Grond verbeteren: Zo verrijk je de bodem!

Grond verbeteren en bodem verrijken

Het begint met goede grond…

Deze uitspraak heb je vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat wordt hiermee eigenlijk bedoeld?

Planten en bomen hebben verschillende zaken nodig voor het goed aanslaan en voor een goede en gezonde groei. Dit zijn zuurstof, licht, water en voeding en een medium waarin de plant kan groeien. Voor de meeste planten is grond het ideale groeimedium. Voeding en water halen planten voornamelijk uit de bodem. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor de juiste groeiomstandigheden EN de juiste grond voor je planten.

Niet alle planten hebben dezelfde groei-eigenschappen en voorkeuren. Goede grond is dan ook een relatief begrip. Zo heb je voor mediterraanse planten lichte, goed doorlatende en voedingsarme grond nodig. Veel haagplanten, struiken en bomen vragen juist om meer voedzame of voedingsrijke grond. Sommige planten houden van zure grond (bijvoorbeeld met veel turf). Denk aan Rhododendron, Skimmia, heide en Camellia. Andere planten willen liever kalkrijke grond, zoals sering, boerenjasmijn, lavendel en Buxus.

Verbeter je grond en verrijk de bodem

Ga je een nieuwe tuin aanleggen, of een bestaande tuin renoveren?

Dit is het ideale moment om de bodem te verbeteren. Goede tuingrond is belangrijk voor de toekomstige groei van al je tuinplanten.

Gaat het om een tuin voor een nieuwbouw huis, die vooral bestaat uit zand of sterk verdichte grond (door het gewicht van alle machines)? Merk je dat de planten in een bestaande tuin of border er uitgeblust, minder fris of zelfs vrij kaal uitzien tijdens het groeiseizoen? Of heb je last van bodem problemen, zoals erg droge grond (in het voorjaar of zomer), of juist hele natte grond (in de winter)?

Dan is het tijd om je bodem te verbeteren!

tuinieren: bodem verbeteren

Bodem voeden

Bevat de grond weinig voeding, of zelfs helemaal geen voeding meer? Dan is het voor veel planten belangrijk om de grond te voeden. Dit kan bijvoorbeeld met bemesting of met bemeste tuinaarde. Bemesting kan je toedienen in het voorjaar en tijdens het groeiseizoen. Denk aan koemestkorrels of echte meststoffen. Bemeste tuinaarde kan je het hele jaar toevoegen aan de tuin en is ideaal als je aan een nieuwe tuin begint, of een bestaande tuin gaat renoveren.

Vaak kan je tuinaarde in big bags bestellen (handig als je veel grond nodig hebt). Ook met potgrond of aanplantgrond kan je de grond verrijken, maar deze grond is veel duurder.

Bodem structuur verbeteren

De beste tuingrond is luchtig en goed doorlatend, niet extreem nat en sompig, of juist kurkdroog en bevat voldoende voedingstoffen voor de meeste planten om goed te groeien. In de praktijk zal je zien dat maar weinig tuinen bestaan uit dergelijke grond (zonder dat de eigenaren zich hiervoor al jarenlang hebben ingespannen).

De meeste planten houden niet van natte of hele dichte grond (ook wortels hebben zuurstof nodig). Heeft jouw tuin toch zulke grond, dan is het verstandig om je grond te verbeteren. Door het toevoegen van bijvoorbeeld zand, grind of split, kleine stenen, hydrokorrels, perliet, lavasteentjes, etc. kan je de doorlatendheid verbeteren. Een luchtigere structuur kan bereikt worden met behulp van oude stalmest, koemestkorrels of compost. Ook het jaarlijks mulchen zorgt voor een betere bodemstructuur.

zwarte grond / tuinaarde

Grond voor nieuwe aanplant

Ga je aanplanten in je tuin? Dan is speciale aanplantgrond een goede keus. Niet alleen verbetert deze grond de bodemstructuur, maar het bevat ook sporen en schimmels die het goed aanslaan van je nieuwe planten bevorderen en deze grond bevat voldoende voedingstoffen voor de eerste maanden van het groeiseizoen. Goede aanplantgrond kan best duur zijn. Een alternatief is om potgrond te gebruiken bij het aanplanten, of tuinaarde.

Goede aanplantgrond

Grond voor ophogen

Wil je verhoogde borders in je tuin? Of wil je een heuvel realiseren of de tuin juist vlak maken? Tuinaarde is erg geschikt om te gebruiken als ophooggrond. Meestal is er bemesting toegevoegd, waardoor het de grond ook nog voedt. Tuinaarde of zwarte grond is een betaalbare oplossing, als er veel grond nodig is. Als alternatief kan je ook nog denken aan compost. Vooral als je goedkoop of misschien zelfs gratis aan compost kan komen. Let wel op dat er bij eigen compost altijd kans is op onkruidzaden, omdat de temperatuur bij particulieren vaak niet heet genoeg wordt om het ontkiemen van deze zaden te voorkomen.

Ophooggrond voor verhoogde borders en moestuin bedden

Mulchen

Bestaande borders en al aanwezige planten kan je ook nog verrijken, zonder te graven in de grond. Je kunt deze borders namelijk mulchen. Dit betekent dat je een dikke laag organisch materiaal toevoegt aan de border. Compost is hiervoor ideaal, maar dit kan ook met (niet bemeste) tuinaarde, herfstbladeren, of ander plantaardig materiaal zoals bijvoorbeeld stro of houtsnippers. Mulchen met organisch materiaal heeft veel voordelen: Het verrijkt de grond, activeert het bodemleven, verbetert de doorlatendheid, beperkt onkruidgroei en verminderd uitdroging van de grond. De beste tijd om te mulchen is het najaar of voorjaar.

tuin mulchen met organisch materiaal

Heeft jouw tuin ook grondverbetering nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder