De perfecte boom voor de kleine tuin

boom voor kleine tuin, kleinblijvende bomen

Zonder een mooie boom is je tuin eigenlijk niet compleet. Daar komt bij dat een boom hoogte geeft aan de tuin, waardoor de tuin optisch groter doet lijken. Naast hoogte zorgt een boom voor veel sierwaarde in de verschillende seizoenen, dient een boom als schuilplaats en voedingsbron voor dieren, vogels en insecten en geeft een boom schaduw in de zomer.

Natuurlijk moet je wel opletten wat voor boom je kiest, aangezien veel soorten snel te groot worden. Toch zijn er zeker mogelijkheden.

Kies in een kleine tuin voor een boom die in meerdere seizoenen mooi is

Denk aan bomen die bijvoorbeeld in het voorjaar een mooie bloesem hebben, vervolgens mooi fris uitlopen en in de (na)zomer vruchten krijgen. Als de boom dan ook nog eens bijzonder blad, een mooie herfstverkleuring, of een prachtig wintersilhouet heeft, dan is de boom helemaal perfect voor kleine tuinen. Ook groenblijvende bomen in een kleine tuin kunnen mooi zijn, maar die zien er vaak wel het hele jaar hetzelfde uit. Heb je alleen een hele smalle plek, denk dan eens aan een zuilboom. Ook kleine bolbomen zijn populair in kleinere tuinen. Hoewel deze wel wat groter kunnen worden, snoei je deze jaarlijks terug om ze klein te houden.

Hieronder een overzicht van onze favoriete langzaam groeiende of kleinblijvende bomen voor de kleine tuin.

9 Mooie bomen voor de kleine tuin

Crataegus laevigata “Paul’s Scarlet” (Tweestijlige meidoorn)

De tweestijlige meidoorn is een kleinblijvende boom met prachtige en rijk gevulde roze-rode bloei in april/ mei, gevolgd door rode besjes. In de herfst verkleuren de bladeren geel. Heeft een wat warrige groei en lange doornen, maar is daardoor erg geschikt als schuilplaats voor veel vogels. Deze meidoorn wordt maximaal 6-8 meter hoog.

kleinblijvende bomen voor de kleine tuin

Amelanchier lamarckii (Krentenboompje)

Het krentenboompje is geschikt als meerstammige heester, of als kleine boom. In het voorjaar is er een mooie witte bloei, gevolgd door zwarte besjes, waar vogels gek op zijn. De verkleuring in de herfst is oranje rood. Deze boom heeft niet een hele dichte groeivorm, waardoor je er ook nog doorheen kan blijven kijken. Jaarrond een prachtig klein boompje, dat niet hoger wordt dan 4-6 meter.

bomen voor de klein tuin

Malus robusta Red Sentinel (Sierappel)

Deze sierappel heeft een prachtige en opvallende wit-roze bloesem in april/ mei. Na de bloei worden de kleinblijvende appels gevormd, die tot ver in de winter blijven hangen. Jonge bomen kennen een opgaande groei. Naarmate de boom ouder wordt, ontstaat er een wat bredere kroon. Deze sierappel wordt niet hoger dan 5-6 meter.

kleine boom

Acer griseum (Dwergesdoorn, Papieresdoorn)

De papieresdoorn is bijzonder vanwege het mooie frisgroene blad, opvallende vruchten en de afschilferende bast. In de herfst verkleurd het blad prachtig rood, zoals je dat van een esdoorn mag verwachten. Door de bijzondere stam, is deze boom ook in de winter bijzonder om te zien. Deze esdoorn wordt niet hoger dan 6 meter.

Acer palmatum “Sango Kaku” (Japanse esdoorn)

De Japanse esdoorn mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. Deze variant kenmerkt zich door de opvallende felrode stam en takken. In het voorjaar loopt de Sango Kaku uit met frisgroen blad, dat in de zomer veranderd naar geel. De herfstkleur is goudgeel-oranje. Net als de meeste andere Acers, heeft deze handvormig (en iets ingesneden) blad. Ook in de winter is er sierwaarde, doordat de rode kleur van de stam en takken extra zichtbaar wordt. Deze Japanse esdoorn groeit smalopgaand en wordt uiteindelijk zo’n 3-3,5 meter hoog.

Japanse esddoorn, kleine boom voor kleine tuinen

Prunus serrulata “Amanogawa” (opgaande Japanse sierkers)

De Amanogawa is een zuilvormige sierkers, die door de opgaande groei relatief smal blijft. Je ziet ze veel in voortuinen. In april/ mei is deze sierkers rijk gevuld met roze bloesem. De herfstverkleuring is fel oranje en de verkleuring begint met geeltinten. De sierwaarde in de winter komt door de mooi gekleurde stam. Deze sierkers wordt maximaal zo’n 5 meter hoog.

Zuilvormige boom voor  kleine tuin

Prunus cerasifera “Nigra” (Kerspruim)

De kerspruim is een boom die opvalt door het donkerrode blad. In maart/ april bloeit deze Prunus bijzonder rijk met kleine roze bloemen. Na de bloei komt de boom in blad. Heel soms wordt de bloei gevolgd door kleine rode vruchten. De stam is glanzend donkerbruin en nieuwe uitlopers zijn donkerrood. De kerspruim wordt maximaal zo’n 6-8 meter hoog.

Sierkers voor kleine tuin

Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

De Sorbus aucuparia is een boom met een vrij transparant karakter. Dit geldt zeker ook voor de eerste jaren, waarin er ook sprake is van een relatief smal opgaande groei. Bij oudere exemplaren ontstaat de uiteindelijke eironde kroon. De lijsterbes heeft mooi smal gevederd blad. Rond april-mei sieren de witte bloemschermen de boom. In de nazomer verschijnen vele felgekleurde oranje, of oranje-rode bessen. De bessen vinden gretig aftrek bij de vogels. Vrij kort na de vorming van de bessen, toont dit boompje z’n prachtige geel tot oranje-rode herfstkleur. Het is een boom die ook in de natuur veel voorkomt, maar waarvan vele kweekvarianten bekend zijn. Zo zijn er vooral kweekvarianten waarbij er een andere beskleur is. Afhankelijk van de kweekvariant wordt de lijsterbes meestal (uiteindelijk) zo’n 6-10 meter hoog.

Lijsterbes groeit eerst vooral rechtopgaand en blijft smal en transparant. Ideale bomen voor kleine tuinen

Cercis canadensis (Judasboom)

De Cercis canadensis is een vaak meerstammige boom met bijzonder hartvormig blad. Nog voordat het blad wordt gevormd, bloeit de judasboom op het kale (oudere) hout, met bundels van roze tot donkerroze bloemen. De bloei valt extra op, doordat de boom op dat moment nog niet in blad staat. Na de bloei ontstaat het heldergroene blad, dat in de herfst prachtig oranje-rood verkleurt. Ook groeien er in het najaar platte peulvruchten, die de hele winter voor sierwaarde zorgen. Deze judasboom wordt ongeveer 6-8 meter hoog. Er is ook een bekende kweekvariant “Forest Pansy”, met mooi donkerrood blad. Deze blijft vaak ook iets kleiner.

kleine boom voor kleine tuin

Wat is jouw favoriete boom voor de kleine tuin?

4 reacties op “De perfecte boom voor de kleine tuin

  1. Ik wil in dit verband graag een pleidooi houden voor de Zevenzonenboom (Heptacodium). Zie je bijna nooit. Bloeit prachtig wit in september, is dan een walhalla voor de bijen, zo belangrijk in deze tijd! Daarna komen er rode pluimpjes. Deze boom heeft ook nog een mooie bast.

  2. is de: prunus pisardi nigra het zelfde als de: prunus cerasifera ? (kerspruim) Heeft u deze ook op halve stam?

    Heeft u ook groenblijvende leilaurier?

    Tiny

    1. Hoewel we deze soort nog niet eerder voorbij zagen komen, lijkt het hier inderdaad om dezelfde soort of in elk geval soortgelijke boom te gaan. Wij bieden zelf geen bomen en planten aan. Wij geven alleen heel veel informatie voor mensen met een kleine(re) tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder