot extreme hitte. Ook het plaatsen van objecten zoals een picknickkleed of zwembadje komt je grasmat niet ten goede. Wat kan je doen om je gazon ook in de zomermaanden mooi en gezond te houden? Hier onze tips.

Bekijk ook het complete jaaroverzicht voor gazon verzorging

Tips voor gazon verzorging in de zomer

Laat het gras wat hoger groeien

Hoger gras houdt beter vocht vast en en blijft wat koeler. Hierdoor is de kans op uitdroging en vervolgens kale plekken minder groot. Een maaihoogte van zo’n 5-7cm is prima.

Wekelijks maaien

Meer dan wekelijks maaien is niet nodig. Bij wat langzamere groei kan je zelfs volstaan met nog wat minder vaak maaien.

gras maaien

Laat het maaisel liggen

Laat het afgemaaide gras gerust liggen. Het maaisel dient dan als mulch en voedt de grond en je gazon. Het mooist is het als het afgemaaide gras niet te groot is. Zo verteert het sneller.

Geef ’s ochtends water

Geef bij droogte water door te sproeien. Kies er echter voor om te sproeien in de ochtend. Hierdoor verdampt er minder water en profiteert jouw grasmat zo lang mogelijk van het extra water. In de avond sproeien kan ook.

gazon verzorging - gras sproeien

Bemest het gras tijdig

Geef nog voordat de zomer start meststoffen. Dit zorgt voor optimale groei en voorkomt problemen tijdens de zomer. Extra bemesten betekent overigens ook extra verzorging.

Verwijder onkruid

In de zomer lijkt onkruid steeds sneller te groeien. Vooral op moeilijke plekken in je gazon, zal onkruid groeien. Verwijder tijdig het onkruid, als je een egale grasmat wilt houden.

onkruid verwijderen uit het gazon

Laat spullen niet staan op je gazon

Typische objecten voor de zomer zijn stoelen, een ligbedje, zwembadje, etc. Laat deze liever niet lang op het gras liggen. Je zult zien dat er al snel kale plekken ontstaan, die je vervolgens weer moet bijzaaien.

Gooi het over een andere boeg!

Wordt jouw gazon elk jaar weer snel geel en bruin? Blijf je maar water geven? Heb je veel last van onkruid? Misschien is het tijd om je aanpak helemaal om te gooien: Wat is er eigenlijk mis met bloeiende grassen en bloemen in je gazon? Ook een gele of bruine grasmat herstelt gewoon weer in het najaar. Je hoeft je er dus eigenlijk helemaal niet druk om te maken… Een wilde(re) tuin is tenslotte enorm populair!

Hoe verzorg jij het gazon in de zomer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Alles over Dahlia's en Dahlia soorten

Tuinkalender Augustus

Welke tuintaken zijn er in augustus?

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder