Buiten Zaaien doe je zo

Het zaaien van je eigen planten is leuk en gelukkig helemaal niet zo moeilijk!

Het is ook een hele goedkope manier voor nieuwe planten in je tuin, want wat kost nu een pakje zaden?

Je kunt zowel binnen voorzaaien, als direct zaaien in volle grond. Hieronder een stappenplan om buiten in volle grond te zaaien.

Vanaf wanneer kan je starten met buiten zaaien?

Afhankelijk van de planten die je wilt zaaien, kan je buiten zaaien vanaf april, mei. Een aantal groenten kan je al in maart buiten zaaien.

Voor de meeste planten is het verstandig om te wachten tot na de kans op (strengere) vorst. Wacht echter ook niet te lang, want als je na mei-juni nog gaat zaaien, is er voor veel planten te weinig tijd om goed uit te groeien.

Een uitzondering geldt echter voor tweejarige planten, zoals bijvoorbeeld Digitalis. Deze kan je namelijk in het najaar nog buiten zaaien.

Stappenplan voor buiten zaaien (direct in volle grond)

 • Bereid de grond tijdig voor. Zorg voor de juiste omstandigheden voor de planten die je wilt zaaien. Maak de grond los voordat je begint met zaaien en voorzie de grond in het vroege voorjaar van een laag compost.
 • Gebruik geen bemeste aarde of verse mest. Hierdoor kunnen zaailingen sneller gaan rotten.
 • Maak de grond vrij van oneffenheden en stenen en verwijder onkruid.
 • Zaai in rijen, zodat straks makkelijk te herkennen is wat de zaailingen zijn en wat onkruid is. Een lange sleuf is ideaal.
 • Maak een sleuf in de grond, bijvoorbeeld met een bamboestok. Kijk op de verpakking van de zaden voor de juiste diepte.
 • Bewater de gemaakte sleuf voorzichtig en laat dit weer wat drogen. Herhaal dit proces totdat de grond niet meer droog aanvoelt.
 • Plaats de zaden in de sleuf, op ongeveer gelijke afstand van elkaar. Kijk op de verpakking voor de juiste afstand.
 • Dicht de sleuf met droge grond en druk de grond goed aan. Zo maken de zaden goed contact met de grond en is er geen sprake van luchtbellen.
 • Als de zaailingen verschijnen, dun je deze uit. Hierbij hou je rekening met de groeiruimte die een volwassen plant nodig heeft. Probeer de sterkste en gezondste exemplaren te selecteren om te behouden.
 • Geef water in perioden zonder regen en extra water bij droogte. Water geven kan het beste met een sproeikop, om ervoor te zorgen dat je voorzichtig water kan geven en de zaailingen niet beschadigd.
 • Extra bemesten hoeft pas als je planten al uitgegroeid zijn tot volwaardige planten. Te snel bemesten kan de planten verzwakken.
 • Zorg ervoor dat je planten die steun nodig hebben tijdig voorziet van steun. Zo kunnen je planten al hun energie steken in goede groei en niet knakken bij slecht weer.
 • Blijf je zaailingen goed verzorgen, zodat ze uit kunnen groeien tot sterke en gezonde planten.

Welke planten ga jij dit jaar zelf zaaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder