Alles over Dahlia soorten en de Verzorging

Dahlia soorten en Dahlia verzorging

Dahlia’s zijn (weer) ontzettend populair. Logisch, want het zijn mooie, grote en opvallende bloemen, waar je de hele zomer van kunt genieten! Er zijn ontzettend veel Dahlia soorten. Van de enkelbloemige varianten met een wat meer natuurlijke uitstraling, tot grote dubbelgevulde bloemen in felle kleuren.

Dahlia’s zijn helaas niet goed winterhard. Ze hebben wat extra verzorging nodig, wil je er meerdere jaren van kunnen genieten. Toch is dit wat ons betreft zeker de moeite waard! Met de juiste verzorging kan je met de jaren steeds meer van deze prachtige planten in je tuin krijgen.

Wij zijn in elk geval gek op Dahlia’s en zouden niet meer zonder willen!

Dahlia’s in de border

In de zomer zijn Dahlia’s de ster van de show. Ze bloeien vanaf juli (soms juni) tot aan de vorst. De grote en opvallende bloemen geven een kleurrijk beeld en een exotisch tintje aan je border. Omdat er heel veel Dahlia soorten zijn, met elk een hele andere uitstraling, kan je Dahlia’s met veel planten combineren. Bijvoorbeeld met siergrassen, of vaste planten als Salvia, Agastache, Nepeta, Verbena, Crocosmia, Achillea en Persicaria. Een themaborder op kleur is ook goed mogelijk, of een exotische border…

Hou er rekening mee dat Dahlia’s pas vanaf mei aangeplant kunnen worden in de volle grond. Voor die tijd zit je dus al snel met een gat in de border. Hiervoor zou je kunnen denken aan opvulling met bijvoorbeeld tulpen. Deze zijn uitgebloeid, zodra de Dahlia’s geplant worden of opkomen.

Bij veel kwekers en aanbieders kan je gelukkig wel alvast in januari of februari alle Dahlia’s bestellen die je zou willen. Bijvoorbeeld de vele mooie Dahlia’s van FAM Flower Farm.

Dahlia soorten in een pot of bak

Ook als je geen tuin hebt (of geen ruimte in volle grond), kan je Dahlia’s planten in een pot of bak. Veel Dahlia soorten groeien prima in een pot. Wel kies je het beste een variant die niet al te groot wordt. Meestal heb je genoeg aan één Dahlia knol. Deze zal flink groeien en al snel de hele pot vullen.

In een pot of bak is wel extra verzorging nodig. Zorg voor goed doorlatende grond en geef ruim water tijdens het groeiseizoen. Er mag echter geen water blijven staan. Geef Dahlia’s in pot wekelijks (vloeibare) plantenvoeding. Zo geniet je ook op een terras, balkon of dakterras van uitbundig bloeiende en kleurrijke bloemen.

Dahlia in pot of bak

Dahlia’s als plukbloemen

De grote opvallende bloemen en de vele vormen en kleuren maken dahlia’s ideaal om te gebruiken als snijbloem. Heb je ergens in de tuin (op een zonnige plek) wat ruimte over, dan is het het overwegen waard om hier dahlia’s te kweken om te plukken. Je kweekt ze dan dus voor de opbrengst en plukt ze als ze op hun mooist zijn. Doe dit daarom liever niet in een border die erg in het zicht ligt in je kleine tuin, want dan valt de leegte na het plukken extra op.

Dahlia’s kan je lang gebruiken als plukbloemen, omdat ze bloeien van de zomer tot aan de eerste vorst. Afhankelijk van de gekozen soort, vormen ze een sierlijke aanvulling op je boeket of arrangement, of zijn ze de ster van de show!

Een mooie combinatie is een pluktuin met Dahlia’s en eenjarige bloemen zoals Cosmos, Lathyrus, Zinnia, of (de zaden van) Papaver. Zo maak je de mooiste boeketten uit je eigen tuin!

FAM Flower Farm Flowerbar

Dahlia soorten en groepen

Er zijn heel veel verschillende soorten Dahlia’s en nog veel meer kweekvarianten. Dahlia’s worden ingedeeld in groepen, op basis van de bloeiwijze.

Enkelbloemige Dahlia’s

De enkelbloemige Dahlia lijkt op de oorspronkelijke Dahlia’s uit Mexico, met een vrij natuurlijke uitstraling. Zeker als je ze vergelijkt met andere Dahlia soorten. De dahlia’s uit deze groep hebben een enkele krans van bloemblaadjes rond het duidelijke zichtbare open hart. Ook Top Mix Dahlia’s en Mignon Dahlia’s horen bij deze groep.

Dahlia soorten: Enkelbloemige Dahlia's en Pioenbloemige Dahlia's

Pioenbloemige Dahlia’s

De bloemen van pioenbloemige dahlia’s hebben een open hart, maar zijn niet enkelbloemig. Ten opzichte van de enkelbloemige dahlia’s hebben ze een tweede rij kroonbladen.

Anemoonbloemige Dahlia’s

Het hart van de anemoonbloemige Dahlia is gevuld met opgerolde of opgekrulde bloemblaadjes.

Dahlia soorten en verzorging: Anemoonbloemige Dahlia's (Dahlia Paso Doble)

Decoratieve Dahlia’s

De bloemen van decoratieve dahlia’s zijn geheel gevuld en hebben brede bloembladen. De randen van de kroonbladen buigen wat naar binnen. Veel decoratieve Dahlia’s kunnen vrij hoog worden (tot wel 2 meter). Deze dahlia’s zijn ontstaan door het kruisen van cactus dahlia’s en pioenbloemige dahlia’s.

Dahlia soorten: Decoratieve Dahlia's (Dahlia Cafe au Lait)

Waterlelie Dahlia’s

Waterlelie dahlia’s hebben bloemen die aan de buitenkant horizontaal liggen en meer naar binnen rechtop staan. Hierdoor ontstaat de gelijkenis met waterlelies. Waterlelie dahlia’s worden vaak gerekend onder de decoratieve dahlia’s.

Cactus en semi-cactus Dahlia’s

Cactusdahlia’s hebben geheel gevulde bloemen met smalle kroonbladen (door de naar achteren gekrulde randen) en spits toelopende punten. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe deze Dahlia’s aan hun naam zijn gekomen.

Dahlia soorten: Cactusdahlia's en semi-cactus Dahlia's (Dahlia Playa Blanca)

Bal en Pompon Dahlia’s

De bloemen van pompondahlia’s zijn plat, of afgerond aan de bovenkant en vormen een bal of pompon. Baldahlia’s hebben grotere bloemen dan pompondahlia’s.

Dahlia soorten: Pompondahlia en baldahlia

Halskraag Dahlia’s

Halskraagdahlia’s (ook wel Collorette genoemd) hebben enkele bloemen met een krans van kleine, maar brede kroonbladen. Deze hebben meestal een afwijkende kleur ten opzichte van de rest van de bloem. Meestal zijn de bloemen wat kleiner dan bij andere Dahlia soorten.

Dahlia soorten: halskraagdahlia's

Dahlia verzorging en aanplant

Hoewel Dahlia’s vaak al in de winter weer te bestellen zijn, is het verstandig om ze pas te planten vanaf midden mei (na ijsheiligen). Eventueel kan je ze voortrekken in een pot vanaf april. Bescherm ze dan wel tegen late vorst.

Een goede Dahlia verzorging staat of valt met de juiste plek en omstandigheden. Plant Dahlia’s op een plek in de volle zon. Op een beschutte standplaats kunnen ze zo lang mogelijk bloeien (tot aan de vorst). De grond moet goed doorlatend zijn. Tijdens het groeiseizoen krijgen Dahlia’s graag ruim water en vergeet ook niet regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei. In pot is dit extra belangrijk.

Door telkens de uitgebloeide bloemen af te snoeien, blijft je Dahlia extra lang uitbundig bloeien.

Dahlia’s in de winter

Dahlia’s zijn niet winterhard. Op een beschutte standplaats, in erg goed doorlatende grond en met een dikke mulchlaag, kunnen Dahlia’s milde winters wel overleven in volle grond. Om risico op uitval te voorkomen haal je ze beter uit de grond in de winter. Doe dit na de eerste vorst, zodat de groei helemaal gestopt is. Je ziet dat het blad dan zwart geworden is.

Zelf hebben we helaas geen goede ervaringen met het in de grond laten zitten van Dahlia’s. Ondanks een beschutte standplaats, goed doorlatende grond (een verhoogde border met zand en potgrond) en een flinke mulchlaag van bladeren, kwam er geen enkele Dahlia weer op.

Dahlia verzorging: Al na een beetje vorst wordt het blad zwart.

Dahlia’s vermeerderen

Een Dahlia kan je vermeerderen uit zaad of door de wortelknollen te delen. Bij Dahlia’s uit zaad kan de kleur afwijken van de ouderplant. Deze kan minder intens zijn, of zelfs een compleet andere kleur hebben. Let bij het delen van de knollen op, dat je altijd minstens één groeipunt hebt in de afgesplitste knol.

Veelgestelde Dahlia vragen

Over Dahlia’s en de verschillende dahlia soorten krijgen we vaak Tuinvragen. Hieronder beantwoorden we de vragen die ons het vaakst worden gesteld.

Wanneer moet je Dahlia’s uit de grond halen voor de winter? En hoe doe je dat?

Direct na de eerste vorst haal je Dahlia’s uit de grond. Je zult zien dat het blad veranderd van kleur en/ of verschrompeld is. De kou zorgt ervoor dat de Dahlia stopt met groeien, zodat deze zonder al te veel problemen uit de grond gehaald kan worden. Het heeft daarom de voorkeur om niet te handelen voor de eerste vorst!

Bekijk ook het hele Stappenplan Dahlia’s uit de grond halen voor de winter.

Hoe bewaar je Dahlia’s in de winter?

Zie ons eerdere artikel over Dahlia’s uit de grond halen en bewaren.

Hoe bescherm je Dahlia’s tegen slakken?

Niet alleen wij, maar ook slakken zijn gek op Dahlia’s! Zodra de jonge scheuten opkomen zijn ze veelvuldig doelwit van slakkenvraat. Soms blijft er weinig tot niets van je favoriete planten over.

Een goede manier om Dahlias te beschermen tegen slakken is door ze voor te trekken in pot. Vroeger in het seizoen zijn er nog wat minder slakken en je kunt de potten op een plek neerzetten waar je minder last hebt van slakken. Zelf hebben we goede ervaringen met onze grote metalen buitentafel, die deels als opkweek station wordt gebruikt voor jonge planten.

Bekijk alle tips tegen slakken

Waarom bloeit mijn Dahlia niet?

Om te groeien en bloeien heeft een Dahlia warmte nodig. Als het niet warm genoeg is bij de eerste groei van je Dahlia’s, zal deze waarschijnlijk pas veel later in bloei komen. Ook is er voldoende water en voeding nodig om te bloeien. Droogte tijdens de groei kan ervoor zorgen dat je Dahlia’s pas later bloeien, of zelfs helemaal niet. Met name in pot is dit risico groter.

Zie ook ons eerdere tuinblog: Waarom bloeit mijn Dahlia niet?

Welke Dahlia soorten heb jij in de tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder