De perfecte boom voor de kleine tuin

Boom voor kleine tuin - krentenboom (Amelanchier)

Zonder een mooie boom is je tuin eigenlijk niet compleet. Daar komt bij dat een boom hoogte geeft aan de tuin, waardoor de tuin optisch groter doet lijken. Naast hoogte zorgt een boom voor veel sierwaarde in de verschillende seizoenen, dient een boom als schuilplaats en voedingsbron voor dieren, vogels en insecten en geeft een boom schaduw in de zomer.

Natuurlijk moet je wel opletten wat voor boom je kiest, aangezien veel soorten snel te groot worden. Toch zijn er zeker mogelijkheden. Hieronder onze favoriete bomen en boompjes in de zoektocht naar de perfecte boom voor een kleine tuin.

Kies in een kleine tuin voor een boom die meerdere seizoenen mooi is

Denk aan bomen die bijvoorbeeld in het voorjaar een mooie bloesem hebben, vervolgens mooi fris uitlopen en in de (na)zomer vruchten krijgen. Als de boom dan ook nog eens bijzonder blad, een mooie herfstverkleuring, of een prachtig wintersilhouet heeft, dan is de boom helemaal perfect voor kleine tuinen. Ook groenblijvende bomen in een kleine tuin kunnen mooi zijn, maar die zien er vaak wel het hele jaar hetzelfde uit. Heb je alleen een hele smalle plek, denk dan eens aan een zuilboom. Ook kleine bolbomen zijn populair in kleinere tuinen. Hoewel deze wel wat groter kunnen worden, snoei je deze jaarlijks terug om ze klein te houden.

Hieronder een overzicht van onze favoriete langzaam groeiende of kleinblijvende bomen voor de kleine tuin.

Onze 9 favoriete bomen voor de kleine tuin

Amelanchier lamarckii (krentenboompje)

Het krentenboompje is geschikt als meerstammige heester, of als kleine boom. In het voorjaar is er een mooie witte bloesem, gevolgd door zwarte besjes in de zomer, waar vogels gek op zijn. De herfstkleur is spectaculair: oranje-rood. Deze boom heeft van nature een mooie open groeivorm, waardoor je er goed doorheen kan kijken. Dit boompje zet je tuin dus niet helemaal dicht. Jaarrond een prachtige kleinblijvende boom, die niet hoger wordt dan 4-6 meter.

Tip: Eenmaal goed aangeslagen kan deze boom vrij goed tegen droogte, maar geef de eerste jaren wel extra water om vroegtijdige bladval te voorkomen.

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ (rode meidoorn)

De tweestijlige rode meidoorn is een kleinblijvende boom met prachtige en rijk gevulde donkerroze bloei in april/ mei. De hele boom kleurt dan roze. Later kunnen besjes volgen, maar niet zoveel als bij de gewone meidoorn. In de herfst kleurt het blad geel. Meidoorns kennen een wat warrige groei en hebben grote doornen. Deze boom is hierdoor erg geschikt als schuilplaats voor veel vogels. Pas wel op met snoeien. De rode meidoorn wordt maximaal 6-8 meter hoog en is ook makkelijk kleiner te houden.

Tip: om nog langer van deze boom te genieten, kan je er een klimplant doorheen laten groeien, zoals bijvoorbeeld een klimroos.

Malus robusta ‘Red Sentinel’ (sierappel)

Deze sierappel heeft een prachtige en opvallende witte bloesem (met roze knoppen) in april/ mei. Na de bloei worden de kleine appeltjes gevormd, die tot ver in de winter blijven hangen. Vooral de vruchten van ‘Red Sentinel’ blijven opvallend lang aan de boom. Jonge bomen kennen een opgaande groei. Naarmate de boom ouder wordt, ontstaat er een wat bredere kroon. Deze sierappel wordt niet hoger dan 5-6 meter.

Andere mooie sierappels zijn Malus ‘Evereste’, Malus ‘Golden Hornet’ en Malus ‘Rudolph’.

Tip: Een sierappel is ook heel mooi als meerstammige boom.

Acer griseum (dwergesdoorn, papieresdoorn)

De papieresdoorn is bijzonder vanwege het mooie frisgroene blad, opvallende vruchten en de afschilferende bast. In de herfst verkleurt het blad prachtig rood, zoals je dat van een esdoorn mag verwachten. Door de bijzondere stam, is deze boom ook in de winter mooi om te zien. Deze esdoorn wordt meestal niet veel hoger dan 8 meter, maar krijgt uiteindelijk wel een mooie dikke stam.

Tip: Als er iets meer ruimte is komt de grillige groeivorm (die na vele jaren ontstaat) het mooiste tot z’n recht.

Acer palmatum ‘Sango Kaku’ (Japanse esdoorn)

De Japanse esdoorn mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. Japanse esdoorns worden door velen gezien als DE boom voor een kleine tuin. En terecht! Acer palmatum ‘Sango Kaku’ kenmerkt zich door de opvallende felrode takken. In het voorjaar loopt Sango-Kaku uit met frisgroen blad, dat in de nazomer verandert naar geel. De herfstkleur is prachtig goudgeel-oranje. Net als de meeste andere Acers, is het blad handvormig en ingesneden. Ook in de winter is er sierwaarde, doordat de rode kleur van de stam en takken extra zichtbaar wordt. Deze Japanse esdoorn groeit vooral opgaand en wordt uiteindelijk zo’n 3-4 meter hoog.

Andere mooie Japanse esdoorns zijn bijvoorbeeld Acer palmatum ‘Garnet’, Acer palmatum ‘Osakazuki’ en Acer palmatum ‘Orange Dream’.

Tip: Japanse esdoorns zijn ook prachtig in een mooie pot of plantenbak.

Prunus serrulata ‘Amanogawa’ (Japanse zuil sierkers)

De Amanogawa is een zuilvormige sierkers, die door de opgaande groei smal blijft. Je ziet ze veel in voortuinen. In april/ mei is deze sierkers rijk gevuld met witte tot witroze bloesem. Het blad is langwerpig tot lancetvormig, zoals van veel kersen. In het najaar krijgt deze zuilboom een spectaculaire fel oranje tot rode herfstkleur, die begint met geeltinten. De sierwaarde in de winter komt door de mooi gekleurde stam en bijna loodrecht takken. De sierkers krijgt geen vruchten. Deze sierkers wordt maximaal zo’n 4-5 meter hoog.

Tip: De Japanse zuilsierkers is ook erg mooi in een pot of plantenbak.

Prunus cerasifera ‘Nigra’ (kerspruim)

De rode kerspruim is een boom die opvalt door het donkerrode blad. In maart/ april bloeit deze Prunus bijzonder rijk met kleine roze bloemen. Het is een van de eerste sierkersen die begint met bloeien. Aan het eind van de bloei verschijnt het blad. Soms wordt de bloesem gevolgd door kleine rode vruchten. De stam is glanzend donkerbruin en nieuwe uitlopers zijn donkerrood. De kerspruim wordt maximaal zo’n 6-8 meter hoog.

Tip: Het rode blad is perfect voor een mooi contrast in je tuin.

Sorbus aucuparia (lijsterbes)

De Sorbus aucuparia is een boom met een vrij transparant karakter. Dit geldt zeker ook voor de eerste jaren, waarin de boom vooral opgaand groeit. Bij oudere exemplaren ontstaat de uiteindelijke eironde kroon. De lijsterbes heeft mooi smal gevederd blad. Rond april-mei sieren de vele witte bloemschermen de boom. In de nazomer verschijnen vele felgekleurde oranje, of oranje-rode bessen. De bessen vinden gretig aftrek bij de vogels. Vrij kort na de vorming van de bessen, toont dit boompje z’n prachtige geel tot oranje-rode herfstkleur. Het is een boom die ook in de natuur veel voorkomt, maar waarvan vele kweekvarianten bekend zijn. Zo zijn er vooral kweekvarianten waarbij er een andere beskleur is. Afhankelijk van de kweekvariant wordt de lijsterbes meestal (uiteindelijk) zo’n 6-10 meter hoog.

Tip: Er zijn ook Sorbus varianten met andere kleuren bessen, zoals wit en roze.

Cercis canadensis (Judasboom)

De Cercis canadensis is een vaak meerstammige boom met bijzonder hartvormig blad. Nog voordat het blad wordt gevormd, bloeit de Amerikaanse judasboom op het kale (oudere) hout, met bundels van roze tot donkerroze bloemen. De bloei valt extra op, doordat de boom op dat moment nog niet in blad staat. Na de bloei ontstaat het heldergroene blad, dat in de herfst prachtig oranje-rood verkleurt. Ook kunnen er in het najaar platte peulvruchten groeien aan de boom, die de hele winter voor sierwaarde zorgen. Deze judasboom wordt ongeveer 6-8 meter hoog. Er is ook een bekende kweekvariant ‘Forest Pansy’, met mooi donkerrood blad. Deze blijft vaak ook iets kleiner.

Tip: Cercis canadensis cultivars blijven vaak een stuk kleiner dan Cercis siliquastrum.

Wat is jouw favoriete boom voor de kleine tuin?

Heb jij al een boom in je tuin? Welke? Bekijk alle voordelen van een boom in je tuin.

Bekijk ook ons blogartikel met bijzondere bomen voor een kleine tuin

4 reacties op “De perfecte boom voor de kleine tuin

  1. Ik wil in dit verband graag een pleidooi houden voor de Zevenzonenboom (Heptacodium). Zie je bijna nooit. Bloeit prachtig wit in september, is dan een walhalla voor de bijen, zo belangrijk in deze tijd! Daarna komen er rode pluimpjes. Deze boom heeft ook nog een mooie bast.

  2. is de: prunus pisardi nigra het zelfde als de: prunus cerasifera ? (kerspruim) Heeft u deze ook op halve stam?

    Heeft u ook groenblijvende leilaurier?

    Tiny

    1. Hoewel we deze soort nog niet eerder voorbij zagen komen, lijkt het hier inderdaad om dezelfde soort of in elk geval soortgelijke boom te gaan. Wij bieden zelf geen bomen en planten aan. Wij geven alleen heel veel informatie voor mensen met een kleine(re) tuin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuinvogeltelling

Tijd om vogels in je tuin te tellen!

Dit weekend is er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Welke vogels tel jij in je tuin?

Lees verder
Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Dit boek van bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogestein, laat zien dat je zelfs in een Utrechtse stadstuin een enorme verscheidenheid aan soorten dieren en (wilde) planten kan vinden.

Lees verder

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder