Een nieuw gazon aanleggen

Gazon aanleggen? Gras zaaien of graszoden leggen

Bijna elke tuin heeft wel een stukje gras.

Eigenlijk is dit niet altijd ideaal, want een gazon kost relatief veel onderhoud en in een kleine tuin is het niet altijd makkelijk om te zorgen voor de ideale groeiomstandigheden.

Toch is een gazon vaak wenselijk, zeker als er kinderen gebruik maken van de tuin. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon een mooi klassiek tuinbeeld, waarbij een gazon omrand wordt door borders.

Een nieuwe gazon aanleggen kan je natuurlijk doen door gras te zaaien, of door graszoden te leggen.

Zaaien kan alleen als de temperaturen boven de 10-12℃ liggen. Graszoden kan je eigenlijk altijd leggen, maar liever niet als het vriest, of op hele hete dagen, omdat je verse graszoden dan wel heel snel uitdrogen.

Het nieuwe gazon voorbereiden

Het goed aanslaan en een snelle groei staat of valt met de voorbereidingen. Voordat je daadwerkelijk een nieuw gazon kan leggen of zaaien, zal je heel wat stappen moeten doorlopen:

  • Kies een geschikte plek. Een zonnige plek geeft vaak het beste resultaat. Kies een plek waar geen water blijft staan, met voldoende drainage.
  • Verwijder alle obstakels, oude planten, etc. van de plek waar het gazon moet komen. Denk ook aan wortels, oude graspollen, stenen en vergeet vooral ook niet om onkruid goed te verwijderen.
  • Zorg voor voldoende drainage onder het gazon. Voeg bijvoorbeeld zand toe in de onderlaag, of fijn grind.
  • Heb je toch een plek waar vaak water blijft staan, boor dan gaten van zo’n 80cm diep en stort deze vol met zand of grind.
  • Verbeter de grond door een goede toplaag aan te brengen. Bijvoorbeeld met goede (bemeste) tuinaarde.
  • Hark de grond, zodat een mooi vlak stuk ontstaat en eventuele verschillen in bodemsamenstelling goed worden verdeeld.
  • Maak het oppervlak egaal. Dit kan je doen door de grond aan te stampen (voet voor voet over de grond lopen en aandrukken). Doe dit bij voorkeur in meerdere richtingen die elkaar kruisen. Zo weet je zeker dat de grond overal goed aangedrukt is.
  • Bekijk of er oneffenheden zijn ontstaan en los dit op door de verschillen glad te harken. Breng eventueel nog extra aarde aan.
  • Indien er nog stenen, wortels, of andere zaken omhoog zijn gekomen, verwijder deze dan.
  • Hark de toplaag, zodat dit een beetje los ligt en overal mooi gelijk is.

Gras zaaien

Wanneer gras zaaien?

Gras zaaien kan bij temperaturen van minimaal 10-12℃. Het gaat hier overigens om de bodemtemperatuur en niet de buitentemperatuur. Vaak zijn er meerdere warmere dagen nodig, voordat ook de bodem goed is opgewarmd.

Te vroeg (of te laat) zaaien zal dan ook vooral dienen als duur vogelvoer. Beter wacht je dus even af totdat ook de bodem op temperatuur is.

Vaak wordt geadviseerd om in het voorjaar of in het najaar te zaaien.

Wanneer gras zaaien?

Hoe gras zaaien?

  • Bepaal welk soort graszaad gewenst is: siergazon, speelgazon, of schaduwgazon.
  • Bereken voor de koop het aantal meters dat je nodig hebt, zodat je voldoende graszaad koopt.
  • Strooi het graszaad in twee richtingen. Bijvoorbeeld eerst een keer in de lengte, daarna nog een keer in de breedte. Op die manier zorg je voor een goede dekking.
  • Strooi het zaad niet te veel of te dik, dit zorgt niet voor een dichtere mat, dus dat is zonde en zal vooral als vogelvoer dienen.
  • Hark het zaad na het zaaien nog even fijn in, zodat al het zaad goed in contact komt met de aarde en goed kan ontkiemen.
  • Geef ruim water na het zaaien, zodat het zaad zo snel mogelijk goed kan ontkiemen.

Graszoden leggen

Wanneer graszoden leggen?

Graszoden kan je eigenlijk bijna het hele jaar leggen. De ideale periode is tussen maart en november.

Hoe graszoden leggen?

  • Bepaal welk soort gazon gewenst is: siergazon, speelgazon, of schaduwgazon.
  • Bereken voor de koop het aantal meters dat je nodig hebt, zodat je voldoende graszoden koopt. Houd er rekening mee dat er meestal vaste maten gelden voor een rol (bijvoorbeeld 40x250cm).
  • Werk van achter naar voren, zodat je jezelf niet in de weg zit.
  • Leg een rol op de gewenste plek en rol deze voorzichtig (maar volledig) uit. Zorg voor een klein stukje overlengte. Dit kan je straks makkelijk afsnijden.
  • Sluit de rollen goed op elkaar aan, zodat er een zo klein mogelijke naad ontstaat. Druk de zijkanten van twee naast elkaar gelegen zoden wat in, zodat deze nog beter op elkaar aansluiten.
  • Snij de hoeken en uiteinden op maat met bijvoorbeeld een broodmes. Voorkom het inzetten van te kleine stukjes, omdat deze vaak minder goed aanslaan.
  • Druk de graszoden na het leggen goed aan, zodat deze goed contact maken met de aarde om goed te kunnen wortelen.
  • Loop verder zo weinig mogelijk over het gras. Eventueel kan je gebruik maken van een paar oude planken, zodat het gewicht beter verspreid wordt.
  • Klaar? Probeer dan de eerste week of beter nog de eerste twee weken het gras zo weinig mogelijk te betreden.
  • Uiteraard geef je ruim water na het leggen van je nieuwe gazon, zodat dit goed kan aanslaan en zo snel mogelijk mooi kan gaan groeien.

Water en voeding

Je nieuw gezaaide gazon heeft best veel water nodig om goed te groeien.

Sproei het gras in de eerste periode bijvoorbeeld 2 keer per week (flink ruim). Bij droogte mag je zelfs elke dag sproeien in de eerste weken.

Als je gras gaat groeien, is dat een teken dat het in ieder geval geworteld is. Je kunt dan de frequentie van water geven voorzichtig af bouwen. Uiteraard blijft het belangrijk om voldoende water te geven als er sprake is van droge periodes.

Bemest je gazon minimaal 3 keer per jaar voor een optimale groei. Dit kan je doen in het voorjaar (maart/ april), zomer (juni/ juli) en in het najaar (voor oktober).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder